100 jaar Colaris
DOOR CEES VAN CASTEREN MW
Cees van Casteren MW is adviseur, docent, journalist en auteur. Hij besloot in 2002 voor zichzelf te beginnen na een eerste carrière in smaak- en geurstoffen en oenologische producten bij DSM. In zijn laatste functie was hij wereldwijd verantwoordelijk voor oenologische specialiteiten zoals gisten, enzymen en bacteriën.
Cees schreef de afgelopen twintig jaar zo’n 600 artikelen voor vele (internationale) media waaronder Proefschrift, Perswijn, Persgroep, Meininger’s Wine Business International, HP De Tijd en FD. In 2012 werd hij de tweede Nederlandse Master of Wine. Cees geeft veel WSET-les en is voorzitter van de Verenigde Vinologen van Nederland, de belangrijkste branchevereniging van wijnprofessionals in Nederland. Ook schreef hij 12 boeken sinds 2005 waarvan De Wijngids (2019), Proeven als een Pro (2020) en Anyone Can Taste Wine (2022) de meest recente zijn. Dit jaar komt van dat laatste boek de Chinese vertaling uit.
Cees maakt al meer dan tien jaar deel uit van het Colaris proefpanel.
Van harte gefeliciteerd met het 100-jarige jubileum! Laat ik eerst zeggen dat het bedrijf er beduidend jonger uitziet dan de leeftijd van 100 jaar suggereert. Eigenlijk is Colaris op alle fronten beter, sneller en jonger dan je op basis van zijn leeftijd zou mogen verwachten.
Oude wijnranken
Het is een beetje als bij wijnranken. Vanaf een bepaalde leeftijd kunnen ze consistent een hogere kwaliteit leveren dan je zou verwachten. Het werkt zo. Een wijnstok heeft om te beginnen al ongeveer tien jaar nodig om zich aan te passen aan zijn omgeving en een goed wortelnetwerk te ontwikkelen. Vanaf zijn dertigste tot veertigste levensjaar heeft hij zoveel ervaring opgedaan dat hij steeds beter om kan gaan met waterstress, mineraaltekorten, ongedierte en ziektes. Ook geeft hij dan in de regel meer concentratie en smaak, al staan daar lagere opbrengsten tegenover.
Hoeveel hectare oude stokken er zijn in de wereld?
Niemand weet dat precies. Een deel van het probleem is dat er geen wettelijke definitie van oude stokken is. Iedere wijnmaker mag zonder enige terughoudendheid ‘vieilles vignes’, ‘Alte Reben’ of ‘viñas viejas’ op het etiket zetten - ongeacht de leeftijd van de stokken. In gewetenloze handen betekent het net zo weinig als wollige aanduidingen als ‘Grand Vin’ of ‘Réserve Personnelle’. In Australië hebben ze een jaar of tien geleden geprobeerd er iets aan te doen. Met een indeling op basis van menselijke generaties. Zo zou een wijn 'oude stokken’ mogen heten als de wijngaard tenminste 35 jaar oud is. Er zou ‘antiek’ op mogen staan als hij tenminste 70 jaar oud is en ‘honderdjarig’ bij …(je raadt het nooit). Jammer genoeg is die indeling door andere landen nooit overgenomen waardoor de term nog steeds misbruikt kan worden.
(de bijdrage van Cees wordt hieronder vervolgd aan de hand van de belangrijkste mijlpalen in onze geschiedenis)
1922
Wijnhandel Léon Colaris is in 1922 opgericht door, inderdaad, Léon Colaris. Toendertijd was het bedrijf nog gevestigd in een klein gebouw in het centrum van Weert.
1922 - 1957
Gaandeweg specialiseert het bedrijf zich in wijn. Die kwam in houten vaten binnen en werd in de kelders van Colaris gebotteld. Léon Colaris vond zijn klanten, waaronder ingenieurs die voor de Limburgse mijnen kwamen werken, met name via mond-tot-mond reclame.
1965
Schoonzoon Jacques van Pol kwam in 1958 in dienst van Colaris en nam het stokje over van Léon Colaris in 1965. Jacques reisde stad en land af met zijn wijncatalogus om particulieren en bedrijven te bezoeken en als het even kon ter plaatse bestellingen te noteren.
1974
Na sluiting van de mijnen in de jaren zeventig verspreidden de ingenieurs zich weliswaar over Nederland maar bleven dankzij de uitstekende kwaliteit van de wijnen en het persoonlijke contact met Jacques van Pol loyaal aan Colaris.
1982
In de jaren tachtig werd vervolgens besloten tot verkoop via catalogi en wijnbrieven die landelijk werden verspreid, met name onder particulieren.
1986
Ruud Heuvelmans komt vers van de hotelschool in dienst bij Wijnhandel Léon Colaris als verkoopmedewerker binnendienst.
2003
Catalogi en wijnbrieven bestaan nog, maar e-commerce is toch het hart van de business geworden. Met een ongekend assortiment uit bijna alle wijnstreken ter wereld met als doel: veel wijn voor je geld. En dat op alle kwaliteitsniveaus.
2006
De kernwaarden (expertise, exclusiviteit, kwaliteit en service) die Van Pol achterliet, werden in 2006 met succes voortgezet door de al jaren in dienst zijnde vinoloog Ruud Heuvelmans. Hij liet het bedrijf groeien door het verder te professionaliseren en mee te laten gaan met de tijd.
2012
Ruud Heuvelmans wordt door Hubrecht Duijker uitgeroepen tot Wijnkoper van het jaar. Een citaat uit het juryrapport: "Ruud Heuvelmans onderscheidt zich door een voortdurend streven naar kwaliteit, vooral wat betreft het omvangrijke assortiment.
2021 - 2022
Start van de "Wijnliefhebbers van Colaris"; Ruud Heuvelmans krijgt gezelschap van ervaren wijnspecialisten John Schell voor Australië & NieuwZeeland, Guus Benders voor Duitsland & Oostenrijk, Clement van Dijk voor Italië en Steven Goossens voor Spanje & Portugal.
2022
Colaris bestaat 100 jaar; niet stokoud maar als een oude wijnstok: Gerijpt, evenwichtig en zeer hoog van kwaliteit.
Op naar de volgende 100 jaar!
Cees van Casteren Master of Wine