Teken vandaag nog in op deze Italiaanse wijn van Azelia. Naar het intekenformulier.
Wenst u een persoonlijk advies, neem vrijblijvend contact met ons op.
Goed bewaard geheim in Barolo
Azelia is een goedbewaard geheim tussen kenners van Barolo. Het relatief kleine wijnhuis is een perfect huwelijk van oud en nieuw: traditionele methoden en moderne technieken. Vinous merkte daarbij terecht op; ‘Over the last handful of years, Azelia has moved towards a much more refined style than in the past’.
Azelia di Luigi Scavino – een Barolo wijnhuis van toen en nu
De jongste Scavino aan het roer van het wijnbedrijf is Lorenzo, vijfde generatie wijnmaker. Hij is de zoon van Luigi Scavino, wiens naam het wijnhuis draagt, maar is zelf vernoemd naar de oprichter ervan. Meer dan een eeuw geleden (1920) begon de oudere Lorenzo in bescheiden omstandigheden wijn te maken van kleine familiewijngaarden. Over de jaren werden de wijngaarden uitgebreid en de wijnen verfijnd, maar er is weinig veranderd aan de traditionele insteek - al zijn de technieken moderner geworden.
Er wordt nog steeds gebruik gemaakt van traditionele methoden zoals lange schilweking (maar liefst 55 tot 60 dagen) en 24 maanden rijping in grote foeders van Frans, Slavonisch én Oostenrijks eiken. Tegelijk wordt er ook gewerkt met natuurlijke gisten (een modern element). Het echte werk – en voornaamste reden voor de hogere kwaliteit – ligt echter in duurzaam en zorgvuldig wijngaardbeleid.
Wijngaard en wijnjaar
Wijnjaar 2018 is in Barolo een genereus wijnjaar geweest. De lente was weliswaar wat roerig, maar Azienda Agricola Azelia is een familiebedrijf zo oud als Colaris en dat betekent ervaren, bedreven en doorwinterd; niet te vangen door de verrassingen en grillen van één seizoen. De lente maakte bovendien al gauw plaats voor een sublieme zomer en oogsttijd; goed voor mooi fruit.
De vroege uitdagingen van 2018 boden met name ook kansen voor de producenten die de opbrengst van de meer dan 50 jaar oude stokken in de wijngaard (letterlijk) terugsnoeiden. Azelia voerde daarom een tweejaarlijkse ‘groene oogst’ uit: minder druiven, maar met grotere concentratie en kwaliteit.
De wijngaarden
De stokken staan aangeplant op kalkrijke mergelbodems, voornamelijk gericht op het zuidwesten. Ze staan in 7 verschillende wijngaarden (totaal 5,5 hectare) verdeeld over Castiglione Falletto en Serralunga d’Alba. De eerste subregio van Barolo staat bekend om wijnen van finesse, de laatste is meer gekend voor kracht en structuur. Tel daarbij op dat de beste druiven van Azelia, afkomstig van de Bricco Voghera-wijngaard in Serralunga d’Alba (in andere jaren gebruikt voor de prestigecuvée), direct in deze Barolo terecht zijn gekomen. Het resultaat is simpelweg niet te versmaden.
De Barolo 2018 in het glas
Open deze Barolo en de verleidelijke geur van noten, pruimen, kersen en viooltjes komt u direct tegemoet. Daarna volgen munt, hars, fijne kruiden, tabak en zoethout. De smaak die volgt is net zo harmonieus en rijk: frambozen, granaatappel en bessen. Het palet is aards, krachtig, aangenaam tannineus en met een frisse knipoog, terwijl de smaken en geuren lang blijven rondzingen.
Mocht u interesse hebben in andere jaargangen en cuvées van Azelia, dan raden wij u aan contact op te nemen met één van onze wijnadviseurs.
Barolo DOCG Castiglione Falletto 2018 Azelia di Luigi Scavino
Raffaele Vecchione (Wines Critic)
94/100 punten
Precise and radiant showing complexity in the notes of raspberries, currants, pomegranate, lemon rind and lemon blossom. Medium to full bodied, biting tannins which show character and tension and a truly impressive finale for it's vibration and length. From plants up to 50 years old. A blend of 7 different plots divided by 30% in the Castiglion Falletto area and 70% in Serralunga d'Alba. Better from 2023.
Wine Spectator
93/100 punten
Focused and accessible, featuring earth, tar, tobacco, iron and underbrush aromas that introduce flavors of cherry and plum. Ripe and balanced, with a long, fresh and firm finish.
James Suckling
92/100 punten
Deep, spicy red-fruit character on the nose and palate. Medium-bodied and firm, so give it a couple of years to open up. There’s a lot under the surface.
Monica Larner (Wine Advocate)
90/100 punten
Luigi Scavino's classic Barolo shows a sweet spot on the bouquet with baked cherry and sweet plum. (…) the wine offers lots of basic Nebbiolo crispness and plenty of wild berry flavors. There are earthy notes on the close with some light spice.
Speciale intekenprijs: € 47,25 per fles
Slechts beperkt beschikbaar, maximaal 12 flessen per klant
Mijn advies
Barolo heeft een eigen charme en deze wijn demonstreert precies waarom. Dit is bovendien exact het goede moment: de Azelia Barolo 2018 komt nu op dronk, maar heeft ook nog een leven voor zich. Ik adviseer u daarom een aantal flessen veilig weg te leggen voor de komende tien jaar. Nóg liever adviseer ik u om niet te wachten en direct een eerste fles te openen. Geef de wijn wat adem van tevoren, zet u neer voor een goed glas wijn - wat gedroogde ham en gerijpte, harde kaas misstaan hier niet! - en ontdek wat er nog in het verschiet ligt voor de toekomst.
Met vriendelijke groet,
De wijnliefhebbers van Colaris
Inschrijfformulier
Teken vandaag nog in op deze schaarse wijnen van Azelia.