The 2018 was just the second harvest under new ownership for Biondi Santi. CEO Giampiero Bertolini says that picking started late by the estate’s standards. They waited until 25 September, by which time the strong north wind had an opportunity to dry out the vineyards. The results in the bottle are impressive: cool fragrances of juniper, coriander, pepper and liquorice root leave room for a more subtle violet expression. The palate is decidedly red fruited with pomegranate and sour cherry nuanced by herb flowers, with an underlying stony-mineral crunch. Not lacking in concentration – yet by no means robust – this is graciously weighted. Nor does it have the scratchy bite of a young Biondi Santi Brunello. Instead, tannins are fine-boned and suede-like. Racy acidity is in the driver’s seat bringing focus, linearity and a vibrancy that pops on the finish.
Bijna iedere wijnregio heeft er wel een: een wijndomein dat zó tot de verbeelding spreekt, dat de naam ervan bijna synoniem is met de wijn. Géén Brunello di Montalcino is iconischer dan die van Biondi-Santi. Sterker nog: ze bedachten het. Dit is dé kans om te proeven van het beste dat Montalcino te bieden heeft, omdat we een (gelimiteerde) allocatie van de nieuwe jaargangen Rosso én Brunello di Montalcino hebben.
De wijnen zijn En-Primeur op onze website verkrijgbaar. De verwachte binnenkomst is juni dit jaar.
“Il Valentiano: verleidelijk, fruitig en smaakvol”
Biondi-Santi: het begin van Brunello
In 1865 maakte Clemente Santi een uitzonderlijke sangiovese en doopte het vanwege de charmante bruintint tot ‘brunello’. Zijn kleinzoon Ferruccio Biondi deelde zijn passie voor de druif en ontwikkelde een nieuwe, superieure sangiovese-kloon in de Greppo-wijngaard (BBS 11). Hij bracht de wijn in 1888 voor het eerst op de markt als ‘Brunello di Montalcino’. Inmiddels heeft de zevende generatie van de familie - eerder uitzonderlijk in een relatief jonge appellatie (de DOCG ontstond in 1980) – het stokje overgedragen aan de EPI-groep, die onder andere ook Champagnehuis Piper Heidsieck en Isole e Olena in Chianti Classico beheren. Centraal stellen zij het belang om de wijntraditie van de familie in ere te houden.
La Storica en de beloning voor geduld
Over de loop der jaren legde de familie zelfs een ongeëvenaarde wijnbibliotheek aan gevuld met oude jaargangen, genaamd La Storica. Soms worden oudere jaargangen opnieuw uitgebracht. Dat Biondi-Santi komt met Brunello 2018 en Rosso 2021, terwijl de rest van de appellatie komt met jaargangen 2019 en 2022, spreekt daarin boekdelen: het bewijst dat het wijnen zijn om te rijpen. Alles op zijn tijd. Of, in de woorden van directeur Giampiero Bertolini - een man met de tijd aan zijn zijde; “The best is yet to come”.
De wijngaarden
Biondi-Santi heeft de wijngaarden overwegend op de noord- en noordoostelijke hellingen, waar het koeler is. Het gaat om de wijngaarden I Pieri, Pievecchia, Scarnacuoia, Ribusuoli en de Greppo-wijngaard op het estate zelf. Tegen de mode in, maakt Biondi-Santi echter geen losse wijnen van deze wijngaarden, maar kiezen ze voor de expressie van een huisstijl door te blenden. Het is daardoor een dwarsdoorsnede; een authentieke reflectie van Montalcino.
Als Federico Radi – agronomist en de wijnmaker van Biondi-Santi - praat over de wijngaarden, benadrukt hij het belang van respect. Respect voor de lange traditie van Biondi-Santi, maar ook respect voor milieu en de omgeving. Het terrein moet een reflectie zijn van het door olijfbomen, bossen en wijngaarden bezaaide landschap van Montalcino zelf. De wijngaarden worden gekenmerkt door regeneratieve landbouw met gezonde bodems, met grassen en kruiden tussen de wijnranken. Het geeft de wijnen een fijne levendigheid en vitaliteit, die ook deze jaargang weer goed te proeven is.
Het nieuwe wijnjaar
Dit was een koel wijnjaar – geen vanzelfsprekendheid in het warme Montalcino. Daardoor heeft de wijn een bijzonder elegant en klassiek, levendig karakter. Het indrukwekkende bouquet van deze jonge jaargang spreekt al: de geur van verse rozen, frambozen, rode kersen en bessen, de ziltige en steenachtige indruk van terroir, een vegetale geur van eucalyptus en munt, de indruk van specerijen door de houtopvoeding. De zuren sprankelen en er zijn beslist tannines, maar fijn en zacht door 36 maanden houtrijping.
Omdat er zelden nieuw hout gebruikt wordt en de rijping (onder andere) plaatsvindt in enorm botti tot meer dan 100 jaar oud, is de houttoets subtiel: geen overdreven kruidigheid en bedwelmende tabaksgeur, maar een intrigerende diepgang, net voldoende om de kwaliteit van de druiven te accentueren. De smaken en geuren krijgen bovendien de kans om zich in het vat te ontwikkelen en vervlechten.
Hoe verleidelijk en smakelijk de wijn ook al is; toch moet het mooiste inderdaad nog komen. Sangiovese – een van nature sierlijke druif – ontwikkelt over tijd tertiaire aroma’s van balsamico, bosgrond en truffels. Wie genoeg geduld heeft, wordt beloond met een volwassen fruitexpressie (de meest royale, jammige versie van het frisse rode fruit), hartige dimensie en uitzonderlijke gelaagdheid – in de kenmerkende elegante stijl van Biondi-Santi. Het type wijn dat uitnodigt om nog eens te ruiken, nog eens te proeven.
Guus samen met Christian en zijn twee top Pinot Noirs
Biondi-Santi Rosso di Montalcino DOCG 2021
En-primeur prijs per fles: € 69,50 (normaal € 79,50)
Biondi-Santi Brunello di Montalcino DOCG 2018
En-primeur prijs per fles: € 185,- (normaal € 210)
Ons advies
De elegante wijnen van Biondi Santi hebben een opmerkelijk vermogen om te ontwikkelen (er wordt gezegd dat de goede jaren een eeuw kunnen overleven), waardoor ze alleen maar beter worden met de jaren. Dit is uw kans om te proeven van het grootste dat Montalcino te bieden heeft.
Met vriendelijke groet,
De wijnliefhebbers van Colaris
Inschrijfformulier
Teken vandaag nog in op deze geweldige wijnen van San Polino.