Domaine Louis Boillot: pure pinot noirs uit Volnay, Gevrey-Chambertin en Chambolle-Musigny
“Bountiful and beautiful” was de oogst van Bourgogne in 2022 volgens Bourgogne-expert Jasper Morris MW. Ook Domaine Louis Boillot & Fils heeft een zeer goed wijnjaar doorgemaakt en loopt met de wind in de rug; het kleine wijnhuis heeft een steeds grotere naam (getuige ook de kleine allocatie, groeiende interesse en 90 punten of hoger van Jasper Morris en Vinous). Nu delen we graag ‘fine vintage’ 2022 voor introductieprijzen.
"Gevangen in klassiek gestileerde wijnen, die de kwaliteit van die terroirs reflecteren."
- Robert Parker's Wine Advocate
De familie Boillot
De familie Boillot kent meerdere vertakkingen in de Côte de Nuits en Côte de Beaune. De grootvader van Louis, befaamd wijnmaker Henri Boillot, richtte in de jaren 50 een domein op in Volnay onder zijn eigen naam. Hij verzamelde topwijngaarden en werd beroemd om zijn nobele pinot noirs. Het domein ging in 1978 over op Lucien Boillot, die uitbreidde richting Gevrey-Chambertin.
Toen Domaine Lucien Boillot in 2002 werd opgesplitst tussen zoons Louis en zijn broer Pierre, kreeg Louis enkele van de oudste percelen in Volnay en Gevrey-Chambertin in handen. Hij richtte een domein op onder zijn eigen naam en kwam een jaar later uit met zijn eerste eigen jaargang. Inmiddels leidt Clément Boillot, vijfde generatie, Domaine Louis Boillot.
Een eigen koers
Louis veranderde onder zijn eigen naam van koers; een duurzame ‘lutte raisonée’ in de wijngaarden, werken zonder chemische bestrijdingsmiddelen, lage opbrengsten per hectare, niet langer klassiek en opulent gestileerd, maar verfijnd en subtiel. Hij verlangt een meer pure expressie; enkele van de oudste wijngaarden van gewilde appellaties hebben de kwaliteit om een rol op de voorgrond te krijgen.
Louis besloot om samen met zijn partner en getalenteerd wijnmaakster, Ghislaine Barthod, een nieuwe cave te bouwen in Chambolle-Musigny. Ghislaine beheert haar onafhankelijke, eigen wijnbedrijf, maar maakt ook gebruik van de cave voor het vinifiëren van de wijnen. Nu Clément de regie heeft gekregen over het wijnmaken bij beide domeinen, zullen ze in de toekomst wellicht meer naar elkaar toe groeien. De cave in Chambolle-Musigny groeide uit tot het epicentrum van Domaine Louis Boillot. De pinot noirs krijgen tot 18 maanden houtopvoeding, met Frans eikenhout (30% nieuw) en dragen bij aan de verfijnde stijl. Het zijn wijnen, die met enige jaren op fles alleen alsmaar aan complexiteit winnen. Neal Martin schreef: “in 2022, I feel that Clément Boillot’s influence is tangible with some superb cuvées”.
“Particularly good Beaujolais”
Naast geweldige Bourgognes uit de Côte-d’Or, maakt dit domein ook overweldigend goede Crus du Beaujolais. Bourgogne expert Allen Meadows van Burghound schreef eerder; “I was impressed with most of the wines in the portfolio, including the range of particularly good Beaujolais”. Wij zochten twee appellaties uit, waarvan wij denken dat het werk van Louis, Clément en hun team het best in naar voren komt; Moulin-à-Vent en Fleurie.