Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in je winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikels toevoegen aan je huidige bestelling?

Van garage- naar topwijnen: Dominio de Pingus Flor de Pingus 2020 én PSI 2020
Deze actie is helaas verlopen. Schrijf u nu in op onze icoonwijn-mailinglijst om op de hoogte te blijven van het actuele aanbod intekenwijnen of bekijk onderaan deze pagina ons totale aanbod.
Meld u kosteloos aan voor de icoonwijn-mailinglijst

Indien u interesse heeft in deze wereldklasse wijnen, kunt u zich hieronder aanmelden voor de speciale 'icoonwijnen' mailinglijst van Colaris en sturen wij u vrijblijvend enkele keren per week een aanbod van deze uitzonderlijke wijnen.  U kunt zich desgewenst op ieder moment weer uitschrijven. Lees hier alles over het intekenen op icoonwijnen.

Door uw e-mailadres achter te laten geeft u Colaris toestemming om u e-mailberichten te sturen. Uw gegevens worden worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze Privacy Verklaring om te zien hoe wij met uw gegevens omgaan. 

‘Dit is Ribera del Duero in optima forma'

- Steven Goossens, Spanje specialist én liefhebber

Peter Sisseck, één van de meest legendarische wijnmakers, is van Deense komaf. Hij deed als jonge oenoloog ervaring op in Bordeaux en Californië en begon in 1990 bij het Spaanse Hacienda Monasterio in Ribera del Duero. In 1995 startte hij met een eigen wijnproject in een garage in Quintanilla de Onésimo. Dominio de Pingus (pingus refereert naar zijn Deense bijnaam) werd geboren uit liefde voor de streek en de droom om een eigen, terroir-gedreven topwijn op de markt te brengen.

Dominio de Pingus - een legende in Ribera del Duero

Sisseck werkt al sinds het prille begin volgens de biodynamische principes en met de oudste wijnstokken. Hij was ervan overtuigd dat de oude, originele tinto fino-ranken het beste het terroir van Ribera del Duero weten te weerspiegelen. Houtrijping mag nooit overdreven zijn, maar moet de wijn juist ondersteunen. Robert Parker proefde bij toeval één van de eerste jaargangen van Peter’s eerste wijn ‘Pingus’ en schreef die de hemel in. Een legende was geboren. De uiterst schaarse Pingus 2020 hebben wij ook nog in piepkleine oplage beschikbaar (u kunt uw interesse via deze link kenbaar maken).

Flor de Pingus 2020

Peter’s ‘tweede wijn’ Flor de Pingus is van hetzelfde statuur. De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van 16 verschillende percelen gelegen in het hart van de Ribera del Duero. Alle percelen worden apart gevinifieerd en kundig geassembleerd. De vergisting en rijping vindt plaats op relatief oud eiken (naast 30% tot 40% nieuw) gedurende 18 maanden. Ribero del Duero specialist en tevens Master of Wine Tim Atkin schreef recentelijk over de 2020 vintage die wij vandaag aanbieden: ‘it's a gentle, precise, beautifully balanced red’ en gaf 95/100 punten. De toonaangevende wijngids Guia Peñin deed daar zelfs nog een puntje bij. 

PSI 2020

Ook erg bijzonder: Peter startte in 2007 een nieuw project: PSI. In dit project werkt hij samen met onafhankelijke wijnboeren om hun wijngaarden te verbeteren, bestrijdingsmiddelen te mijden en de opbrengsten drastisch te verlagen. Ik stel u dan ook graag de door Peter recent gebottelde PSI 2020 (94/100 punten Guia Peñin) voor. Een steengoede en eerlijke wijn, die barst van het donkere fruit en fijne tannines. Overigens niet uitsluitend gemaakt van druiven van oude tinto fino-ranken; een klein aandeel garnacha zorgt voor rondeur en souplesse.

Flor de Pingus 2020

P01063 flor de pingus

Guia Peñin
96/100 punten
Style, creamy. Colour, cherry, garnet rim. Aroma, red berry notes, ripe fruit, neat, expressive, dark chocolate. Flavour, elegant, fine bitter notes, full of life, flavourful, varietal, full-bodied.

Tim Atkin MW | 95/100 punten

Flor is what Peter Sisseck calls "my village wine", sourced from La Horra with a smidgeon from Olmedillo. Featuring 3% Grenache for the first time, as well as 0,5% of white grapes, it's a gentle, precise, beautifully balanced red, with granular tannins, plums, liquorice and wild strawberry flavours and a subtle, palate-caressing finish.

James Suckling | 94/100 punten

Aromas of perfumes and violets with blueberries follow through to a medium body with very fine tannins that run the length of the wine and show muscle and length. Linear and toned. Give this time to open and show you more. Try after 2026.

Robert Parker's Wine Advocate | 94+/100 punten

There is around 20% new oak in the 2020 Flor de Pingus, and because it has a little younger vines (there was a land-consolidation project in La Horra in 2006!), there'll be some Garnacha starting in 2021 and maybe some oak vats for aging too. All this shows the direction, where he found structure and volume in the palate, with textured tannins. It's harmonious and elegant, aromatic and floral, perfumed and showy, with contained ripeness and around 14% alcohol. The palate is quite powerful, with abundant but fine tannins.

Speciale intekenprijs: €109,00 (marktprijs €115-€135)
Zeer beperkt beschikbaar: max 6 flessen per klant

PSI 2020

P01062 flor de pingus PSIP01062 flor de pingus PSI

Guia Peñin
94/100 punten
Colour, bright cherry. Aroma, wild herbs, floral, expressive, spicy, red berry notes. Flavour, flavourful, fruity, grainy tannins.

Robert Parker's Wine Advocate | 93/100 punten

In 2020, he reached the target he set for himself when PSI first started, to produce around 300,000 bottles (it's actually 350,000 bottles). The volume of the 2020 PSI is something that's important, as it has availability and affordability, which is necessary when based on quality, purchasing only grapes from old vines (they use 7,000 plots for this volume!). So, they also started purchasing some of those vineyards in 2022 (they think they need 200 hectares to keep the volume, so the aim is to own maybe half of it). Peter Sisseck remarked that we have to remember 2020 was a warm year, but with the high content of limestone in the soils, the wine has kept very good freshness. They harvested early, before the rain, and they also used some 5% to 10% Garnacha (they could use up to 25%, according to regulations) in the blend to lower the pH of the wine. Below 3.8, he thinks, the wines from the zone are very angular and hard if it's only Tempranillo, so Garnacha (which doesn't have as much tannins as Tempranillo) can help with that; but the difficulty is finding Garnacha grapes, so they are considering planting some Garnacha for the future. The bottled wine has all that the sample promised—clean and healthy aromas, floral and elegant, aromatic and with good freshness. The palate is medium-bodied, with elegant tannins, pleasant and easy to drink. 350,000 bottles produced. It was bottled in July 2022.

Tim Atkin MW | 93/100 punten

"The bank was very happy," says Peter Sisseck of the higher yields of the 2020 vintage. "We'll have to see how they age." Volumes of this négociant blend of Tinto Fino and 10% Garnacha are now up to 320,000 bottles and it's one of the best yet. Savoury, herbal and subtly reduced, with grippy tannins, racy underlying acidity, lots of bramble and red cherry fruit and just a hint of oak.

James Suckling | 93/100 punten

The Mediterranean identity immediately comes to the fore with garrigues, sage, thyme and black cherries. Juicy and fresh on the palate with excellent fluidity to the middle with a medium to full body and a long, spicy finish. Drink now.

Speciale intekenprijs: €32,50 (marktprijs €35-€42,50)
Zeer beperkt beschikbaar: max 6 flessen per klant

Mijn advies

Wijnen van deze statuur, voor deze prijs, zijn zeldzaam. Het zijn eerlijke en zuivere wijnen, die alle aandacht naar zich toetrekken en Spaanse warmte bieden in deze koude wintermaanden. Dit is Ribera del Duero in optima forma.

 

Met vriendelijke groet,

De wijnliefhebbers van Colaris

Inschrijfformulier

Teken vandaag nog in op deze geweldige wijnen van Dominio de Pingus.

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.3 uit 5 op basis van 514 reviews