Flor is what Peter Sisseck calls "my village wine", sourced from La Horra with a smidgeon from Olmedillo. Featuring 3% Grenache for the first time, as well as 0,5% of white grapes, it's a gentle, precise, beautifully balanced red, with granular tannins, plums, liquorice and wild strawberry flavours and a subtle, palate-caressing finish.
‘Dit is Ribera del Duero in optima forma'
- Steven Goossens, Spanje specialist én liefhebber
Peter Sisseck, één van de meest legendarische wijnmakers, is van Deense komaf. Hij deed als jonge oenoloog ervaring op in Bordeaux en Californië en begon in 1990 bij het Spaanse Hacienda Monasterio in Ribera del Duero. In 1995 startte hij met een eigen wijnproject in een garage in Quintanilla de Onésimo. Dominio de Pingus (pingus refereert naar zijn Deense bijnaam) werd geboren uit liefde voor de streek en de droom om een eigen, terroir-gedreven topwijn op de markt te brengen.
Dominio de Pingus - een legende in Ribera del Duero
Sisseck werkt al sinds het prille begin volgens de biodynamische principes en met de oudste wijnstokken. Hij was ervan overtuigd dat de oude, originele tinto fino-ranken het beste het terroir van Ribera del Duero weten te weerspiegelen. Houtrijping mag nooit overdreven zijn, maar moet de wijn juist ondersteunen. Robert Parker proefde bij toeval één van de eerste jaargangen van Peter’s eerste wijn ‘Pingus’ en schreef die de hemel in. Een legende was geboren. De uiterst schaarse Pingus 2020 hebben wij ook nog in piepkleine oplage beschikbaar (u kunt uw interesse via deze link kenbaar maken).
Flor de Pingus 2020
Peter’s ‘tweede wijn’ Flor de Pingus is van hetzelfde statuur. De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van 16 verschillende percelen gelegen in het hart van de Ribera del Duero. Alle percelen worden apart gevinifieerd en kundig geassembleerd. De vergisting en rijping vindt plaats op relatief oud eiken (naast 30% tot 40% nieuw) gedurende 18 maanden. Ribero del Duero specialist en tevens Master of Wine Tim Atkin schreef recentelijk over de 2020 vintage die wij vandaag aanbieden: ‘it's a gentle, precise, beautifully balanced red’ en gaf 95/100 punten. De toonaangevende wijngids Guia Peñin deed daar zelfs nog een puntje bij.
PSI 2020
Ook erg bijzonder: Peter startte in 2007 een nieuw project: PSI. In dit project werkt hij samen met onafhankelijke wijnboeren om hun wijngaarden te verbeteren, bestrijdingsmiddelen te mijden en de opbrengsten drastisch te verlagen. Ik stel u dan ook graag de door Peter recent gebottelde PSI 2020 (94/100 punten Guia Peñin) voor. Een steengoede en eerlijke wijn, die barst van het donkere fruit en fijne tannines. Overigens niet uitsluitend gemaakt van druiven van oude tinto fino-ranken; een klein aandeel garnacha zorgt voor rondeur en souplesse.
Flor de Pingus 2020
Guia Peñin
96/100 punten
Style, creamy. Colour, cherry, garnet rim. Aroma, red berry notes, ripe fruit, neat, expressive, dark chocolate. Flavour, elegant, fine bitter notes, full of life, flavourful, varietal, full-bodied.
Speciale intekenprijs: €109,00 (marktprijs €115-€135)
Zeer beperkt beschikbaar: max 6 flessen per klant
PSI 2020
Guia Peñin
94/100 punten
Colour, bright cherry. Aroma, wild herbs, floral, expressive, spicy, red berry notes. Flavour, flavourful, fruity, grainy tannins.
Speciale intekenprijs: €32,50 (marktprijs €35-€42,50)
Zeer beperkt beschikbaar: max 6 flessen per klant
Mijn advies
Wijnen van deze statuur, voor deze prijs, zijn zeldzaam. Het zijn eerlijke en zuivere wijnen, die alle aandacht naar zich toetrekken en Spaanse warmte bieden in deze koude wintermaanden. Dit is Ribera del Duero in optima forma.
Met vriendelijke groet,
De wijnliefhebbers van Colaris
Inschrijfformulier
Teken vandaag nog in op deze geweldige wijnen van Dominio de Pingus.