Deze actie is helaas verlopen. Schrijf u nu in op onze icoonwijn-mailinglijst om op de hoogte te blijven van het actuele aanbod intekenwijnen of bekijk onderaan deze pagina ons totale aanbod.
Meld u kosteloos aan voor de icoonwijn-mailinglijst
Indien u interesse heeft in deze wereldklasse wijnen, kunt u zich hieronder aanmelden voor de speciale 'icoonwijnen' mailinglijst van Colaris en sturen wij u vrijblijvend enkele keren per week een aanbod van deze uitzonderlijke wijnen. U kunt zich desgewenst op ieder moment weer uitschrijven. Lees hier alles over het intekenen op icoonwijnen.
Door uw e-mailadres achter te laten geeft u Colaris toestemming om u e-mailberichten te sturen. Uw gegevens worden worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze Privacy Verklaring om te zien hoe wij met uw gegevens omgaan.
Giant Steps op plek 4 in de lijst met de 100 beste domeinen van Australië
‘De positie van Giant Steps als wijnhuis van wereldklasse is onbetwist’
De liefhebber van excellente Chardonnay en Pinot Noir verder laten kijken dan de Bourgogne, dat is wat ik beoog met mijn verhalen onder de noemer 'Beyond Burgundy'. Niet alleen vanwege het feit dat de beste wijnen uit Australië en Nieuw-Zeeland zich kunnen meten met de top uit de Bourgogne (op een doorgaans veel aantrekkelijker prijsniveau), maar vooral ook omdat die wijnen een eigen verhaal vertellen over twee van de mooiste druivenrassen op aarde. Een verhaal dat geen enkele liefhebber onberoerd zal laten. De Chardonnay's en Pinot's van Giant Steps uit Yarra Valley die ik vandaag aan u voorstel illustreren dat op zeer overtuigende wijze.
De positie van Giant Steps als wijnhuis van wereldklasse is onbetwist, net als de erkenning van de Yarra Valley, de schitterende wijnregio ten oosten van Melbourne, als top terroir voor chardonnay en pinot noir. Op de lijst met de 100 beste domeinen van Australië die onlangs werd gepubliceerd in James Halliday's Wine Companion (nog steeds de meest gezaghebbende publicatie binnen de Australische wijnwereld) prijkt Giant Steps op plek 4. De toelichting op die uitverkiezing wil ik u niet onthouden:
"Every year for the past 20 years the reputation of Giant Steps has inched higher. The land has been its brand; it has been, and continues to be, the champion of the single site, especially when it comes to chardonnay and pinot noir. Everywhere you look in the Giant Steps Yarra Valley range you find wines of structural integrity that are as delicious as they are complex. It’s a case of Giant Steps by name, giant quality by nature."
Op mijn persoonlijke verlanglijstje stond Giant Steps al jarenlang met stip op 1 en ik ben dan ook bijzonder verheugd dat het eindelijk is gelukt om het domein binnen te halen. Onze collectie omvat vooralsnog een vijftal wijnen. Aan de basis vinden we de Yarra Valley Chardonnay en Yarra Valley Pinot Noir, twee fantastische wijnen die begin november tijdens onze jaarlijkse proefdagen door velen van u met groot enthousiasme werden onthaald. De drie Single Vineyard cuvées die ik daarnaast mag presenteren vertegenwoordigen het beste wat Giant Steps te bieden heeft en mogen op dit prijsniveau worden gerekend tot de absolute wereldtop. "A brilliant collection overall" vindt ook Erin Larkin, Australië-specialist van Robert Parker's Wine Advocate. Hieronder stel ik de wijnen nader aan u voor.
Klik hier om een fraai filmpje ter introductie van dit domein te bekijken.
Yarra Valley Chardonnay 2022
Wine of the Week bij Jancis Robinson wordt je niet zomaar. Dat is voorbehouden aan wijnen die excelleren in hun genre en waarvan Jancis vindt dat elke liefhebber er kennis mee moet maken. Dit is zo'n wijn. Het visitekaartje van Giant Steps. Een blend van verschillende wijngaarden, verspreid over de Yarra Valley, en daarmee een expressie van regio en huisstijl. Die stijl is uiterst elegant en delicaat, met een pure kern van verrukkelijk steenfruit en grapefruit, subtiel verrijkt met gegrilde amandel en vuursteen. Sublieme Chardonnay en - volgens Jancis - "absolutely brilliant value".
Intekenprijs per fles: € 33,00 (hierna € 35,00)
Zeer beperkt beschikbaar maximaal 12 flessen per klant
Jancis Robinson MW | Wine of the Week
Here’s a wine that would deliver something pretty close to the white burgundy experience for a fraction of the price of a white burgundy. The Yarra Valley, outside Australia’s food-and-drink capital Melbourne, has long been proud of its Chardonnays (and Pinot Noirs). All the fruit, which comes from various vineyards all over the valley, at least half from the higher Yarra ranges, and many of them good enough to provide fruit for Giant Steps’ range of single-vineyard Chardonnay bottlings, is hand-picked. It’s cooled overnight and then whole-bunch pressed, slowly and cool, the next day before being put into barrel that same day with full solids. Spontaneous fermentation in puncheons (15% new) follows, with a little SO2 added after about seven days. Only about 10% of the wine is allowed to go through malolactic conversion and the wine is blended and bottled in October, seven months after the last grape was picked. The wines are just 12.5% alcohol but are packed with delicate fruit, refreshing acidity and, like all Giant Steps wines, are characterised by extremely long finishes. Although the 2021 is obviously 12 months older than the 2022, I thought the wines were at very similar stages of evolution, both of them delicious to drink now but with another four or five years’ development ahead of them (a pretty good prospect for this price level). I tasted both within days of tasting Giant Steps’ single-vineyard Chardonnays and, while I think the latter will have a longer life than these less expensive blends, the regular Yarra Valley Chardonnays seem absolutely brilliant value to me.
James Halliday | 95/100 punten, Special Value
An even split of upper and lower Yarra fruit. Whole-bunched pressed and wild fermented in 15% new French puncheons. Around 5% mlf. A light, bright green gold. Pure fruited with an attractive nose of just ripened orchard and stone fruits, pink grapefruit and orange blossom. A hint of matchstick and just-baked ginger snaps. Concentrated and lithe at the same time, Giant Step's calling card is just as good, if not better than the super 2021 release.
Wine Front| 94/100 punten
A blend of the individual vineyard releases – Sexton, Tarraford, Applejack, Primavera and Wombat Creek – with a little more input besides. It gets “the Rolls Royce treatment” and then it’s blended to become this. Grilled almonds and peaches with wet stones and runs of citrus. Beautiful (creamy) texture, flavour and composure. The elegance of this, the exotic wet stone notes, the smoky push on the finish. It’s all pretty much into wow territory.This is a gorgeous release, essence of chardonnay, scores schmores, buy and drink.
Chardonnay van de Sexton Vineyard, in 1997 aangeplant tegen de hellingen van de Warramate Ranges (op een hoogte van 130 tot 210 meter) bij het plaatsje Gruyere, een van de meest gewilde locaties in de Yarra Valley. Ook ons andere topdomein uit de regio, Yarra Yering, is hier gevestigd. Dit is de meest intense en serieuze Chardonnay uit de Giant Steps collectie. Een fantastische wijn die in een droomjaar als 2021 perfect illustreert waarom Australië meer en meer wordt erkend als de belangrijkste bron voor top-notch Chardonnay naast de Bourgogne. "The sheer intensity of flavor in the mouth is mouthwatering. Preserved lemon and grapefruit pith lace the edges of the mid-palate. Very smart—it has the Yarra precision of acid and streamlined phenolics, but it brings concentration of flavor and thrilling phenolics. Super smart wine." (Robert Parker's Wine Advocate, 96/100)
Intekenprijs per fles: € 43,00 (hierna € 45,00)
Zeer beperkt beschikbaar, maximaal 12 flessen per klant
James Halliday | 97/100 punten, Special Value
Made mainly from WA's Gingin clone and planted in Gruyere on the same grey clay as Applejack. Whole bunches pressed into French puncheons with 20% new oak. Smells tightly wound and concentrated with aromas of ripe peach and nectarine, together with just a hint of lanolin and apple custard. Equally powerful and punchy on the palate. This has more of everything, including sprightly acid and some phenolic grip on the very long, stone-fruit pithy finish. Today, this is my pick of the 4 single-vineyard 2021 chardonnays, but who knows what will come out on top in 5 or even 10 years from now!
Robert Parker's Wine Advocate | 96/100 punten
This is made with fruit from the Sexton Vineyard, at 200 meters in altitude (80 meters higher than Tarraford). Within the vineyard, the clones are dominated by Gingin (brought over to Victoria by Phil Sexton), followed by Dijon clones, planted in the 1990s. The 2021 Sexton Vineyard Chardonnay is composed of 60% Gingin. Twenty percent of the parcels went through malolactic fermentation—clone 277 and some of the 96. This is salty as anything—a very good thing in my book—and the sheer intensity of flavor in the mouth is mouthwatering. Preserved lemon and grapefruit pith lace the edges of the mid-palate. Very smart—it has the Yarra precision of acid and streamlined phenolics, but it brings concentration of flavor and thrilling phenolics. Super smart wine.
James Suckling | 95/100 punten
A rich and textural chardonnay with tons of ripe pear fruit and floral complexity. On the concentrated palate this has a serious tannin structure and a bright mineral acidity that interlocks very neatly. Long, generous and complete finish
Wine Front | 95/100 punten
This seemed ultra-reserved in the context of the Tarraford, which I’d tasted immediately prior. Citrus here and red apple, with pear, the citrus both pure juice and preserved. Oak spice, and custard powder characters, are so well threaded, ginger nut/biscuit aspects rising through the finish. World apart from the Tarraford; perfect pigeon pair. The longer it sat in the glass the more those complex, juicy, apple-like characters blossomed, marzipan with them, nectarines squeezed with salted lemons. This is a wine of tight, complex power, the fruit pure and commanding, the finish taut but persistent.
Huon Hooke | 94/100 punten
A trace of smoky, toasted timber leads into a restrained and quite delicate wine with properly dry balance and some length. It looks to need a bit more time. Refreshing lemony finish. Tense and coiled and ready to unfold more in time.
Jancis Robinson MW | 17/20 punten
Vineyard planted with a mix of clones (but mainly Gingin and Mendoza) in 1997 at 130–210 m at Gruyere on grey clay/loam over granite/ironstone on north-facing slopes. Hand-picked in February with Giant Steps, for whom this vineyard is regarded as the best, reporting 2021 was 'a spectacular year with every block and clone contributing to the final blend'. Whole bunch pressed, juice transferred to barrel by gravity with no settling. Fermented in 500-l French puncheons. A small amount of bâtonnage and 20% malolactic conversion. Aged for 10 months in French oak (20% new). Being on the higher slopes, topsoil is thin and root systems have established themselves in shallow gravelly loams above a tough rocky clay base. Bunch yields are naturally low and skins are thick. Complete nose with both minerals and citrus notes plus a hint of apple blossom. Still quite youthful but very promising. Markedly persistent with marked acidity but no shortage of fruit. Not austere but very far from fat. Neat and quite delicate. Fans out on the finish. They must be very pleased with this wine, from a hugely successful vintage.
Chardonnay van de Tarraford Vineyard, in 1998 aangeplant nabij het plaatsje Tarrawarra. Het is de laagst gelegen wijngaard van het domein en daarmee potentieel de warmste en dat levert normaal gesproken een wijn op met meer vulling en rijkdom dan Sexton. In het koele oogstjaar 2021, met z'n langzame en gelijkmatige rijping, wordt een ander potentieel van de wijngaard aangeboord en biedt de Tarraford Chardonnay naast rijkdom en kracht vooral ook vitaliteit, mineraliteit en lengte. James Suckling verwoordt het als volgt: "This Yarra Valley chardonnay marries creaminess and lemony freshness with a flinty tension giving it a wonderful energy on the focused full-bodied palate. Positive tannins anchor it at the long, positively dry finish." (94/100)
Intekenprijs per fles: € 43,- (hierna € 45,00)
Zeer beperkt beschikbaar, maximaal 12 flessen per klant
Wine Front| 96/100 punten
I met with Steve Flamsteed and new Giant Steps winemaker Mel Chester last week to taste through the 2021 Single Vineyard releases and wow, what a range of wines. Everything was excellent but this Tarraford was really up and about on the day. I’ll post my chardonnay reviews in order of altitude or ‘meters above sea level’. Tarraford is the lowest of them, and each from there is about 50 metres higher. Sweet oak into white stonefruit, citrus and apple, grapefruit. Powerful from the outset. Hand picked, whole bunch pressed, full solids for all of the single vineyard releases. A bit of mlf for all of them too. This is in impeccable – not to mention incredible – shape. Controlled. Powerful. Tarraford should be the most rich, for site and aspect, but it’s so taut, almost salty in its savouriness. Cracking wine. The ‘loudest’ of the single vineyards in that it brings the flavour but simultaneously so very, very good.
Robert Parker's Wine Advocate | 95+/100 punten
The 2021 Tarraford Vineyard Chardonnay comes from the Tarraford Vineyard—it is the most northerly vineyard in the collection and is planted to the P58 clone, planted in the 1980s. The fruit was originally intended as sparkling base and was being sold to Chandon. The fruit now goes solely toward table wine Chardonnay, and in this case, we are able to see for potential in the glass than merely sparkling base. This is a south-facing vineyard in a warmer area in the Yarra, which brings an attractive combination of streamlined linearity and a fine, mineral, nutty, briney character. In the mouth, the wine cascades across the palate, leaving a trail of white flowers, pink grapefruit and the faintest sense of caper brine through the finish. Very cool.
James Halliday| 95/100 punten
The warmest site of the 4 Giant Steps single-vineyard chardonnays, but planted on a south-facing slope in Tarrawarra. As with all of them, this was whole-bunch pressed and barrel fermented 15% new French puncheons). A fuller, bright, green gold. Quite restrained with aromas of stone fruits, oatmeal and a little wet rock. I like both the intensity and restraint on the palate and this may, paradoxically, need the longest of the 4 single-vineyard 2021 chardonnays to open up.
James Suckling | 94/100 punten
This Yarra Valley chardonnay marries creaminess and lemony freshness with a flinty tension giving it a wonderful energy on the focused full-bodied palate. Positive tannins anchor it at the long, positively dry finish.
Momenteel de favoriete Pinot Noir in huize Schell. Nu zijn we als het om wijn gaat wellicht wat wispelturig en dus komt er op zeker moment vast weer een andere favoriet bovendrijven maar voorlopig kan ik hier werkelijk geen genoeg van krijgen. Dat dartele, rode fruit, zoals alles bij Giant Steps uiterst delicaat geserveerd. Die levendigheid en lichtvoetigheid, op miraculeuze wijze verweven met intensiteit en persistentie. Net als de Yarra Valley Chardonnay een blend van verschillende wijngaarden verspreid over de Yarra Valley en dus ook een expressie van de schoonheid van de regio en de delicate huisstijl van Giant Steps. "Sweetly fruity without excess oak or alcohol and, just, enough acidity. Really quite delicate. And with impressive persistence. Superior Australian Pinot which may not last as long as the single-vineyard bottlings but is a great buy for short-term drinking." (Jancis Robinson MW, 16,5/20)
Intekenprijs per fles: € 33,00 (hierna € 35,00)
Zeer beperkt beschikbaar, maximaal 12 flessen per klant
James Halliday | 96/100, Special Value
A 50/50% mix of upper and lower Yarra fruit. Fermented with mainly whole berries and matured in French oak (10% new). A bright ruby crimson. Expressive with aromas of satsuma plums, strawberry coulis, fennel seeds and a hint of star anise. With its core of ripe yet well-delineated fruit and firm-ish, balanced tannins, this is more concentrated and muscular than the 2021. It will age well, too, for those that find themselves with a bottle seven to 10 years from now.
Wine Front | 94/100 punten
2022 was a low-yield year in the Yarra. There were less whole bunches employed than usual in this 2022 because – there being so much less fruit on each bunch – it seemed like the judicious thing to do. I didn’t take a great many notes here on the basis that it’s just so straight-up enjoyable. It’s ultra fresh, savoury and spicy with cooling Campari-like herbs, strawberries and cherries, with those slightly (positive) bitter-herb notes continuing on through the finish. It has good concentration and structure, and presumably will age well, though its appeal right now is obvious. Go now, I’d say. And go well. This is a) complex, b) fresh, and c) beautiful.
Jancis Robinson MW | 16,5/20 punten
Sourced from vineyards across the Yarra Valley with 50% from the upper Yarra ranges. Hand-picked grapes are chilled overnight before being either fermented as 100% whole bunches or 100% destemmed with whole berries. The whole-bunch portions have a warm start to fermentation, with minimal mixing throughout the start of fermentation to promote carbonic maceration conditions. These ferments are then left for up to 21 days on skins before pressing. The destemmed and whole-berry batches are held cold at 4 °C for four days before the ferment is allowed to heat up and start fermentation naturally with indigenous yeasts. Cold soaked for three days, then allowed to warm in small open fermenters in order to kick-start ambient-yeast fermentation. Parcels are matured in French oak (10% new) for eight months. Blended in October and then bottled by gravity without fining or filtration in November. Pale garnet. Sweetly fruity without excess oak or alcohol and, just, enough acidity. Really quite delicate. And with impressive persistence. Superior Australian Pinot which may not last as long as the single-vineyard bottlings but is a great buy for short-term drinking.
Werkelijk schitterend om zo'n Single Vineyard Pinot te ervaren naast de Yarra Valley Pinot. In alle facetten van de wijn worden er twee of drie tandjes bijgezet. De veelkleurigheid van het geur- en smaakpalet, de gelaagdheid en complexiteit, de intensiteit en lengte, en misschien meer nog dan alles de uniciteit van het gebodene. Dit is geen brede expressie van de regio maar een hoogst individuele expressie van één wijngaard. De Primavera Vineyard, in 2001 aangeplant in de zogeheten Upper Yarra Valley, het hoger gelegen, koelste deel van de streek (Sexton en Tarraford liggen in de Lower Yarra Valley). Het zou me niets verbazen als dit over een jaar of wat de nieuwe favoriete Pinot Noir is in huize Schell. "So pure and perfumed with briary cherries, ripe redcurrants and freshly cut roses. Poised, juicy and energetic, the wine has so much tang and crunch, you barely notice that this is also structured finishing with long, gently puckering tannins. A wine with immediate appeal, but also one that will reward at least another 7-10 years in the cellar." (James Halliday, 97/100, Special Value)
Intekenprijs per fles: € 43,- (hierna € 45,00)
Zeer beperkt beschikbaar, maximaal 12 flessen per klant
James Halliday | 97/100 punten
From the Primavera vineyard at Woori Yallock, planted in 2001 on the same red soil as Wombat Creek. Both destemmed (55%) and whole-bunch components. Bottled unfined and unfiltered. A very bright crimson purple. So pure and perfumed with briary cherries, ripe redcurrants and freshly cut roses. Poised, juicy and energetic, the wine has so much tang and crunch, you barely notice that this is also structured finishing with long, gently puckering tannins. A wine with immediate appeal, but also one that will reward at least another 7-10 years in the cellar.
Robert Parker's Wine Advocate| 95+/100 punten
Down the hill by approximately 100 meters from the Wombat Creek Vineyard and planted on the same deep red basalt, the 2021 Primavera Vineyard Pinot Noir was made with 50% to 60% whole bunch and constructed from clones MV6 and 115. It is the leanest note of all of the wines in this collection, but my favorite wine: crunchy, strawberry, red apples, cranberry, redcurrant, red cherry...and abundance of red. The fruit is open and seductive, but it has a gentle herbal edge, like rose petals (specifically David Austin's Boscobel rose), musk sticks and Turkish delight. This is satisfying. Fleshy. Plump. Beautiful.
Wine Front| 95/100 punten
Red-fruited, nutty, almost raspberry, pomegranate aspects, pips, florals, star anise. It seems slight and lifted, strict and precise, on the whole, but its exuberant fragrance and that slight sweetness to the fruit helps promote an impression of generosity. Talc-powdery, ultra-fine grained, velour tracksuit-esque tannin is another high quality marker, as are the whispers of stalk and briar. This is from a vineyard planted by Lou Primavera 25 years ago at Woori Yallock. Excellent release, no question.
Huon Hooke | 94/100 punten
Medium red-purple, bright colour; pronounced spicy, floral and dark-cherry aromas with a lick of smart oak; the palate is rich and full in profile, with abundant softly drying tannins and a bold, up-front structure. A generous pinot, of focused intensity and a long carry. It's refined and aromatic but also powerful, a wine of considerable charm. (Woori Yallock, 230m alt, 35 barrels made)
James Suckling| 94/100 punten
There’s a very approachable feel to this pinot, with aromas of blueberries, blackcurrants and sweet hard spices, such as star anise. The palate has a polished feel, with a plush texture and a plump blueberry and black-cherry core. Drink over the next six years.
Alle vijf de wijnen zijn op dit moment 'best wel' lekker tot redelijk verrukkelijk en de verleiding om ze nu al te drinken is dan ook bijzonder groot. Zo af en toe zou ik als liefhebber gewoon aan die verleiding toegeven, juist ook als u een paar flessen heeft van een wijn en u het interessant vindt om naast de gerijpte ook de jonge, onaffe expressie ervan te leren kennen. Zelf schenk ik zo'n jonge wijn dan voor de helft in een karaf om te kijken of dat wat meer licht werpt op zijn ontwikkelingspotentieel. Leuk, leerzaam en op z'n minst dus 'best wel' lekker. Dat gezegd zijnde leert de ervaring dat het bij wijnen van dit kaliber enorm loont om in ieder geval enig geduld te betrachten. Gun ze nog een jaar of twee in de kelder en het drinkplezier zal exponentieel toenemen. Kijken we vervolgens naar de optimale drinktermijn dan schat ik dat die voor de Yarra Valley Chardonnay en Yarra Valley Pinot Noir ligt tussen 2025 en 2028 en voor de Single Vineyard cuvées tussen 2026 en 2030. Later mag ook, als u echt van gerijpte wijn houdt, maar probeer dan vooral tussendoor eens een fles. Wijn appreciëren is, zo geloof ik werkelijk, een kwestie van trial and error.
Als u liefhebber bent van excellente Chardonnay en Pinot Noir neem dan vooral mijn uitnodiging aan en maak kennis met de fantastische wijnen van Giant Steps. Zelf koop ik van alle vijf de wijnen een of twee dozen maar als het domein nieuw voor u is begin dan met een of twee flessen. Beleg vervolgens een Giant Steps weekend, nodig uw beste wijnvrienden uit en ervaar hoe de wijnen spreken tot zowel het hoofd als het hart. Dat eerste doen ze via de unieke expressie van het lokale terroir en de gelaagdheid van het geur- en smaakpallet, dat laatste met hun vermogen om niet alleen erg interessant maar vooral ook heel erg lekker te zijn. Een essentiële kwaliteit die ik in veel 'voorname' wijnen mis en waarin Australië in mijn ogen onovertroffen is.
Met vriendelijke groet,
John Schell Australië & Nieuw-Zeeland specialist én liefhebber