The 2021 Anaperenna Shiraz Cabernet Sauvignon is from the highly anticipated 2021 vintage, one typified by a cool, long, even ripening period and very little disease pressure. Yields were up on the monstrously low 2019/2020 seasons, a relief for producers. The oak stands proudly atop this wine, and the fruit is a little reductive upon opening; however, the cool flow of flavor across the tongue is sensational. This is glossy, complete and saturated in red and purple fruits. The 2021 is sitting so pert and frisky at this stage—I'm pretty sure, having just looked at the 2020 (and loved it), that this needs a little time to come together. Exceptional fruit.
Glaetzer's Barossa Valley Icons: Anaperenna en Amon-Ra
‘2021: een briljant oogstjaar’
Een van de kroonjuwelen van de Australische wijncultuur, zo mag je Barossa Valley gerust noemen. Deze prachtige wijnstreek in South Australia herbergt een unieke verzameling zeer oude wijngaarden die vaak meer dan 100 jaar geleden zijn aangeplant met de lokale helden shiraz, cabernet sauvignon en grenache. Die oude ranken brengen prachtige wijnen voort die zowel binnen Australië als daarbuiten zonder gelijke zijn. Ze plaatsen Barossa Valley in het rijtje met de grote B's: Bourgogne, Bordeaux, Barolo, Barossa: unieke terroirs die als benchmark gelden voor een bepaalde stijl.
De familie Glaetzer is al zes generaties lang innig verbonden met de wijnbouw in Barossa Valley en vormt net zo'n vanzelfsprekend onderdeel van de lokale traditie als al die oude stokken. In de afgelopen 20 jaar heeft zoon Ben het familiebedrijf naar de absolute wereldtop geleid. Hij geeft daarvoor alle credits aan de kwaliteit van het terroir, de rijkdom die besloten ligt in het unieke wijngaardarsenaal en de kennis en ervaring die zijn familie de afgelopen 130 jaar heeft verzameld. In dat alles ligt inderdaad een potentieel tot grootsheid besloten, maar het vereist een exceptioneel talent als Ben Glaetzer om dat potentieel ten volle te realiseren.
In een briljant oogstjaar als 2021 (dat koel en gelijkmatig was, een jaar zonder extremen) reiken de wijnen van Glaetzer tot in de hemel. Dat geldt voor zijn twee basiscuvées Wallace en Bishop (zonder twijfel Barossa's Best Value) en dat geldt in extremis voor zijn topcuvées Anaperenna en Amon-Ra die ik u vandaag mag aanbieden. Voor de meest verwende liefhebbers onder u die ook weleens voorbij de hemel willen reiken is er als klap op de vuurpijl ook nog een klein beetje Eye of Ra beschikbaar, volgens Ben zelf de beste wijn die hij ooit heeft gemaakt.
Glaetzer Anaperenna Shiraz Cabernet 2021
De ultieme expressie van de klassieke Australische blend van shiraz (hier 79%) en cabernet sauvignon (21%), afkomstig van sommige van de beste en oudste wijngaarden in Barossa Valley (van 30 tot 130 jaar oud), grootgebracht op nieuw Frans (92%) en Amerikaans (8%) eiken. Het stevige maar comfortabele raamwerk van cabernet geeft richting en lengte aan het rijpe en krachtige fruit van shiraz. Barossa Valley voor de Bordeaux-liefhebber. Energiek en gepolijst, met zware bes en donkere kers, ceder en vanille, specerijen en grafiet. Nu al erg lekker maar liefst nog even wachten. Drinken: 2025-2035+
- Beperkte hoeveelheid. First come, first serve
- Bij afname van een veelvoud van 6 flessen, levering in originele châteaukisten (OWC 6)
Wine Pilot
96/100 punten
It’s a 79% and 21% Shiraz and Cabernet blend from the Barossa. In both cases the fruit comes off a mix of 30 year to more than 100 year old vines from the Ebenezer subregion of the Barossa. The concentration and intensity of the fruit has enabled Glaetzer to use all new oak with a mix of mostly French and 8% American. The fruit was excellent but the craftsmanship to draw the best out of it is superb. Balanced and poised with that subregional rusty iron filings character a distinctive enhancing influence. There’s a beautiful but not overplayed sweetness on the palate with the fine chalky tannins working precisely.
Glaetzer Amon-Ra Shiraz 2021
Ben Glaetzer's Big Boy. Stoelt net als Anaperenna op fruit van de buitencategorie, afkomstig van zeer oude (30 tot 130 jaar) en zeer zeldzame wijngaarden in de Ebenezer subregio in Barossa Valley. Rijping ook hier op nieuw Frans (95%) en Amerikaans eiken. Dit is monumentaal maar voor een wijn van deze statuur ook verbazingwekkend toegankelijk en nu al gevaarlijk genietbaar. Zie hier de gave van Ben Glaetzer: diepte, concentratie en gelaagdheid op harmonieuze wijze verbinden met vitaliteit en finesse. Een van de hoogst gewaardeerde cultwijnen uit Barossa Valley en een van de weinige die je nog voor een redelijke prijs kunt kopen. Drinken: nu-2040+
- Beperkte hoeveelheid. First come, first serve
- Bij afname van een veelvoud van 6 flessen, levering in originele châteaukisten (OWC 6)
Wine Pilot
97/100 punten
A wine that illustrates how traditional Barossa can be expressed in modern hands. It’s a Shiraz from 50 to 130 year old Ebenezer vines, revealing power and poise. Traditional open fermentation was adopted with hand plunging three times a day. Deep plum and minerally characters merge on the nose. A slightly cedary factor lifts with a dense dark chocolate and spicy plum. Chalky find tannins perfectly integrated combine to take a concentrated powerful palate to an effortlessly long finish.
Glaetzer The Eye of Ra 2018
Elke wijnmaker streeft ernaar om de perfecte wijn te maken, aldus Ben Glaetzer, maar hij krijgt zelden de gelegenheid om dat streven te verwezenlijken. In 2016 zag Ben die gelegenheid voor het eerst en bracht hij het beste fruit uit dat jaar separaat op fles. In 2018 herhaalde hij dat kunststuk. The Eye of Ra was geboren, een fabelachtige expressie van Barossa Valley Shiraz. In minieme oplage gemaakt en individueel verpakt in een zeer fraaie zwarte houten kist. Volgens Ben Glaetzer de beste wijn die hij ooit heeft gemaakt en daar is werkelijk geen woord van gelogen. Drinken: nu-2040+
- Beperkte hoeveelheid. First come, first serve
- Maximaal 6 flessen te bestellen
Robert Parker's Wine Advocate
98/100 punten
The 2018 The Eye of Ra Shiraz is wildly aromatic: blood plum, pastrami, cracked peppercorns, clove bud, mountain herbs (alpine mint?), boysenberry, blackberry (actually, every black berry you can name), dark chocolate, squid ink, blueberry, resin and char. In the mouth, the wine is velvety and concentrated, with a surprising amount of detail embedded and embossed into the folds of tannin that shape the wine. This is very big, make no mistake, but also balanced between its sweet and savory sides. A galaxy of complexity exists in this glass. It shows the 2018 vintage off to its best effect: ripe, dense, concentrated, fresh and beguiling. Super good. This is a superstar.
Mijn advies
Velen van u kopen elk jaar een doosje Anaperenna en een doosje Amon-Ra en leggen die keurig weg om straks te kunnen genieten van fraai gerijpte topwijnen uit een van 's werelds meest bijzondere wijnstreken. Tegen hen zeg ik: sla 2021 zeker niet over want het is een van de beste jaargangen ooit in Barossa Valley. Andere liefhebbers hebben nog nooit Anaperenna of Amon-Ra gekocht maar overwegen serieus om erin te investeren. Tegen hen zeg ik: 2021 is de perfecte jaargang om mee te beginnen. Vraagt u zich daarbij af of u beter 6 flessen Amon-Ra kunt kopen dan 1 fles Eye of Ra dan zeg ik: de vraag stellen is hem beantwoorden. Maar bent u hoe dan ook van zins om wat Eye of Ra bemachtigen, gewoon omdat het kan, dan zeg ik: ik bel wel als ik in de buurt ben.
Met vriendelijke groet,
John Schell
Australië & Nieuw-Zeeland specialist én liefhebber
Inschrijfformulier
Teken vandaag nog in op deze geweldige Weingut Mayer-Näkel.