Elk succesvol verhaal heeft een begin. Het verhaal van de inmiddels legendarische wijnmaker Peter Sisseck begon in Ribera del Duero, op het stukje wijngaarden tussen de dorpen Pesquera en Valbuena de Duero dat inmiddels bekend staat als ‘the golden mile’ vanwege de extreem hoge kwaliteit van de wijnen.
Na een uitvoerige, bijna obsessieve, zoektocht naar het perfecte terroir startte Sisseck na zijn studie in Bordeaux daar zijn jongensdroom: Hacienda Monasterio. Met de perfecte oriëntatie van de wijngaarden op het zuiden, oude tinto fino-ranken (tempranillo), een unieke compositie van de bodem met de juiste afwatering en het ideale microklimaat - met grote verschillen in temperatuur tussen dag en nacht - oogstte hij vrijwel direct internationaal succes. Vijf jaar na dato begon hij tevens in Ribera del Duero het meest gevierde wijnhuis van Spanje: Dominio de Pingus.
''This is the direction they want for future vintages''
- Luis Gutiérrez, Robert Parker’s Wine Advocate (95/100)
Vandaag krijgt u de kans om de Hacienda Monasterio 2021 met de torenhoge Parkerscore van 95/100 aan uw verzameling toe te voegen. Toen deze wijn bij ons op de proeftafel in Weert stond, werden wij direct enthousiast. De wijn is krachtig, zonder log of zwaar te worden door de zeer fijne tannines en de goed geïntegreerde zuurgraad. Dit is een echte terroir-wijn met een opvallende mineraliteit en mooie aroma’s van balsamico, zoethout en eucalyptus. Een goddelijke wijn, of zoals Luis Gutiérrez van Robert Parker’s Wine Advocate het mooi verwoordt: “Superb”. Voor de speciale intekenprijs van slechts € 42,50 kunt u ook deelgenoot worden van Sisseck’s terroir-perfectie.
Hacienda Monasterio 2021
Luis Gutiérrez, Robert Parker’s Wine Advocate
95/100 punten
The superb 2021 Hacienda Monasterio was produced with 80% Tempranillo, 15% Cabernet Sauvignon and 5% Merlot/Malbec cropped at 14.5% alcohol from a cool year. The soils have a high proportion of limestone that marks the wines with a stony and chalky personality, and this 2021 has even more restraint and seriousness. The oak is neatly integrated—it spent 18 months in French oak barrels, 20% of them new, with a small portion in oak vats and 500-liter foudres. Carlos der Río compared it with the 1996 (possibly the greatest vintage at the property... together with this?), a year with clean, ripe fruit, contained ripeness and alcohol and terrific balance on the palate. It feels like it can age for a very long time, as it has the components, the freshness and acidity and the balance to develop nicely in bottle. This is the direction they want for future vintages. They produced 237,200 bottles. It was bottled in June 2023.
Carlos del Río junior is slowly taking the reins of Hacienda Monasterio, both from his father and from his father-in-law (Peter Sisseck!). They got rid of the Merlot (it works once every 10 years!) and replaced it with Tempranillo and Cabernet Sauvignon and are experimenting with foudres and oak vats. They have 98 hectares of vines—83% Tempranillo and 17% Cabernet Sauvignon—on 12 different soils, all certified organic since 2015. The idea here is to control the ripeness and alcohol in the wines as the grapes achieve ripeness earlier and earlier with climate change. Output averages 250,000 bottles per year.
Speciale intekenprijs: € 42,50 (hierna € 49,00)
Max. 24 flessen per klant
Ons advies
Laat deze kans niet schieten. Waar alle voorgaande jaargangen een Parkerscore van 94/100 kregen toebedeeld, steekt vintage 2021 boven het maaiveld uit. “This is the direction they want for future vintages” aldus Luis Gutiérrez. Geef vooral uw interesse voor een doosje van 6 flessen aan. Dit is echt zo’n wijn die ieder jaar een nieuwe smaakervaring tentoonspreidt. In de eerste jaren krachtig en fris, tot steeds complexer en gelaagder naarmate de jaren verstrijken.
Met vriendelijke groet,
De wijnliefhebbers van Colaris
Inschrijfformulier
Teken vandaag nog in op deze geweldige Hacienda Monasterio.