Achter de kenmerkende ronde etiketten van Mastrojanni schuilt een zéér goed Brunello-huis: door vast te houden aan traditionele overtuigingen en methoden is het één van de meest gerespecteerde domeinen in Montalcino. In een uitmuntend wijnjaar als 2019 bewees Mastrojanni zich bovendien als hoogvlieger - Monica Larner noemde het “a fantastic set of new wines”. Nu gelden nog de En Primeur-prijzen.
Mastrojanni: jonge geest, oud van leest
Mastrojanni is een verhaal van gebundelde krachten. Maurizio Castelli, voormalig oenoloog bij het vooraanstaande Castiglion del Bosco, ontmoette Andrea Marchetti en een goede samenwerking bloeide op. Hij bracht hem in contact met de familie Mastrojanni, waar hij al sinds het begin de vrijheid en verantwoordelijkheid kreeg over het wijnproject.
De wijngaarden zijn al aangeplant in de jaren zeventig en Mastrojanni bracht de eerste botteling Brunello uit in vintage 1980: precies zo oud als de DOCG zelf. Met de bovengenoemde intrede van Andrea Marchetti maakte Mastrojanni - inmiddels eigendom van Illy, met Marchetti als CEO - echter een grote sprong voorwaarts.
Castellnuovo dell’Abate: bijzonder terroir in Montalcino
Castelnuovo dell’Abate - de subzone in het zuidoosten van Montalcino, waar Mastrojanni ligt - heeft door de aanwezigheid van een gedoofde vulkaan een uniek terroir, met verschillende lagen zandsteen en vulkanisch materiaal . Dat komt in de Brunello tot uiting met nadruk op Mediterraanse kruiden en is óók de bron van een umami-achtige rijkdom. De wijn is daarnaast floraal, geeft de indruk van rijpe frambozen en pruimen, sinaasappel en is licht rokerig.
Rosso di Montalcino 2022
Rosso di Montalcino wordt vaak onterecht aangezien als een 'mindere versie' van Brunello di Montalcino. In werkelijkheid zijn het compleet verschillende wijnen - weliswaar van dezelfde druif en regio, maar door andere wijngaarden of houtopvoeding bedoeld voor een ander moment. Een wijn in zijn eigen recht.
Mastrojanni maakt een Rosso di Montalcino 2022, waarbij de nadruk ligt op het lichte fruit, de zachte structuur en ‘groenkruidigheid’. De wijn is zacht en verleidelijk en, zoals ook de Brunello, waar voor uw geld.
En Primeur prijs: € 29,50 (hierna € 39,95)
Beperkt beschikbaar
Brunello di Montalcino 2019
De Brunello di Montalcino 2019 werd 36 maanden opgevoed in grote vaten van Frans, Slavonisch en Oostenrijks eikenhout van 16hl, 33hl en 54hl. Dagelijks werd de wijn overgepompt, voor meer structuur. De wijn maakt nu een jeugdige en tegelijk klassieke indruk: rijp, pittig en gestructureerd. De robijnrode wijn draagt een fraaie bronzen kraag. Er is een groenkruidige toets, die neigt naar munt en tomatenblad. Rijp fruit, dat laveert tussen frambozen, kersen en pruimen. Compact en met grip door fijne tannine en met een rokerige indruk van de subtiele houttoets.
Raffaele Vecchione (95 punten) vat het samen als “Class to spare in a three-dimensional wine”. Driedimensionaal duidt hier op het profiel van de wijn, hoogwaardig in de structuur van tannines: bij een haast romig mondgevoel biedt het grip en houvast. Deels komt dat door het houtgebruik: ondanks kritiek van sceptici werd er bij Mastrojanni namelijk vastgehouden aan traditionele methoden, toen veel andere huizen overstapten op een modernere aanpak. In de traditionele kelders worden vaten van uiteenlopende makelij en formaten gebruikt en de houttoets is daardoor goed gedoseerd, prettig aanwezig. Enerzijds geeft het de wijn meer diepgang, anderzijds verzacht het de wijn juist. Monica Larner (95 punten) noemt het niet voor niets “more accessible than many of its peers”.
En Primeur prijs: € 67,50 (hierna € 76,-)
Beperkt beschikbaar
Mijn advies
Bij Mastrojanni wordt geen modieuze wijn gemaakt, maar wijn van hoge kwaliteit en traditionele leest. Door de fijne houttoets en de goede tannines krijgt de wijn lengte, door het rijpe fruit al vroeg een genot om te drinken. Dat geldt voor de Rosso en des te meer voor de Brunello. De eerste is er om vroeg van te genieten en al is de tweede geouderd zo mogelijk nóg mooier - lang wachten hoeft ook niet.
Met vriendelijke groet,
De wijnliefhebbers van Colaris
Inschrijfformulier
Teken vandaag nog in op deze geweldige wijnen van Mastrojanni.