Decanter
96/100 punten
Plum and damson compote, star anise and soy on the nose. This is fresh and lithe, with marked acidity and a great explosion of flavour; bright as a meteor. Not as long as some vintages on the finish, but certainly makes an impression. The pH is at 3.6 naturally through concentration, and nearly 14% alcohol. Remarkably athletic in acid and tannin for a 2022. From lieu-dit Les Bessards.
Jancis Robinson
17.5/20 punten
Cask sample. Meaty and gamey notes on the nose. Violet and spice as well as dried flowers. The palate is dense and saturated with very firm tannins, this needs time to settle. There is fruit, acidity and spice as well. Gamey and meaty with such a core of acidity through the middle of the wine. Leave for at least 10 years.

Michel Chapoutier geldt als een grootheid in de Rhône - en overigens ook ver daarbuiten. Hij bouwde een wijnimperium op dat voortborduurt op werk van voorgaande generaties en zich uitstrekt van de beroemde Hermitage-heuvel, naar de rest van de Rhône en ver daarbuiten. We bieden nu, in navolging van de andere Noord-Rhône appellaties, de 7 grote wijnen van Hermitage aan. Het maximaal aantal flessen dat per klant delen is erg klein - de allocaties idem dito.
"Gevangen in klassiek gestileerde wijnen, die de kwaliteit van die terroirs reflecteren."
- Robert Parker's Wine Advocate
Van druiventeler tot domaine
De geschiedenis van het wijnhuis gaat al terug tot 1808, maar begon bescheiden. Polydor Chapoutier werkte jarenlang als druiventeler bij Tain l’Hermitage. Het verhaal begon werkelijk pas in 1879, toen hij wijngaarden kocht voor eigen productie. Het was het startschot voor het bouwen van een imposant wijnbedrijf onder zijn familienaam. Na Polydor kwam Max, die op zijn beurt werd opgevolgd door Marius. Hij stichtte een nieuwe wijnmakerij aan de voet van de Hermitage-heuvel, waar nog steeds de kern van het wijnbedrijf ligt. Hij gaf het stokje over aan Marc, die het zijn huidige naam gaf; M. Chapoutier. In 1988 was het de beurt aan wijnmaker Michel Chapoutier.
Avant-gardist
Onder Michel maakte M. Chapoutier grote veranderingen door. Er werd overgeschakeld op meer duurzame - zelfs biodynamische - wijnbouw. In toenemende mate werden losse wijngaarden gevinifieerd, teneinde het terroir meer te doen spreken. De grote foeders werden vervangen door kleinere vaten, die gebruikt werden voor kortere duur, en de wijnen werden ongefilterd gebotteld. Onder Michel werden de wijnen preciezer, complexer en verwierf M. Chapoutier de naam en status van één van de topdomeinen van de Rhône. Inmiddels maken Mathilde en Maxime hun opwachting om Michel op te volgen.
Rhône-specialist
Naast de gerenommeerde wijnen van Hermitage, maakt M. Chapoutier een reeks wijnen in de klinkende appellaties van de Rhône. Michel noemt zichzelf een “koopjesjager”. Het is een manier om te zeggen dat hij potentie ziet op plekken en in wijngaarden, waar anderen niets in zien. Met zorg en werk blijkt dat inzicht zich keer op keer uit te betalen. Toch blijft Hermitage de trots van het wijnhuis. M. Chapoutier heeft er verschillende lieu-dits, die vanwege het heterogene terroir op de heuvel ieder een eigen expressie geven aan de wijnen.
Clement Bärtschi
Alle wijnen zijn monocépages; de rode van syrah, de witte van marsanne. Ze komen veelal van zeer oude, knoestige wijnstokken. Het is de taak van oenoloog, keldermeester en hoofd-wijnmaker Clement Bärtschi om dat te vertalen tot de beste wijnen van de Rhône. Omdat het de (biodynamische) huisfilosofie van M. Chapoutier is, om de kenmerken van iedere lieu-dit tot uiting te laten komen in de wijn, worden er individuele wijnen gemaakt van steeds fijner, eigen profiel.
Braille
Een herkenbaar en saillant detail aan de flessen van Chapoutier, tenslotte, zijn de etiketten met schrift in braille. Het is een hommage aan Monsieur Monier de la Sizeranne, die niet alleen de voormalige eigenaar van de wijngaard op Hermitage-heuvel was, maar ook de uitvinder van het verkorte brailleschrift.
Door de ogen van de pers
Namens Jancis Robinson omschreef Alistair Cooper MW de wijnen dit jaar onder andere als “impressive”, “powerful” en “layered” - in beide kleuren worden de wijnen van M. Chapoutier het hoogst beoordeeld in Hermitage. Nicolas Greinacher (Vinous) sloot zich daarbij aan. Hij vond jaargang 2022 over de breedte ook consistenter dan de voorgaande jaargang. Dat, terwijl 2021 al gepaard ging met scores van meermaals 99 en zelfs 100 punten. Hij roemt de rode Ermitage: “Classic to the core, the full-bodied 2022 is a standout l’Ermite”.
Het droge en warme wijnjaar was daarnaast een goed jaar voor marsanne. Greinacher steekt dan ook de loftrompet over de witte Rhône: “Bärtschi really nailed the whites.” Hij noemt de Le Méal Blanc zelfs “so delicious that it’s in the race for the Northern Rhône’s white wine of the vintage.” Decanter deed daar nog een schepje bovenop: de top 3 Hermitage bestond uit deze 3 witte wijnen van Chapoutier.
M. Chapoutier Le Pavillon Rouge 2022

De syrah-druiven komen van de verweerde granietbodems in de lieu-dit ‘Les Bressards’. Deze wijngaard werd meermaals geroemd als een van de beste wijngaarden ter wereld (onder andere door Decanter). Het is een prachtige expressie van Hermitage: grote fruitintensiteit, goed van structuur en geconcentreerd. Dit is een donkere wijn met frambozen, zwarte kersen, bramen, grafiet, natte stenen, cederhout en vanille in de neus. Indringend, helder en verleidelijk intens, of, in de woorden van Decanter: “a great explosion of flavour; bright as a meteor.”
Speciale intekenprijs: 360,- (hierna €385,-)
Max 3 flessen per klant
M. Chapoutier Le Méal Rouge 2022


Wordt gemaakt van meer dan 50 jaar oude syrah, afkomstig van steile terraswijngaarden van graniet en kiezels. Omdat deze wijngaarden op het zuiden liggen en de kiezels de hitte vasthouden, behoren ze tot het warmste terroir van Hermitage en wordt er hier het vroegst geoogst. Gepolijst, met zachte tannines en fris én rijp rood fruit (cranberry, rode bessen) met een haast rokerig randje. Elegant en verfijnd.
Speciale intekenprijs: 299,- (hierna €325,-)
Max 1 fles per klant
M. Chapoutier Les Greffieux Rouge 2022


Ligt recht onder Le Méal en aan de voet van Hermitage. Is floraler van aard dan de andere rode wijnen; gedroogde rozen en lavendel. Daarnaast pittig, donker fruit (cassis, donkere kersen) van rijp karakter, met drop, ceder en een zweem rook. Vol, kruidig en krachtig. Zoals ook de andere rode wijnen van Hermitage, heeft dit een indrukwekkend rijpingspotentieel tot wel 50 jaar.
Speciale intekenprijs: 169,- (hierna €185,-)
Max 3 flessen per klant
M. Chapoutier L’Ermite Rouge 2022


Ermite is het kopstuk van Hermitage. Deze lieu-dit, waar de syrah voor L’Ermite rouge geoogst wordt, ligt relatief hoog en strekt zich uit over de zuidwestelijke kam van de heuvel. In sommige jaargangen met hele trossen vergist, maar dit jaar niet. Het resultaat is een wijn met meer kracht en met de tannineuze structuur als stevige ruggengraat van de wijn. Aardser dan de andere rode cuvées: meer richting bosgrond en mineraliteit. Hartig, maar ook sappig. Statig, vol en energiek.
Speciale intekenprijs: 399,- (hierna €425,-)
Max 1 fles per klant
M. Chapoutier L’Ermite Blanc 2022


Gemaakt met marsanne van wijnstokken van meer dan 100 jaar oud. In de aanzet de geur van lucifers of vuursteen, zoals ook te herkennen in de mooiste Bourgognes. Rijp fruit als abrikoos, perzik met citroen en limoen erbij. Lindebloesems in de neus. Kruidig, ziltig en mineralig. Intens, maar tussen alle onderdelen in balans. Uitgesproken, maar genuanceerd. Dit is witte Rhône op zijn best.
Speciale intekenprijs: 560,- (hierna €595,-)
Max 1 fles per klant
M. Chapoutier Le Méal Blanc 2022


Uit dezelfde wijngaard van Le Méal Rouge, maar gemaakt van nóg oudere stokken marsanne bovenaan de heuvel. Indrukwekkend, rond en geconcentreerd, maar door de zuren opwekkend en verfijnd. Flinty karakter, rijpe steenvruchten en heeft zelfs een subtiele tropische toets. Geparfumeerd, decadent en elegant.
Speciale intekenprijs: 230,- (hierna €245,-)
Max 3 flessen per klant
M. Chapoutier L‘Orée Blanc 2022


Dit is marsanne, van stokken van 60 tot 70 jaar oud, uit de lieu-dit ‘Les Murets’; synoniem voor groots wit. De wijn wordt nog volgens traditionele leest gemaakt: 6 maanden rijping op de droesem met regematige batônnage en 10 tot 12 maanden rijping op eikenhout (waarvan deels in grotere vaten). Witte bloemen, appels, kweepeer, abrikoos, meloen, gekonfijte citroen. Mineralig en met specerijen en toffee door het houtgebruik. Aromatisch, gelaagd en complex.
Speciale intekenprijs: 235,- (hierna €255,-)
Max 3 flessen per klant
Ons advies
M. Chapoutiers wijnen van Hermitage behoren tot de ‘Sélections Parcellaires’. Het zijn wijnen uit lieu-dits, waarvan het terroir zo uitzonderlijk goed is, dat ze bij uitstek geschikt zijn om tot uiting gebracht te worden in de wijnen. Dat genereert natuurlijk ook aandacht en interesse onder wijnliefhebbers en verzamelaars, wat op zijn beurt de grootte van de uitgedeelde allocaties beknelt. Vanwege de zeer beperkte omvang, moeten we de flessen verdelen onder de geïnteresseerden. Wees er op tijd bij en geef uw interesse door via onderstaande knop; onze wijnadviseurs antwoorden u zo spoedig mogelijk.
Met vriendelijke groet,
De wijnliefhebbers van Colaris