Van garage- naar topwijnen: Dominio de Pingus.
Deze wijnen zijn beperkt leverbaar. Teken vandaag nog in op de geweldige wijnen van Dominio de Pingus via het inschrijfformulier.
Peter Sisseck, één van de meest legendarische wijnmakers, is van Deense komaf. Hij deed als jonge oenoloog ervaring op in Bordeaux en Californië en begon in 1990 bij het Spaanse Hacienda Monasterio in Ribera del Duero. In 1995 startte hij met een eigen wijnproject in een garage in Quintanilla de Onésimo. Dominio de Pingus (pingus refereert naar zijn Deense bijnaam) werd geboren uit liefde voor de streek en de droom om een eigen, terroir-gedreven topwijn op de markt de brengen.
Sisseck werkt al sinds het prille begin volgens de biodynamische principes en met de oudste wijnstokken. Hij was ervan overtuigd dat de oude, originele tinto fino-ranken het beste het terroir van Ribera del Duero weten te weerspiegelen. Houtrijping mag nooit overdreven zijn, maar moet de wijn juist ondersteunen. Robert Parker proefde bij toeval één van de eerste jaargangen van Peter’s eerste wijn ‘Pingus’ en schreef die de hemel in. Een legende was geboren.
Peter’s ‘tweede wijn’ Flor de Pingus is van hetzelfde statuur. De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van 16 verschillende percelen gelegen in het hart van de Ribera del Duero. Alle percelen worden apart gevinifieerd en kundig geassembleerd. De vergisting en rijping vindt plaats op relatief oud eiken (naast 30% tot 40% nieuw) gedurende 18 maanden. James Suckling schreef recentelijk over de Flor de Pingus 2019, die wij vandaag aanbieden: “…The verve and mouth-feel is luxurious and captivating. This is very structured.” (97/100 punten).
Peter startte in 2007 een nieuw project: PSI. In dit project werkt hij samen met onafhankelijke wijnboeren om hun wijngaarden te verbeteren, bestrijdingsmiddelen te mijden en de opbrengsten drastisch te verlagen. Ik stel u dan ook graag de door Peter recent gebottelde PSI 2019 (94 punten) voor. Een steengoede en eerlijke wijn, die barst van het donkere fruit en fijne tannines. Overigens niet uitsluitend gemaakt van druiven van oude tinto fino-ranken; een klein aandeel garnacha zorgt voor rondeur en souplesse.
Flor de Pingus 2019

James Suckling
97/100 punten
“Blackberries, black cherries and hot crushed stones with cement and black licorice. Subtle yet complex aromas. Medium to full body and an exquisite texture, with intense tannins and a long, flavorful finish. The verve and mouth-feel is luxurious and captivating. This is very structured.”
Tim Atkin MW
95/100 punten
“Flor is what Peter Sisseck calls his La Horra “village wine”, which is not to damn it with faint praise in the slightest, given the quality of the liquid. Made with younger videos on clay and silt rather than stoney soils, it’s a subtle, graceful nuanced red that doesn’t show the heat of the 2019 vintage, partly because of early picking. Detailed and focused, with red berry sweetness, fine tannins and understated 25% new oak.”
Robert Parker
94/100 punten
“The 2019 Flor de Pingus is marginally riper than the PSI and Pingus from the same vintage but still shows the freshness and finesse the cask sample showed a little over one year ago. The wine has more concentration than the 2018, and it has absorbed the oak quite well. They use maybe 20% new barrels for the élevage here. It has abundant, fine-grained tannins. It's a powerful vintage of flor, reflecting the solar vintage, but still keeping the poise, harvesting early and fermenting at low temperature.”
Intekenprijs: € 115,00
Per klant max. 12 flessen
Direct naar het inschrijfformulier
PSI 2019


James Suckling
94/100 punten
“Blackberry and black-cherry aromas with lavender, cedar and hints of cloves and white pepper, following through to a medium body with ultra-fine tannins and a beautiful, creamy finish. A little tight and reserved now. Another impressive PSI.”
Robert Parker
93/100 punten
“The 2019 PSI combines their knowledge of the vineyards and their new winery. They learned a lot in 2018, a more heterogeneous vintage, and their sorting machine for grapes had to work a lot. 2019 was more homogeneous, an easier harvest when most people made better wine. In the winery, they invested in a simple building but top technology. They used some 10% Garnacha in the blend, which was done one year after aging the lots separately. It really reminds me of the young wines from Ribera del Duero from the early 1990s, with some aromas of orange peel, earthy and smoky (very mild) and with fine-grained tannins. It has good ripeness at 14% alcohol and integrated acidity but great balance. It showcases the style of the 2019s here, fresher than expected and still a sunny vintage, when 2018 was more crystalline. A triumph over the natural conditions of the year.”
Intekenprijs: € 39,00
Per klant max. 24 flessen
Direct naar het inschrijfformulier
Mijn advies
Wijnen van deze statuur, voor deze prijs, zijn zeldzaam. Dit is Ribera del Duero in optima forma. Het zijn eerlijke en zuivere wijnen, die alle aandacht naar zich toetrekken en Spaanse warmte bieden in deze koude decemberdagen.
Met hartelijk groet,
Steven Goossens
Spanje en Portugal specialist én liefhebber


Inschrijfformulier
Deze wijnen zijn beperkt leverbaar. Teken vandaag nog in op deze voortreffelijke wijnen via het inschrijfformulier.
Dan laten wij spoedig weten wat wij van uw inschrijving kunnen leveren.