Intense aromas of black cherries, black truffle, orange peel and Indian spices. The palate is full yet reserved, with very fine tannins that fly linear and deep in the wine. Caressing texture. Reserved at the end. A real beauty. From organically grown grapes. Drink after 2027.
Wij hadden het geluk eigenaar Luigi Fabbro al de hand te schudden en een jaarlijkse allocatie met hem af te spreken, vér voordat het grote publiek bekend werd met de Brunello ‘boutique winery’ San Polino (voor zover dat überhaupt het geval is). De zeer gedreven Luigi en zijn vrouw Katia maken pure Brunello’s die geweldige kritieken en punten ontvangen en bovendien nu nog super scherp zijn geprijsd.
“In recent vintages their wines are getting better than ever” - The Wine Independent
Het wijnhuis San Polino
Alles wat Luigi en Katia doen, staat in het teken van biodiversiteit. Als jong stel waren ze betrokken bij herstelprojecten van het Amazonegebied - waar ze met begeestering over kunnen vertellen. Die ervaring en filosofie passen zij nu ook toe op hun (in totaal 8 hectare) wijngaarden, voor gezonde bodems en een rijk ecosysteem. De Cru Helichrysum omvat slechts 2.5 hectare en is - veelzeggend voor de gezonde staat van de wijngaarden - bezaaid met kruiden tussen de wijnranken. Ook in de kelders wordt het gebruik van additieven tot een minimum beperkt.
Zuivere Brunello di Montalcino
Dit alles teneinde zuivere en pure Brunello’s te maken: authentiek en naar de biodynamische principes. Deze filosofie heeft zijn vruchten méér dan afgeworpen. Zo kregen de Brunelli van het magistrale oogstjaar 2010 maar liefst 99 en 100 punten van James Suckling.
Vanzelfsprekend zijn de legendarische wijnen van oogstjaar 2010 niet meer te krijgen, vanwege de piepkleine oplages van San Polino. De vraag ernaar is zo groot, dat ze werkelijk de kelderdeuren uitvliegen. The Wine Independent beschrijft de opmars van San Polino als volgt: “Luigi Fabbro originally from Friuli and his English wife Katia have always made a friendly, fruity, enjoyable style of Brunello but in recent vintages their wines are getting better than ever”.
De twee Brunello’s van San Polino
Vandaag bieden we met plezier de méést recente vintage aan: Brunello di Montalcino 2019 (96 punten) én Brunello di Montalcino Cru Helichrysum 2019 (97 punten). Beide wijnen hebben dezelfde flair; authentiek en zuiver van stijl, floraal, met de indruk van specerijen en sappig op het palet. De Cru Helichrysum - vernoemd naar het kruid dat tussen de wijnranken groeit - heeft dezelfde fijngewoven tannines, maar is wat compacter en intenser van stijl.
Guus samen met Christian en zijn twee top Pinot Noirs
Brunello di Montalcino 2019
En-primeur prijs per fles: € 55,- (hierna € 62,50 )
Beperkt beschikbaar, max 12 flessen per klant
Brunello di Montalcino "Cru Helichrysum" 2019
En-primeur prijs per fles: 66,50 (hierna € 75,00)
Beperkt beschikbaar, max 12 flessen per klant
Ons advies
De passie, puurheid en klasse spat ervan af bij de wijnen van San Polino. Zelfs als kleine boutique winery kunnen ze zich meten met de grote en bekende producenten uit Montalcino. Wij zijn echter natuurlijk niet de enigen die het opvalt en de allocaties zijn gering: zo worden er slechts 3000 flessen per jaar van de Cru Helichrysum gemaakt en wij hebben daar een beperkt aantal van - en minder dan 100 flessen over. Wees er dus op tijd bij en haal een aantal flessen voor deze aantrekkelijke prijzen in huis. Proef de eerste dit najaar, om vervolgens de overige flessen wat rust te geven en later te ontkurken. Zo ontdekt u pas écht de klasse van de Brunello’s van San Polino.
Met vriendelijke groet,
De wijnliefhebbers van Colaris
Inschrijfformulier
Teken vandaag nog in op deze geweldige wijnen van San Polino.