Amazing aromas of metal shavings, cloves, spices, and black and blue fruits. Violets, too. Full-bodied with creamy tannins. Cured meat with iron earth. Almost slatey. Very sophisticated and classy. Drinkable, but this is one to age ideally for a minimum of five years. Try after 2027
‘I consider Dan Standish the reigning king of Barossa Shiraz’
- Robert Parker’s Wine Advocate
Barossa Valley, de prachtige wijnregio boven Adelaide, geldt als een van de kroonjuwelen van de Australische wijncultuur. Nergens zijn de wijngaarden ouder, is de geschiedenis rijker en zijn de tradities steviger verankerd in de plaatselijke gemeenschap. Barossa past naadloos in het rijtje met de grote B's: Bourgogne, Bordeaux, Barolo, Barossa. Unieke terroirs die als benchmark gelden voor een bepaalde stijl.
Barossa is wereldberoemd vanwege z'n imposante wijngaardarsenaal en dan hebben we het niet over de omvang. Alles bij elkaar gaat het om iets meer dan 11.000 hectare, nog geen 15% van de aanplant in de Rhône. Nee, we doelen op de leeftijd. Er zijn niet veel plekken op aarde waar je op zo'n kleine oppervlakte zo'n grote verzameling wijnstokken aantreft van meer dan 100 jaar oud. Cabernet sauvignon, grenache, mourvèdre en bovenal shiraz, aangeplant in de tweede helft van de negentiende eeuw. Ze vormen een unieke en bijzonder kostbare bron voor de prachtige en machtige wijnen uit de streek.
James Suckling's liefde voor Barossa
Ook bij James Suckling, een van de meest invloedrijke hedendaagse wijnschrijvers, is de bewondering en liefde voor Barossa diep geworteld. Hij schreef er vorig jaar een paar mooie zinnen over:
"We must admit that we are slightly awestruck with the beauty and balance of the best shiraz, or syrah, of Australia as we continue our journey across the continent and rate close to 2,000 wines. We wish that all of you could taste and drink the incredible shiraz wines from the likes of The Standish Wine Company, Tyrrell’s, Sami-Odi, Torbreck, Clarendon Hills, Jasper Hill and Rockford, among others.
It’s all about the balance and transparency of these reds, as well as the distinctive character that communicates where they are from. They have a uniqueness in both their aromas and flavors that define the syrah in a different way compared with even the best of France, such as Hermitage or Cote Rotie. Their purity of fruit and depth of earth and terroir give them a wonderful aroma and mouthfeel. They are agile and almost weightless in their definition and personality. We hope that more people outside of Australia find the chance to drink some of these wines."
Dan Standish: The reigning King of Barossa Shiraz
Barossa kent een rijke geschiedenis en een bijzonder hechte gemeenschap en herbergt een aantal van de meest befaamde namen uit de Australische wijnwereld zoals Penfolds, Glaetzer, Rockford, Kaesler, Torbreck en Peter Lehmann. De topwijnen van al die domeinen zijn even schaars als kostbaar. En binnen die imposante context wordt Dan Standish door Robert Parker's Wine Advocate (zeker zo invloedrijk als James Suckling) betiteld als de beste van allemaal:
"I consider Dan Standish the reigning king of Barossa Shiraz. His 2016s completely bowled me over for their intensity, complexity and harmony. Sourced from single old-vine plantings in the subregions of Ebenezer, Marananga, Greenock and Hutton Vale, this is a prodigious collection of wines, meticulously produced in tiny quantities from old vines and low yields."
Dan Standish is de jongste telg van een familie die al zes generaties lang innig verbonden is met de wijnbouw in Barossa. Niemand in de regio is zo rigoureus in het wijngaardbeheer en geen van zijn vermaarde collega's is net als Standish bereid om 70% van zijn toch al schaarse productie te declasseren zodat enkel het allerbeste overblijft voor zijn eigen label.
The Tiny 20's
Standish maakt vier verschillende cuvées van absolute wereldklasse die in extreem kleine hoeveelheden op fles worden gebracht. Afhankelijk van het jaar omvat de jaarlijkse productie slechts 12.000 tot 28.000 flessen. In 2020 was de opbrengst kleiner dan ooit, dit als gevolg van de aanhoudende droogte waarmee Barossa zich geconfronteerd zag. De beschikbare hoeveelheden liggen daardoor 50% onder het gemiddelde. Zeggen dat de wijnen schaars zijn mag dan ook gerust een understatement heten.
Erin Larkin, de Australië-specialist van Robert Parker's Wine Advocate, spreekt van de 'Tiny 20's'. Tiny in termen van opbrengst wel te verstaan, niet in termen van kracht en concentratie. De minieme opbrengsten zorgden voor een niet eerder vertoonde verdichting van geuren en smaken. Dat betekent enerzijds dat de individuele kenmerken van de verschillende wijngaarden helderder dan ooit tevoren worden uitgelicht en anderzijds dat de wijnen extra veel tijd in de kelder nodig hebben om het beste van zichzelf te laten zien. Wie het geduld heeft om daarop te wachten wordt beloond met vier van de meest unieke en grensverleggende expressies van syrah in de wereld van de wijn.
Dan Standish zegt er zelf het volgende over:
“Not too many bottles from 2020 I’m afraid. With no Winter, Spring or Summer rain to speak of, our old vines gave us the tiniest berries we have ever seen at super-low yields, below 50% of average. This translated to super concentrated wines with extraordinary colour and tannin with a silky smooth almost creamy texture. One could almost say that these 2020 wines are caricatures of their respective vineyard plots, which will easily live beyond 25 years.”
Klik hier om een fraai filmpje te bekijken en kom meer te weten over de Vintage 2020 van Dan Standish.
Hieronder licht ik vier cuvées van Standish nader voor u toe.
The Standish 2020
De klassieker in het repertoire van Standish, afkomstig van de Laycock Family Vineyard in Greenock. De essentie van Barossa Valley: rijk, puur, compact en gelaagd, een monumentale wijn die u liefst nog een paar jaar te rusten legt in uw kelder. Heeft u geen zin om te wachten, ontkurk de wijn dan 24 uur voor het serveren.
Speciale intekenprijs: 115,00 (hierna 125,00)
Zeer beperkt beschikbaar: max 6 flessen per klant
The Schubert Theorem 2020
De favoriete cuvée van Dan Standish zelf, ontsproten aan de Roennfeldt Road Vineyard in Marananga. Beauty and the Beast. In één en dezelfde wijn welteverstaan.
Speciale intekenprijs: 115,00 (hierna 125,00)
Zeer beperkt beschikbaar: max 6 flessen per klant
The Relic 2020
In aanzet de meest verleidelijke van de vier wijnen door de toevoeging van 1% Viognier, geoogst van de Hongell Family Vineyard in Krondorf. De sensuele souplesse die zo kenmerkend is voor deze wijn gaat nu nog schuil achter gespierd fruit en stevige tannine. Nog een paar jaar wachten is het devies of 's ochtends in de karaf en 's avonds drinken als dat eerste niet langer is vol te houden.
Speciale intekenprijs: 115,00 (hierna 125,00)
Zeer beperkt beschikbaar: max 3 flessen per klant
Lamella 2020
De meest elegante van het kwartet, afkomstig van de Hutton Vale Farm in Eden Valley. De buren van Henschke en hetzelfde terroir als de Hill of Grace. Weerspiegelt in kracht en intensiteit de jaargang 2020 maar presenteert dat met een gratie die uniek is voor dit terroir.
Speciale intekenprijs: 115,00 (hierna 125,00)
Zeer beperkt beschikbaar: max 3 flessen per klant
Drinkadvies Erin Larkin (Robert Parker's Wine Advocate)
Erin Larkin, de Australië-specialist van Robert Parker's Wine Advocate, proeft wijnen van het kaliber Standish verspreid over verschillende dagen. Dat verdient bewondering omdat de wijnen zo de gelegenheid krijgen zich in alle rust te presenteren. Interessant voor ons als liefhebbers zijn Erin's bevindingen over de wijze waarop de wijnen zich in die paar dagen ontwikkelden:
"While the notes in this article were the result of tasting on day one (upon opening) and day two, I tasted the wines each day for six days, in which time they evolved very slowly. There was more detail available on the first day of tasting, but the time really impacted the tannins; in the end, they proved to be soft, complex, eminently balanced and far better wines than on day one and two. The recommendation, if drinking these young, is to open the wines with plenty of time to spare."
De aanbeveling die ik daar van mijn kant aan wil toevoegen is om de wijnen - als u ze tenminste in al hun pracht wilt leren kennen - voorlopig dicht te laten en veilig op te bergen in uw kelder. Drinken vanaf 2027-2028 tot 2035-2040. Geniet intussen bij wijze van voorpret alvast van het filmpje van Erin Larkin over de "Tiny 20's".
Standish 'Tiny Twenties'
Kom meer te weten over de Vintage 2020 van Dan Standish
Mijn advies
Voor mij persoonlijk behoren de vier cuvées van Dan Standish tot de allermooiste wijnen op aarde dus dan weet u wat mijn advies is. Ik kan daarbij niet genoeg benadrukken hoe bijzonder het is dat we de wijnen - hoe beperkt ook - überhaupt aan u kunnen aanbieden. Alleen al de vraag in Australië overstijgt vele malen het aanbod en voor de rest van de wereld geldt precies hetzelfde. En dan de prijs. Die is op zichzelf beschouwd best serieus te noemen maar maak je een vergelijking met andere wijnen van naam en faam waarvan de totale oplage doorgaans significant hoger ligt en die qua scores vaak niet eens in de buurt komen, dan mag je gerust stellen dat Standish in het genre der icoonwijnen buitengewoon schappelijk geprijsd is. Nóg 'n fles dure Bordeaux of zes flessen Standish, ik zou het wel weten.
Met vriendelijke groet,
John Schell
Australië & Nieuw-Zeeland specialist én liefhebber
Inschrijfformulier
Teken vandaag nog in op deze geweldige wijnen van Dan Standish.