Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in je winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikels toevoegen aan je huidige bestelling?

Barossa: kroonjuweel van de Australische wijncultuur
Deze actie is helaas verlopen. Schrijf u nu in op onze icoonwijn-mailinglijst om op de hoogte te blijven van het actuele aanbod intekenwijnen of bekijk onderaan deze pagina ons totale aanbod.
Meld u kosteloos aan voor de icoonwijn-mailinglijst

Indien u interesse heeft in deze wereldklasse wijnen, kunt u zich hieronder aanmelden voor de speciale 'icoonwijnen' mailinglijst van Colaris en sturen wij u vrijblijvend enkele keren per week een aanbod van deze uitzonderlijke wijnen.  U kunt zich desgewenst op ieder moment weer uitschrijven. Lees hier alles over het intekenen op icoonwijnen.

Door uw e-mailadres achter te laten geeft u Colaris toestemming om u e-mailberichten te sturen. Uw gegevens worden worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze Privacy Verklaring om te zien hoe wij met uw gegevens omgaan. 

I consider Dan Standish the reigning king of Barossa Shiraz

- Robert Parker’s Wine Advocate

Barossa Valley, de prachtige wijnregio boven Adelaide, geldt als een van de kroonjuwelen van de Australische wijncultuur. Nergens zijn de wijngaarden ouder, is de geschiedenis rijker en zijn de tradities steviger verankerd in de plaatselijke gemeenschap. Barossa past naadloos in het rijtje met de grote B's: Bourgogne, Bordeaux, Barolo, Barossa. Unieke terroirs die als benchmark gelden voor een bepaalde stijl.

Barossa is wereldberoemd vanwege z'n imposante wijngaardarsenaal en dan hebben we het niet over de omvang. Alles bij elkaar gaat het om iets meer dan 11.000 hectare, nog geen 15% van de aanplant in de Rhône. Nee, we doelen op de leeftijd. Er zijn niet veel plekken op aarde waar je op zo'n kleine oppervlakte zo'n grote verzameling wijnstokken aantreft van meer dan 100 jaar oud. Cabernet sauvignon, grenache, mourvèdre en bovenal shiraz, aangeplant in de tweede helft van de negentiende eeuw. Ze vormen een unieke en bijzonder kostbare bron voor de prachtige en machtige wijnen uit de streek.

James Suckling's liefde voor Barossa

Ook bij James Suckling, een van de meest invloedrijke hedendaagse wijnschrijvers, is de bewondering en liefde voor Barossa diep geworteld. Hij schreef er vorig jaar een paar mooie zinnen over:

"We must admit that we are slightly awestruck with the beauty and balance of the best shiraz, or syrah, of Australia as we continue our journey across the continent and rate close to 2,000 wines. We wish that all of you could taste and drink the incredible shiraz wines from the likes of The Standish Wine Company, Tyrrell’s, Sami-Odi, Torbreck, Clarendon Hills, Jasper Hill and Rockford, among others.

It’s all about the balance and transparency of these reds, as well as the distinctive character that communicates where they are from. They have a uniqueness in both their aromas and flavors that define the syrah in a different way compared with even the best of France, such as Hermitage or Cote Rotie. Their purity of fruit and depth of earth and terroir give them a wonderful aroma and mouthfeel. They are agile and almost weightless in their definition and personality. We hope that more people outside of Australia find the chance to drink some of these wines."

Dan Standish: The reigning King of Barossa Shiraz

Barossa kent een rijke geschiedenis en een bijzonder hechte gemeenschap en herbergt een aantal van de meest befaamde namen uit de Australische wijnwereld zoals Penfolds, Glaetzer, Rockford, Kaesler, Torbreck en Peter Lehmann. De topwijnen van al die domeinen zijn even schaars als kostbaar. En binnen die imposante context wordt Dan Standish door Robert Parker's Wine Advocate (zeker zo invloedrijk als James Suckling) betiteld als de beste van allemaal:

"I consider Dan Standish the reigning king of Barossa Shiraz. His 2016s completely bowled me over for their intensity, complexity and harmony. Sourced from single old-vine plantings in the subregions of Ebenezer, Marananga, Greenock and Hutton Vale, this is a prodigious collection of wines, meticulously produced in tiny quantities from old vines and low yields."

Dan Standish is de jongste telg van een familie die al zes generaties lang innig verbonden is met de wijnbouw in Barossa. Niemand in de regio is zo rigoureus in het wijngaardbeheer en geen van zijn vermaarde collega's is net als Standish bereid om 70% van zijn toch al schaarse productie te declasseren zodat enkel het allerbeste overblijft voor zijn eigen label.

The Tiny 20's

Standish maakt vier verschillende cuvées van absolute wereldklasse die in extreem kleine hoeveelheden op fles worden gebracht. Afhankelijk van het jaar omvat de jaarlijkse productie slechts 12.000 tot 28.000 flessen. In 2020 was de opbrengst kleiner dan ooit, dit als gevolg van de aanhoudende droogte waarmee Barossa zich geconfronteerd zag. De beschikbare hoeveelheden liggen daardoor 50% onder het gemiddelde. Zeggen dat de wijnen schaars zijn mag dan ook gerust een understatement heten.

Erin Larkin, de Australië-specialist van Robert Parker's Wine Advocate, spreekt van de 'Tiny 20's'. Tiny in termen van opbrengst wel te verstaan, niet in termen van kracht en concentratie. De minieme opbrengsten zorgden voor een niet eerder vertoonde verdichting van geuren en smaken. Dat betekent enerzijds dat de individuele kenmerken van de verschillende wijngaarden helderder dan ooit tevoren worden uitgelicht en anderzijds dat de wijnen extra veel tijd in de kelder nodig hebben om het beste van zichzelf te laten zien. Wie het geduld heeft om daarop te wachten wordt beloond met vier van de meest unieke en grensverleggende expressies van syrah in de wereld van de wijn.

Dan Standish zegt er zelf het volgende over:

“Not too many bottles from 2020 I’m afraid. With no Winter, Spring or Summer rain to speak of, our old vines gave us the tiniest berries we have ever seen at super-low yields, below 50% of average. This translated to super concentrated wines with extraordinary colour and tannin with a silky smooth almost creamy texture. One could almost say that these 2020 wines are caricatures of their respective vineyard plots, which will easily live beyond 25 years.”

Klik hier om een fraai filmpje te bekijken en kom meer te weten over de Vintage 2020 van Dan Standish.

Hieronder licht ik vier cuvées van Standish nader voor u toe.

The Standish 2020

E101822 standish the standish

De klassieker in het repertoire van Standish, afkomstig van de Laycock Family Vineyard in Greenock. De essentie van Barossa Valley: rijk, puur, compact en gelaagd, een monumentale wijn die u liefst nog een paar jaar te rusten legt in uw kelder. Heeft u geen zin om te wachten, ontkurk de wijn dan 24 uur voor het serveren.

Speciale intekenprijs: 115,00 (hierna 125,00)
Zeer beperkt beschikbaar: max 6 flessen per klant

James Suckling | 98/100 punten

Amazing aromas of metal shavings, cloves, spices, and black and blue fruits. Violets, too. Full-bodied with creamy tannins. Cured meat with iron earth. Almost slatey. Very sophisticated and classy. Drinkable, but this is one to age ideally for a minimum of five years. Try after 2027

Robert Parker's Wine Advocate | 96/100 punten

The 2020 The Standish Shiraz was made with fruit from the Laycock family vineyard, in Greenock. The first vintage was 1999. This vintage saw 30% whole bunches in the ferment. It offers notes of red dirt, a bit of blood, salted heirloom tomato and satsuma plum. This is concentrated, compacted, plush, dense and muscular, with notes of ras el’hanout, allspice, torched cinnamon and salted Dutch licorice. This wine is like playing "Magic Eye." There’s a lot going on, but if you relax, a pattern emerges and the detail becomes obvious for all to see. Within the fine but plushly tannic frame, there is saltbush and bay leaf, exotic spice and cascading layers of berry fruits. The dirt in which the roots are entangled similarly shows its colors—and these are red, ochre, earth and dust. At first glance, the foolish and the rash will overlook this for being singularly muscular and full-bodied, but like all the best IYKYK (if you know, you know—wink wink) scenarios, there is far more than meets the palate here. Another blockbuster Standish.

Wine Front| 95/100 punten

A little vanilla and floral perfume, blueberry, boysenberry, a little earth and spice. Blue fruit, spice, shows a little creamy vanilla oak, supple but dense tannin, freshness, and a sweet tea like perfume on a long finish. Maybe some raspberry. Excellent, somewhat more approachable in style, and obvious, than the other wines from Standish in 2020, but charming and lovely all the same. More than a bit yummy.

The Schubert Theorem 2020

E101823 standish schubert theoremE101823 standish schubert theorem

De favoriete cuvée van Dan Standish zelf, ontsproten aan de Roennfeldt Road Vineyard in Marananga. Beauty and the Beast. In één en dezelfde wijn welteverstaan.

Speciale intekenprijs: 115,00  (hierna 125,00)
Zeer beperkt beschikbaar: max 6 flessen per klant

James Suckling | 99/100 punten

Unbelievable! Another insane wine. The length of this is endless. The blue fruits and Asian spices are mind- blowing. It’s medium- to full-bodied with a mouth full of polished and refined, creamy tannins. It goes on for minutes. Endless. Seamless and gorgeous. Leave this for years ahead if you can keep your hands off it. Better after 2025.

Robert Parker's Wine Advocate | 96/100 punten

The 2020 The Schubert Theorem Shiraz was made with fruit from the Roennfeldt Road vineyard in Marananga, with 70% whole bunches in the ferment. This is the only cuvée in the collection that sees any inclusion of a different maturation vessel: the northeastern corner of the vineyard goes into concrete, because it retains the pure blue fruit characters that so define the wine. When one considers the dirt that is in this vineyard (and I ask you, without dirt, just where would we all be?), when one sees its black, shaley sparkle, one can get a sense of what to expect in the wine. It is always the black, brooding beast of the pack, but there is always—and I repeat, ALWAYS—a core of very pure fruit at its heart. This year is no different, and it is encased in fine but structuring tannin. It soars long across the palate, and yet within it, this wine is elegant and pliable. If the Lamella is the intriguing, pretty wine, and The Standish is the savory powerhouse, then The Relic is the iron fist–velvet glove... which makes this the enigma. I cannot overstate how attracted I am to the prowling, slinking nature of it. The tannins here—of all the wines—have a blueberry skin gravel to them; they are chalky and fine and a little bit gritty... excellent. This is a sensation, in every respect. A hot contender for best wine in the release this year.

Wine Front | 96+/100 punten

Oooh. A lovely choc-hazelnut bar kind of thing happening here, blueberry and blackberry, spicy too, which is kind of unusual for Roenfeldt, and maybe a character of the vintage. Lots of tannin, kind of gummy and firm, a tea-like flavour and perfume too, Really quite sticky in feel, but ample fruit flavour, lots of mouth-perfume, again the blueberry richness, and iron grip of tannin to close on a long and fresh finish. Here’s a wine of potency and power, that will need many years to roll out. Exotic spice punctuates the finish. Wow. This is intense and firm.

The Relic 2020

E101821 standish the relicE101821 standish the relic

In aanzet de meest verleidelijke van de vier wijnen door de toevoeging van 1% Viognier, geoogst van de Hongell Family Vineyard in Krondorf. De sensuele souplesse die zo kenmerkend is voor deze wijn gaat nu nog schuil achter gespierd fruit en stevige tannine. Nog een paar jaar wachten is het devies of 's ochtends in de karaf en 's avonds drinken als dat eerste niet langer is vol te houden.

Speciale intekenprijs: 115,00  (hierna 125,00)
Zeer beperkt beschikbaar: max 3 flessen per klant

Robert Parker's Wine Advocate| 99/100 punten

The 2020 The Relic Shiraz-Viognier is made with fruit from the Hongell family vineyard in Krondorf, with 15% to 20% whole bunches in the ferment and 1% Viognier skins co-fermented. This is the best I’ve seen it. There’s something about the combination of the hot year and the diminished yields—it has recoiled and recompressed the Viognier on top of and into the Shiraz and brought them into balance/harmony. Beneath its floral and stone fruit guiles is a pool of savory, muscular, red-dirt Shiraz. There is bacon fat and pure berry fruit and spice for days... I’ve recently looked at a previous vintage of this wine alongside an older but immaculate Chateau d’Ampuis, and while their origins were clear in the glass, the Relic proved an Australian perspective more than relevant. The balance between the varieties—and the classic push/pull of sweet and savory— is more harmonious this year than in any I can remember, and the only thing I am more excited about when I consider this wine is what I will say next year, through the lens of an excellent, cool and elegant year. What a fine pair they will make.

James Suckling | 99/100 punten

A pretty sensational wine with blackberry, grilled meat, dark chocolate, and licorice. Full-bodied and layered with righteous deep and poised tannins that coat the mouth. It goes on for minutes. Crushed stone, slate. Asian spice. Original vines planted in 1912. Drinkable, but better after three or four years. Try after 2025

Wine Front| 97/100 punten

White flowers, liquorice, chocolate, a little bacon fat, black fruit and discreet toasty oak. So purple, so full of energy, even for a big wine, stone fruit and plum, silky and supple tannin of many layers, intense blue and purple fruit, silty and earthy, with a cool ‘mineral’ and ferrous character, dense sweet fruit and chamomile perfume to close. Not sure I’ve tasted a better Relic? This is how you Shiraz Viognier!

Lamella 2020

E101826 standish lamellaE101826 standish lamella

De meest elegante van het kwartet, afkomstig van de Hutton Vale Farm in Eden Valley. De buren van Henschke en hetzelfde terroir als de Hill of Grace. Weerspiegelt in kracht en intensiteit de jaargang 2020 maar presenteert dat met een gratie die uniek is voor dit terroir.

Speciale intekenprijs: 115,00  (hierna 125,00)
Zeer beperkt beschikbaar: max 3 flessen per klant

James Halliday | 96/100, Special Value

A 50/50% mix of upper and lower Yarra fruit. Fermented with mainly whole berries and matured in French oak (10% new). A bright ruby crimson. Expressive with aromas of satsuma plums, strawberry coulis, fennel seeds and a hint of star anise. With its core of ripe yet well-delineated fruit and firm-ish, balanced tannins, this is more concentrated and muscular than the 2021. It will age well, too, for those that find themselves with a bottle seven to 10 years from now.

Wine Front | 94/100 punten

2022 was a low-yield year in the Yarra. There were less whole bunches employed than usual in this 2022 because – there being so much less fruit on each bunch – it seemed like the judicious thing to do. I didn’t take a great many notes here on the basis that it’s just so straight-up enjoyable. It’s ultra fresh, savoury and spicy with cooling Campari-like herbs, strawberries and cherries, with those slightly (positive) bitter-herb notes continuing on through the finish. It has good concentration and structure, and presumably will age well, though its appeal right now is obvious. Go now, I’d say. And go well. This is a) complex, b) fresh, and c) beautiful.

Jancis Robinson MW | 16,5/20 punten

Sourced from vineyards across the Yarra Valley with 50% from the upper Yarra ranges. Hand-picked grapes are chilled overnight before being either fermented as 100% whole bunches or 100% destemmed with whole berries. The whole-bunch portions have a warm start to fermentation, with minimal mixing throughout the start of fermentation to promote carbonic maceration conditions. These ferments are then left for up to 21 days on skins before pressing. The destemmed and whole-berry batches are held cold at 4 °C for four days before the ferment is allowed to heat up and start fermentation naturally with indigenous yeasts. Cold soaked for three days, then allowed to warm in small open fermenters in order to kick-start ambient-yeast fermentation. Parcels are matured in French oak (10% new) for eight months. Blended in October and then bottled by gravity without fining or filtration in November. Pale garnet. Sweetly fruity without excess oak or alcohol and, just, enough acidity. Really quite delicate. And with impressive persistence. Superior Australian Pinot which may not last as long as the single-vineyard bottlings but is a great buy for short-term drinking.

Drinkadvies Erin Larkin (Robert Parker's Wine Advocate)

Erin Larkin, de Australië-specialist van Robert Parker's Wine Advocate, proeft wijnen van het kaliber Standish verspreid over verschillende dagen. Dat verdient bewondering omdat  de wijnen zo de gelegenheid krijgen zich in alle rust te presenteren. Interessant voor ons als liefhebbers zijn Erin's bevindingen over de wijze waarop de wijnen zich in die paar dagen ontwikkelden:

"While the notes in this article were the result of tasting on day one (upon opening) and day two, I tasted the wines each day for six days, in which time they evolved very slowly. There was more detail available on the first day of tasting, but the time really impacted the tannins; in the end, they proved to be soft, complex, eminently balanced and far better wines than on day one and two. The recommendation, if drinking these young, is to open the wines with plenty of time to spare."

De aanbeveling die ik daar van mijn kant aan wil toevoegen is om de wijnen - als u ze tenminste in al hun pracht wilt leren kennen - voorlopig dicht te laten en veilig op te bergen in uw kelder. Drinken vanaf 2027-2028 tot 2035-2040. Geniet intussen bij wijze van voorpret alvast van het filmpje van Erin Larkin over de "Tiny 20's".

Standish 'Tiny Twenties'
Kom meer te weten over de Vintage 2020 van Dan Standish

Mijn advies

Voor mij persoonlijk behoren de vier cuvées van Dan Standish tot de allermooiste wijnen op aarde dus dan weet u wat mijn advies is. Ik kan daarbij niet genoeg benadrukken hoe bijzonder het is dat we de wijnen - hoe beperkt ook - überhaupt aan u kunnen aanbieden. Alleen al de vraag in Australië overstijgt vele malen het aanbod en voor de rest van de wereld geldt precies hetzelfde. En dan de prijs. Die is op zichzelf beschouwd best serieus te noemen maar maak je een vergelijking met andere wijnen van naam en faam waarvan de totale oplage doorgaans significant hoger ligt en die qua scores vaak niet eens in de buurt komen, dan mag je gerust stellen dat Standish in het genre der icoonwijnen buitengewoon schappelijk geprijsd is. Nóg 'n fles dure Bordeaux of zes flessen Standish, ik zou het wel weten.

Met vriendelijke groet,

John Schell
Australië & Nieuw-Zeeland specialist én liefhebber

John rond desktopJohn rond mobile

Inschrijfformulier

Teken vandaag nog in op deze geweldige wijnen van Dan Standish.

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.3 uit 5 op basis van 514 reviews