Deze actie is helaas verlopen. Schrijf u nu in op onze icoonwijn-mailinglijst om op de hoogte te blijven van het actuele aanbod intekenwijnen of bekijk onderaan deze pagina ons totale aanbod.
Meld u kosteloos aan voor de icoonwijn-mailinglijst
Indien u interesse heeft in deze wereldklasse wijnen, kunt u zich hieronder aanmelden voor de speciale 'icoonwijnen' mailinglijst van Colaris en sturen wij u vrijblijvend enkele keren per week een aanbod van deze uitzonderlijke wijnen. U kunt zich desgewenst op ieder moment weer uitschrijven. Lees hier alles over het intekenen op icoonwijnen.
Door uw e-mailadres achter te laten geeft u Colaris toestemming om u e-mailberichten te sturen. Uw gegevens worden worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze Privacy Verklaring om te zien hoe wij met uw gegevens omgaan.
Het talent Telmo Rodríguez: “Flying Winemaker”, frisse wind
Telmo Rodríguez is één van Spanjes meest aansprekende wijnmakers. Dit wijntalent uit Rioja is een 'flying winemaker’; niet gebonden aan één gebied of één wijnhuis. Zo maakt hij samen met bevriende wijnmakers werkelijk fascinerende wijnen in alle Iberische windstreken. Telmo oogstte meermaals 100/100 punten met zijn wijnen en heeft onlangs 3 prachtige cuvées uitgebracht, waarvan ik u nu met plezier een beperkt aantal flessen kan aanbieden.
Telmo: Een brug tussen moderne en traditionele Spaanse wijnproductie
Telmo is vooruitstrevend en een voorloper in zijn vakgebied, staat aan de wieg van de moderne Spaanse wijn. Zijn vader maakt iconische, klassieke wijnen in de Rioja onder het label Remelluri. Telmo verliet de bodega van zijn ouders om zijn eigen, moderne stijl te gaan maken – met groot succes. Jaren later keerde hij terug op het oude nest, omdat hij ook de waarde en waarheid van traditie inzag – en overtuigde vice versa ook zijn vader. Nu verenigt hij oude gebruiken met zijn nieuwe stijl van wijnmaken, onder zijn eigen naam.
Herontdekking van vergeten Spaanse terroirs en tradities
Zoals hij zelf over Rioja zegt: ‘You have the wines made in a winery and wines made from vineyards and terroirs.’ Telmo behoort overtuigend tot het laatste kamp. Hij zoekt naar unieke terroirs van vergeten wijngaarden, oude tradities en lokale druivenrassen en weet ze met inzicht, passie en volharding in een hedendaagse mal te gieten. Ze laten een authentieke kant van Spanje zien, maar op een geheel eigenzinnige en nieuwe wijze. Met zijn wijnen herontdekt en hervormt hij de identiteit van Spaanse wijn. De hand kunnen leggen op enkele flessen van zijn wijnen is een voorrecht.
Matallana is een blend van druiven (o.a. tinto fino, navarro, valenciano, albillo) geoogst van elf wijngaarden verdeeld over vijf dorpen in Ribera del Duero. Deze authentieke Ribera wordt 14 maanden op eikenhout gerijpt. De wijn wordt gemaakt samen met zijn vriend Pablo Eguzkiza en sinds kort is ook Jean-Guillaume Prats (ex Château Cos d'Estournel en Lafite Rothschild) betrokken bij dit project.
Telmo legt het als volgt uit: ‘Our vineyards are a true reflection of the forgotten traditions of the Ribera del Duero. We have introduced the age-old way of planting densities; grafted all the rare varieties from our old vineyards and farmed the vines as bush vines as was always done in the past. The result is a diverse collection of smallholdings which offer the opportunity to create a Ribera del Duero wine of distinction with all its authentic characteristics.’
‘This could easily become something of a cult wine.’ Colin Hay (The Drinks Business) 95/100 punten
Jane Anson (Inside Bordeaux) | 96/100 punten
First time on the Place, from Vinedos de Matallana, care of the iconic winemaking partnership between Telmo Rodriguez and Pablo Eguzkiza, produced with fruit from plots across Burgos. The pair's signature mix of intensity and concentration playing against delicacy and reserved power is fully on display, a combination that should be impossible to achieve in the heat of Ribera del Duero. It's earthy, in the sense that it feels hewn from rocks that give a feeling of slate, granite, steely tannic hold, fine but intense, all of which melts into fragrant gunsmoke, oyster shell, lemon rind, raspberry, pomegranate and red cherry fruits. The flavours are toasted and yet cooling, a wine of contrasts and texture, and utterly compelling. Powerful yet the barest lightness of being. Begs you to find out more. Lucky us that these wines are going through the Place, bringing them to wider attention.
Decanter | 95/100 punten
A brand new wine to the Place de Bordeaux this year and the first wine from Ribera del Duero via a collaboration between Telmo Rodriguez and Pablo Eguzkia (also of Yjar on the Place). A field blend of massal-selection grapes - Tinto Fino, Navarro, Valenciano, Albillo 'and others' are chosen from 11 vineyards across five villages with different soils and landscapes totalling 21.5 hectares. This is softly floral on the nose with bright red berry notes. Taught and direct, this doesn't deviate too much from the centre of the palate - the spiced, tobacco-laced black fruit and clear mineral wet stone, graphite and pencil lead all in one line from start to finish, tangy and a little constricted. Feels well worked no doubt, smooth and defined, just not so expansive and wide at this point. Coiled and knitted with tons of liquorice and savouriness on the finish. A real balancing act of complexity and flavour layering with underlying power and promise of great things to come. Ageing 14 months in French oak barrels. Interestingly, the label features a series of redacted, blacked-out lines covering vineyard names as regulations prevent the naming of such.
Colin Hay (The Drinks Business) | 95/100 punten
This could easily become something of a cult wine. A new release on la place – the first from Ribera Del Duero and unlikely to be the last – from the extremely talented Telmo Rodriguez (here working with Pablo Eguzkiza). Lovely grippy chalky tannins. Dried raisins. Figs. Dark berry fruit too and a little hint of raspberry puree. This will need time for the tannins to soften, but it has impressive aging potential.
Luis Gutiérrez (Robert Parker’s Wine Advocate) | 96/100 punten
There is a change in the 2020 Matallana, as they have included Jean-Guillaume Prats (ex-Cos d'Estournel, ex-Lafite...) in the Ribera del Duero project, and the wine is going to be sold for the first time with this vintage through the négociant system of La Place de Bordeaux. The grapes from the five villages (mentioned but then crossed out on the label) were picked between the sixth and 18th of October and fermented with indigenous yeasts in stainless steel and oak vats. The wine matured in French oak barrels for 14 months. This is a little riper than the 2019 I tasted next to it, despite both being 14.5% alcohol (at least on the label). It follows the path of seriousness and austerity of the last few vintages and has a very calcareous mouthfeel with chalky tannins that lift up the finish. 19,624 bottles produced. It was bottled in May 2022.
Het fijne resultaat van een speciaal project samen met Adega Algueia in Galicië, om precies te zijn in Ribeira Sacra. Dolio is een blend van verscheidene inheemse druivenrassen met in de hoofdrol (66%) mencía. De druiventrossen werden met de voeten gekneusd. Vergisting met de van nature op de druivenschillen aanwezige gistculturen. Hoewel het een gehoutrijpte wijn is – 24 maanden in kleinere en grotere vaten – is van een nadrukkelijke houttoets nauwelijks sprake. Kleine productie van slechts 6.665 flessen.
‘The best wine from Algueira in recent times.’ Luis Gutiérrez (Robert Parker's Wine Advocate) 95/100 punten
James Suckling | 96/100 punten
Very subtle yet intense nose. Iron, nutmeg, white pepper, wild berries, savory grilled herbs and some oranges. Fresh, silky tannins seep through the berries and white pepper flavors. Extremely long and mouthwatering finish that goes on and on. Drink or hold.
Luis Gutiérrez (Robert Parker’s Wine Advocate) | 95/100 punten
The 2019 Dolio is a cuvée of Mencía, Brancellao (quite a lot here), Sousón, Caíño and Garnacha Tintorera created as a blend with the help of Telmo Rodríguez and Pablo Eguzkiza in this first vintage, but they should go much further in future years. They selected north- and west-facing vineyards to achieve more freshness in the wine, trying to reflect the huge potential of Ribeira Sacra. The full clusters were foot trodden and fermented in a troncoconic oak vat with indigenous yeasts and matured in 225-liter barrels and 2,000-liter foudres for 24 months. But the wine has no influence from the wood and is floral and perfumed. It has good grip, fine tannins, moderate ripeness and 14% alcohol, and it's very clean and balanced, with elegance and precision. The best wine from Algueira in recent times. 6,665 bottles were filled in May 2023.
Jane Anson (Inside Bordeaux) | 95/100 punten
From a little-known corner of Galicia, a region of Spain better known for its white wines, this has a lightness of touch, a sense of building energy through the palate, fragrant and juicy with sun-sweetened raspberry, sage and crushed rocks. Balanced, dry but juicy, this is almost impossible to spit out while tasting, delicate yet riveting. First time on the Place from Bodega Adega Algueira, and this is one to look out for. Winemaker Fernando Gonzalez, 3.7ha estate.
Colin Hay (The Drinks Business) | 92/100 punten
Spicy, floral, fresh – gladioli and patchouli, peony – with a pleasing crushed rock minerality accompanying the figs and dried nuts. There’s a lot of tannin present and the granularity of those tannins is evident. But that gives a good impression of structure, helping to maintain the compact and yet quite fluid profile of the wine over the palate. Just a little reductive at first and a touch dry on the finish. Interesting, distinct and authentic this will find plenty of admirers.
Decanter | 93/100 punten
Brand new to the Place de Bordeaux, this is a blend of mostly indigenous varieties; 66% Mencia, 20% Brancellao, 6% Sousón, 4% Caiño and 4% Garnacha Tintorera planted in 3.7 hectares on the steep hills of Doade and Abelada in Galicia. Red berry accents on the nose, white chocolate and blood orange rind. Succulent and supple, this has a lovely bounce and sense of energy and fun to it. An element of sharpness and thrill with herbal-edged strawberries, chalky tannins and minerality too - wet stone nuance giving a metallic bite and long finish of tobacco, liquorice and sour cherries. Clean and clear, pure and precise - really easy drinking with bite and tang. This will find fans. Ageing 24 months in 335l French oak barriques and 2,000l French foudre. Director Fabio González Pérez and winemaker Fernando González Riveiro.
Dit is een Palomino Fino uit de beroemde Macharnudo-wijngaard nabij Jerez, Zuid-Spanje. Een moderne blik op het wijnmaken zoals dat historisch in de sherry-streek gebeurt. Het is het eigentijdse antwoord, een nivellering van een (op het oog) in de tijd gestrande wijnstreek. Het is een onversterkte, beendroge witte wijn, die eigenlijk tussen sherry en witte wijn in zit. Wel heeft de wijn - kenmerkend voor de regio - florrijping gezien.
“Excellent. Highly original and very exciting. This is quite a discovery” Colin Hay (The Drinks Business) 96+/100 punten
Jane Anson (Inside Bordeaux) | 98/100 punten
First time on the Place for this brilliant white from the Jerez region of Spain that uses a hint of the flor ageing technique but is bone dry. One of the most exciting wines on the Place this September, just arrestingly gorgeous, bursts through the palate, powerful twist of grilled salted almonds, with soaring adidity alongside juiced lime and lemon, crushed oyster shell, stretched out and thought-provoking. Tiny production from a 4ha site of 6,000 bottles. The latest wine from an increasingly productive partnership between Ramiro Ibáñez and Willy Perez aimed at reviving the historic Sherry brand Manuel Antonio De la Riva. Get on board. Vino di Pasto, by the way, refers to unfortified wines - definitely something to remember and look out for when getting to grips with what is happening in Xeres today.
Decanter | 98/100 punten
A new-wave Sherry by winemakers Ramiro Ibáñez and Willy Perez makes its debut on the Place de Bordeaux this September. 100% Palomino Fino grapes come from the 3.35-hectare San Cayetano vineyard in Macharnudo, planted in 1988. Beautifully fragranced nose, really perfumed and floral, scented with wildflowers. The wine sees one year of flor ageing but it's distinctly dry and round on the palate. There's a thickness to the texture, like thick honey but with salted, softly spiced edges and a core of bright lemon, peach and pear that gives tang, energy and excitement to the expression. Poised and refined, this has a lovely ease about it, beautifully textured and fully flavoured with mouthwatering acidity and bursts of bright citrus zest that counter the saltiness - close your eyes and you could be by the beach! Interesting and captivating, long and lingering, crying out to be eaten with nuts. Lovely sea salt spray, close your eyes and you're at the beach! limestone. Small production of only 6,000 bottles.
James Suckling | 96/100 punten
An exciting table wine from the region of Sherry with crunchy fruit and fine phenolics, honeysuckle, crushed stone, and flowers. Medium body. A chalky and salty undercurrent throughout. Highlights some of the exciting new things in Spain. Made from the palomino grape from a single parcel in the vineyard of Macharnudo in the white soils of the region. Drink or hold.
Luis Gutiérrez (Robert Parker's Wine Advocate | 96/100 punten
The 2022 Macharnudo San Cayetano Vino de Pasto is an unfortified Palomino from Sherry soils, from the famous Macharnudo vineyard in Jerez. The grapes were sun dried for a few hours, and the wine has less biological influence and more limestone influence despite having aged under a veil of flor yeasts; it comes from a plot of more concentration than the regular Macharnudo. 2022 was already an intense vintage; they wanted to avoid the wine being too heavy, and the wine shows superb. The La Escribana also comes from the Macharnudo vineyard, but this wine comes from a different plot in Macharnudo, an adjacent plot of very old vines (older than the others), looking for finesse and definition in the palate. It is more of a white wine than a flor wine. It was a dry year, and despite everything, the wine finished with a moderate 13.5% alcohol. The regular Macharnudo they had produced since 2016 will now include the name of the plot, El Notario, to distinguish it from these new bottlings. This 2022 has a powdery, chalky mouthfeel, very much the expression of the albariza calcareous soils. It doesn't have high acidity but has very good freshness and balance and a tasty minerality that makes you salivate; it's super tasty. This should bloom with a couple of years in bottle. There are some 6,000 bottles. It was bottled in July 2023. This is not in the Jerez/Sherry appellation, but there's an initiative to create a separate appellation of origin for these unfortified white wines.
Espectacle, zoals de naam al aangeeft, is waarlijk spectaculair. De jaarlijkse productie is ieder jaar beperkt. Van de jaargang 2020 zijn slechts 6.500 flessen gemaakt. Deze moeten worden verdeeld over wijnliefhebbers van over de hele wereld. Gelukkig hebben wij een kleine allocatie kunnen vastleggen en ik kan iedere liefhebber van grootse Spaanse wijnen, maar ook liefhebbers van complexe rode wijnen in het algemeen, alleen maar van harte aanbevelen om deze kans te pakken.
Met vriendelijke groet,
Steven Goossens Spanje & Portugal specialist én liefhebber
Teken vandaag nog in op deze geweldige Weingut Mayer-Näkel.
Service & contact
Uw account
Via uw account kunt u bestellingen volgen, uw eerdere bestellingen inzien en uw voorkeuren wijzigen. Ook is het mogelijk om wijnen uit uw kelder in te zien en af te roepen.
Persoonlijk wijnadvies
Heeft u een vraag over ons mooie aanbod intekenwijnen? Ons team van wijnadviseurs maakt graag tijd voor u vrij. Zij helpen u om de juiste keuze te maken, geheel toegesneden op uw persoonlijke voorkeuren en hebben een grote wijn-expertise en jarenlange ervaring.
Onze wijnadviseurs staan voor u klaar. Ook voor specifieke aanvragen zoals bijvoorbeeld de opbouw van een kelder met uitsluitend biologische wijnen, een kelder die volledig focust op de parels uit één specifieke wijnregio of daarentegen de samenstelling van een gebalanceerde collectie van alles wat de nieuwe en oude wijnwereld te bieden heeft. Ontdek wat Colaris ook voor u kan betekenen en neem vrijblijvend contact met ons op via wijn@colaris.nl of bel 0495 53 24 62