Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in je winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikels toevoegen aan je huidige bestelling?

Een monument: Sassicaia 2020
Deze actie is helaas verlopen. Schrijf u nu in op onze icoonwijn-mailinglijst om op de hoogte te blijven van het actuele aanbod intekenwijnen of bekijk onderaan deze pagina ons totale aanbod.
Meld u kosteloos aan voor de icoonwijn-mailinglijst

Indien u interesse heeft in deze wereldklasse wijnen, kunt u zich hieronder aanmelden voor de speciale 'icoonwijnen' mailinglijst van Colaris en sturen wij u vrijblijvend enkele keren per week een aanbod van deze uitzonderlijke wijnen.  U kunt zich desgewenst op ieder moment weer uitschrijven. Lees hier alles over het intekenen op icoonwijnen.

Door uw e-mailadres achter te laten geeft u Colaris toestemming om u e-mailberichten te sturen. Uw gegevens worden worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze Privacy Verklaring om te zien hoe wij met uw gegevens omgaan. 

Teken vandaag nog in op deze Super Tuscan. Naar het intekenformulier.

Wenst u een persoonlijk advies, neem vrijblijvend contact met ons op.

Tenuta San Guido van markies Mario Incisa della Rocchetta is het beroemdste domein van Italië dat in de jaren 60 zijn iconische status verwierf met de eerste Super Tuscan: Sassicaia.
Als producent van kwaliteitswijnen had Italië een flinke achterstand op bijvoorbeeld Frankrijk. De markies, fervent liefhebber van grote Bordeaux, zag in de stenige bodem van het Toscaanse Bolgheri dezelfde potentie als in de bodem van de Haut-Médoc. Hij besloot een deel van zijn wijngaarden met cabernet sauvignon aan te planten en de wijn, Sassicaia (vrij vertaald: ‘met stenen bezaaide grond’), op vaten van Frans eikenhout te laten rijpen. Toen de wijn uit Toscane in blindproeverijen 1e Grand Cru Classés uit Bordeaux versloeg, vestigde Sassicaia zijn reputatie als één van de beste rode wijnen ter wereld!

Super Tuscans
Het was een Amerikaanse journaliste die in de jaren 70 de individualistische rode wijnen uit Toscane en Bolgheri met Bordeaux druivenrassen in de blend de naam Super Tuscan gaf. Zij merkte op dat de -nu wereldberoemde- wijnen Solaia, Tignanello én Sassicaia de laagste herkomstbenaming (Vino da Tavola) hadden, máár van een veel betere kwaliteit waren dan menig wijn met een hogere herkomstbenaming. Zij noemde deze drie wijnen daarom ‘Super Tuscans’.

Eigen DOC: Bolgheri Sassicaia DOC
Op het etiket van Sassicaia prijkte in de eerste jaren slechts de appellatie ‘Vino da Tavola’ (tafelwijn). In de daarop volgende jaren werden de vinificatiemethoden verregaand geoptimaliseerd en gemoderniseerd door Mario’s opvolger, zoon Nicolò, die daarbij samenwerkte met zijn (nu beroemde) neef Piero Antinori en oenoloog Giacomo Tachis. Toen in 1983 de DOC Bolgheri werd gereglementeerd, gold die slechts voor wit en rosé en daarmee bleef Sassicaia, ondanks zijn snel rijzende status als Super Tuscan, op papier nog steeds een ‘doodgewone’ Vino da Tavola. Uiteindelijk werd in 1994 de DOC regelgeving gewijzigd waarbij ook rode wijnen én de rassen cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot werden toegestaan. In 2013 kreeg Sassicaia zelfs als ultieme beloning een geheel eigen DOC: Bolgheri Sassicaia DOC.

Tenuta sanguido

Tenuta San Guido Sassicaia 2020

PVF168 sassicaiaPVF168 sassicaia

Oogstjaar 2020 valt in hetzelfde rijtje als 2017 en 2022, tevens relatief warme oogstjaren. Koelere oogstjaren als 2016 en 2019 hebben meer kelder rijping nodig om hun volledige rijpheid en rijkheid te kunnen tentoonspreiden. 2020 is dus echt een goed voorbeeld van een wijn die al vroeg in zijn jeugd op dronk komt. Raffaele Vecchione: ‘Gorgeous right away but better from 2026’. De steeds warmer wordende zomers hebben bij Tenuta San Guido geresulteerd in een aantal aanpassingen. Omdat de druiven vrijwel allemaal op hetzelfde moment rijp zijn, is een groter team van plukkers nodig (zo’n 100 man). Dat brengt voordelen met zich mee, want dit grote team kan een betere kwaliteitscontrole tijdens de oogst waarborgen en kan de oogst in de vroege koele ochtend snel naar de kelder transporteren om oxidatie van de druiven te voorkomen. Alles draait bij Tenuta San Guido om controle. Zo bestellen ze jaarlijks vaten bij de beste tonnelieres (Taransaud, Seguin Moreau, Remond, Saury en Orion). Zo’n kwart wordt jaarlijks teruggestuurd omdat ze niet aan de eisen voldoen en om het risico op Brettanomyces (ongewenste schimmel die kan zorgen voor aroma’s van paardenstal) en ‘kurk’  te minimaliseren. Elke jaargang Sassicaia rijpt één derde op nieuw eiken, één derde op 1-jarig- en één derde op 2-jarig eiken. Alle vaten zijn medium getoast voor een subtiele houtrijping aroma's en hebben smalle nerven voor een beperkte zuurstoftransmissie. De 2020 is een blend van 85% cabernet sauvignon en 15% cabernet franc die 25 maanden op vat lag voordat de wijn werd gebotteld.

Raffaele Vecchione (WinesCritic)
98/100 punten
Very elegant to the nose it shows energy and character of a decidedly noble and intriguing spicy nature. The notes of wild violet blend well with wild myrtle, juniper berries and coriander. The center of the wine is rich with nuances of black plums, black tea leaves and cloves. Full body, soft and enveloping in the sip it shows perfectly ripe, noble, slightly stiff tannins at the moment and a truly exciting finish that ignites from the center of the palate onwards showing a progressive ascending parabola of a select few. A vintage that puts the winemakers in the area to the test but which shows a really important complexity. Shorter than usual macerations on some vineyards and a more important percentage of new wood are the interpretation of the 2020 vintage in the San Guido house. "A divine sign to the sacrifice and effort of the whole team". Gorgeous right away but better from 2026.

Decanter
97/100 punten
Frosts damaged the the earlier-developing Cabernet Franc in late March, leading to reduced production but superb quality fruit. Spring was mild and summer was generally warm, but a rapid acceleration of maturation in late summer forced the team to begin picking in the first week of September to avoid any overripeness. A traditional 85% Cabernet Sauvignon and 15% Cabernet Franc blend, its blackcurranty, dusty, leafy and cedary character is brought into focus by an intense and balsamic palate. It's poised and light on its feet with super-fresh acidity and a fine-grained, almost imperceptible tannic structure. Ripe and tangy raspberry and blueberry fruits linger on the mid-palate, leading to a long, fresh finish with some cream and chocolate notes. This will reward cellaring into the 2050s, yet you'll get plenty of pleasure from it in its youth. 'We advise to keep it at least 10 months in the bottle before opening,' states third-generation Priscilla Incisa della Rocchetta.

Wine Spectator
97/100 punten
Complex aromas and flavors of black currant, blackberry, iron, sweet tobacco and Mediterranean herbs are the hallmarks of this elegant, tensile red, which is already revealing plenty, yet still feels reserved, as though there were many more facets to be discovered. Superb harmony, freshness and a long aftertaste prevail. Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc. Best from 2026 through 2045. 

 

Lees hier meer proefnotities van bekende recensenten:

Antonio Galloni
97/100 punten
The 2020 Sassicaia is a bold, rapturous wine. Dark, fleshy and expansive on the palate, the 2020 offers up scents of blackberry jam, gravel, spice, new leather, licorice and crème de cassis. Potent tannins are nearly buried by the sheer intensity of the fruit. Sassicaia is never a huge wine, the 2020 does seem to have an extra dimension of textural intensity. It's an intensity that is hugely appealing. Estate Manager Carlo Paoli describes 2020 as a year with a long, rainy winter and a cold spring. "Temperatures warmed up in the middle of June," he explained. "July was very hot, but heat moderated in August. Even so, it was a year in which ripeness moved quickly, as opposed to 2021 when ripeness was more gradual. We picked the entire estate in 22 days instead of the 29-30 that is more typical." The 2020 spent 15-18 days on the skins, followed by 25 months in French oak, 50% new. Production is down about 30% because of selection in the vineyard. 

James Suckling
97/100 punten
A very perfumed Sassicaia on the nose with forest floor, citrus and deep dark fruits. Blackcurrants. Cedar and black tea. Some balsamic. Pine needles. Full and very succulent. Really long, structured and complete. Tangy and energetic with a linear line of fresh tannins and acidity. Very Sassicaia throughout. 85% cabernet sauvignon and the rest is cabernet franc. Very attractive now in a youthful and vibrant way, but this will be better in three to four years. Try after 2027. 

Robert Parker’s Wine Advocate
96/100 punten
The Tenuta San Guido 2020 Bolgheri Sassicaia speaks to those who seek a more voluptuous, opulent and, ultimately, more accessible wine. This vintage is a precise reflection of Coastal Tuscany, as opposed to a more generic "Tuscan" wine from elsewhere in this large central Italian region. You taste the ripeness and soft fruit weight that comes from a coastal appellation with especially bright luminosity and warm Mediterranean offshore breezes. Sassicaia from the cool vintages is a famously reticent or withholding wine in its earliest years, requiring a long lead time before it eases into an ideal drinking window. That's definitely not the case here. This wine is beautiful and compelling straight out of the gate, showing a lovely mix of dark fruit, oak spice, balanced freshness, textural richness, soft tannins and an expertly contained 14% alcohol content. The wine's immediate character is what distinguishes this vintage, and I wouldn't get too fussed by exaggerated cellar-aging ambitions. The wine awards sheer pleasure in its current form, with dazzling primary fruit and soaring intensity over the near and medium term. 

Jancis Robinson
18/20 punten
Mid crimson; easy to see the bottom of the glass. Intense nose with a hint of iodine. Great tanginess that seems more Tuscan than bordelais. Long and really builds towards its ample finish. Bone dry. Embryonic but convincing that a fine future lies ahead. Subtle rather than flashy. I wouldn't guess it was as much as 14%. I aerated it and gave it an hour in a young-wine decanter, and it was already a delight to drink. With more immediate appeal than many earlier vintages.

Speciale intekenprijs: € 375,00 per fles
max 6 flessen per klant, ook per fles te bestellen, per 6 verpakt in originele kist

Mijn advies

Gezien het feit dat wij deze populaire wijn voor een scherpe prijs kunnen aanbieden, verwachten wij dat wij snel onze allocatie hebben vergeven. Mijn advies dan ook: laat ons snel weten via het intekenformulier hoeveel flessen (max. 6 per klant) wij voor u kunnen reserveren.

 

Met hartelijke groet,

De wijnliefhebbers van Colaris

Clement rond desktopClement rond mobile

Inschrijfformulier

Teken vandaag nog in op deze Super Tuscan: Sassicaia 2020.

Service & contact

AccountpaginaAccountpagina

Uw account

Via uw account kunt u bestellingen volgen, uw eerdere bestellingen inzien en uw voorkeuren wijzigen. Ook is het mogelijk om wijnen uit uw kelder in te zien en af te roepen.

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragen

Persoonlijk wijnadvies

Heeft u een vraag over ons mooie aanbod intekenwijnen? Ons team van wijnadviseurs maakt graag tijd voor u vrij. Zij helpen u om de juiste keuze te maken, geheel toegesneden op uw persoonlijke voorkeuren en hebben een grote wijn-expertise en jarenlange ervaring.

Neem vrijblijvend contact op via wijn@colaris.nl of bel 0495 53 24 62 voor meer informatie.

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragen

Persoonlijk wijnadvies

Onze wijnadviseurs staan voor u klaar. Ook voor specifieke aanvragen zoals bijvoorbeeld de opbouw van een kelder met uitsluitend biologische wijnen, een kelder die volledig focust op de parels uit één specifieke wijnregio of daarentegen de samenstelling van een gebalanceerde collectie van alles wat de nieuwe en oude wijnwereld te bieden heeft. Ontdek wat Colaris ook voor u kan betekenen en neem vrijblijvend contact met ons op via wijn@colaris.nl of bel 0495 53 24 62

 

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.4 uit 5 op basis van 592 reviews