Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in je winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikels toevoegen aan je huidige bestelling?

Bij Uccelliera maakt Andrea Cortonesi sublieme sangiovese van uitgesproken karakter en stijl | Colaris
Deze actie is helaas verlopen. Schrijf u nu in op onze icoonwijn-mailinglijst om op de hoogte te blijven van het actuele aanbod intekenwijnen of bekijk onderaan deze pagina ons totale aanbod.
Meld u kosteloos aan voor de icoonwijn-mailinglijst

Indien u interesse heeft in deze wereldklasse wijnen, kunt u zich hieronder aanmelden voor de speciale 'icoonwijnen' mailinglijst van Colaris en sturen wij u vrijblijvend enkele keren per week een aanbod van deze uitzonderlijke wijnen.  U kunt zich desgewenst op ieder moment weer uitschrijven. Lees hier alles over het intekenen op icoonwijnen.

Door uw e-mailadres achter te laten geeft u Colaris toestemming om u e-mailberichten te sturen. Uw gegevens worden worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze Privacy Verklaring om te zien hoe wij met uw gegevens omgaan. 

Uccelliera is het meest uitgesproken van al onze nieuwe Brunello en Rosso di Montalcino. Het zijn karaktervolle wijnen (zowel in smaak als rijkdom in warmere jaren), die absoluut vuurwerk opleveren in een elegant oogstjaar als 2019. Eigenaar Andrea Cortonesi spendeert nauwelijks geld aan marketing, dus dat komt de prijs ten goede - en nu kunt u ze óók nog krijgen voor En Primeur-prijzen.

"One of the true artisan winemakers"

- Robert Parker's The Wine Advocate

Uccelliera: de man achter het domein

Andrea kocht in 1986 een stuk land in Castelnuovo dell’Abata, de omgeving waar hij is opgegroeid. Hij heeft geen wijnmaker in de arm genomen, werkt niet met wijnconsultants: hij is eigenaar, wijnmaker, plukker, snoeier én visionair. Andrea is naar eigen zeggen “een man van het land”. Hij noemt het wijn maken dan ook geen baan, maar een manier van leven: de wijnen moeten volgens hem een uitdrukking zijn van de cultuur, het leven en de mensen van de streek. Die overgave is te proeven aan zijn wijnen. Robert Parker’s Wine Advocate noemde hem “one of the true artisan winemakers”.

De kracht van Andrea

Andrea heeft prachtig gelegen wijngaarden, ieder goed voor een eigen indruk van sangiovese. Hij heeft de techniek van het wijnmaken uitstekend in de vingers, van wijngaardwerk tot houtrijping. Wij nodigen u van harte uit daarover verder te lezen op onze website. Waar het ons hier om gaat, is de eigen stijl van de wijnen van Uccelliera. De wijnen spreken echt: ze hebben een krachtige neus met een eigenzinnig bouquet en wekken een warme indruk, maar zijn vervolgens verrassend levendig op het palet. In de woorden van Eric Guido (Vinous): “This is a total pleasure to taste.” 

Uccelliera: de wijngaarden

Uccelliera ligt verstopt in de zuidoostelijke hoek van Montalcino, waar het warme klimaat de druiven een intens, rijp karakter geeft. De wijngaarden verschillen onderling sterk: koeler, warmer, van 160m hoogte en met kalkachtige kleibodems, tot 440m hoog en met zandsteen en schist. Die verschillende wijngaarden geven ieder een eigen indruk van sangiovese: soms wat floraler, soms wat meer mineraal, wat rijper of wat frisser. Daarin schuilt de gelaagdheid van de wijnen van Andrea.

Uccelliera: de wijnkelders

Het houtgebruik bij Uccelliera is subtiel en gedoseerd. Andrea streeft een pure stijl na en is niet vastgeroest in traditionele patronen. Hij is niet bang om Slavonisch eiken met Frans eiken – zowel nieuw als oud - te mengen. Zoals ook het blenden van druiven uit verschillende wijngaarden, wint de wijn daardoor aan complexiteit en kracht, maar blijft elegant, verfijnd en tot in de kern herkenbaar sangiovese.

Saillant detail: Andrea is van mening dat de wijn een weerspiegeling moet zijn van het leven in de streek. In Middeleeuwse documenten zou gesproken worden over een plaats genaamd Uccelliera, waar het wijnhuis nu staat. Uccelliera betekent ‘volière’ in het Italiaans - vandaar de twee vogels op het etiket - en de plaats waarover gesproken werd was ook volière, voor roofvogels die werden gebruikt voor de jacht. Andrea maakt overigens sinds 2008 ook wijn voor zijn beste vriend, in een ander deel van Montalcino, die hij uitbrengt onder de naam Voliero.

Uccelliera Brunello di Montalcino 2019

De sangioveses van Andrea kenmerken zich door een diep robijnrode kleur en krachtige neus met rijp fruit (pruimen, kersenjam) en specerijen. Wat ons opviel bij het proeven was daarnaast een zeer aangename vegetale geur van gedroogde munt en tomatenblad, haast medicinaal, en iets bloemigs (violet, lavendel). De wijn is rijk van structuur en met goede tannineuze dikte, maar te sappig en fruitig om zwaar te worden. Het is absoluut een teken van goed wijn-maken, dat de wijn een zekere frisheid heeft behouden. Naast de warme indruk van het fruit leveren die fijne zuren lengte en spanning, maar ook echte levendigheid op. In de woorden van Eric Guido (Vinous): “This is a total pleasure to taste.” 

"This is a total pleasure of taste.”

- Eric Guido (Vinous), 95/100 punten

Monica Larner (Robert Parker's Wine Advocate) | 95/100 punten

“The Uccelliera 2019 Brunello di Montalcino offers ripe fruit, a note of cooked blackberry and pomegranate juice. Along with oak spice and dried bay leaf, there is a spot of creaminess on the mid-palate that recalls cheese rind or aged chèvre with a crust of black pepper and thyme. That note blows off, however, and the wine returns to dried cherry with a medicinal or herbal twist. There's a lot going on. The wine needs more time in bottle to address the fine, chalky tannins. It is elegant now but poised to improve. Production is 36,000 bottles plus larger formats.”

Eric Guido (Vinous) | 95/100 punten

“Brooding yet intense, the 2019 Brunello di Montalcino bursts from the glass with a wave of autumnal spices, crushed cherries, cedar shavings and steeped plums lifted by pine hints. This is deeply textural, elegant and refined, with a dense ave of ripe, wild berry fruits, all guided by vibrant acidity, offset by oranges and belasam herbs. It finishes grippy and extended with a black hole of tension and a sweet and sour sensation that lingers on and on as crunchy tannins resonate throughout. The 2019 is youthfully backward today, yet there’s a balance that can’t be denied, especially as I watched it open up over twenty-four hours. This is a total pleasure to taste. Bury the 2019 deep in the cellar.”

Michaela Morris (Decanter) | 93/100 punten

“Having tasted its component parts from barrel in 2021, I was fascinated to see how Uccelliera’s Brunello came together. Andrea Cortonesi assembles this from a handful of plots all located in the denomination’s southeastern corner. It opens with fragrances redolent of cedar and pine forest, undergrowth and leather. Full and vigorous, the palate is foursquare rather than round. A compact core of dark cherry is surrounded by chewy, generously extracted tannins. A touch of dryness from wood pokes through. Nevertheless, this feels very genuine and underlying acidity gives a lightening effect.”

James Suckling | 94/100 punten

“Perfumed and attractive with black-cherry and berry aromas, as well as lavender and rosemary flowers. Medium body with firm tannins and a juicy finish. Needs bottle age to soften. Best after 2027."

Jancis Robinson | 17/20 punten

“Maturing ruby with bricky rim. Quite developed, mature and brooding cherry-fruit nose with hints of tobacco. The palate is much more backward yet well stitched together with loads of chewy tannins that do not overpower the fruit. Old school and I would wait another two years before approaching this. Very long and gripping.”

    • Brunello di Montalcino 2019 Uccelliera
    • Brunello di Montalcino 2019 Uccelliera
    • Brunello di Montalcino 2019 Uccelliera
    en-primeur
    0,75L - Italië - Brunello di Montalcino
    Brunello di Montalcino 2019 Uccelliera
    • Smaakprofiel
      Complex, krachtig & vol
    • Druivenras
      Sangiovese
    Normale prijs 69,00 Speciale prijs 64,00
    U bespaart

Uccelliera Rosso di Montalcino 2022

Deze Rosso is (ondanks uitgesproken van aard) niet zwaar, maar juist aangenaam fruitig en soepel. Na de handmatige pluk vindt de eerste gisting plaats in stalen tanks. Waar de Brunello nog verder rijpt op Franse en Slovenische eikenhouten vaten voor 24 maanden, is de houttoets van deze Rosso wat lichter, door 8 maanden houtrijping. Voor minstens 3 maanden ligt de wijn vervolgens op fles, voor ze de kelders van Uccelliera verlaten.

Deze Rosso heeft een perfecte balans in zuren, tannines en fruit en is licht houtgerijpt voor extra body en complexiteit. Zowel in de neus als op het palet, met die kenmerkende aromatische neus vol kersenfruit, pruimen en kruiden - maar altijd vlot en sappig.

Vinous | 93/100 punten

The 2020 Rosso di Montalcino is youthfully restrained, forcing the taster to work for its aromatic blend of crushed ashen stones, wild herbs and smoke. This slowly evolves with further time in the glas, blowing off its earthy persona to reveal a core of red currants and dusty rose. It washes across the palate with silken textures, soft and pillowy, with depths of dark red fruit and mineral tones guided by vibrant acidity. This leaves a coating of fine tannins lingering, closing down hard through the finish with orange and clove hints. The 2020 needs cellaring to show its best. as it holds its power in reserve today.

  1. en-primeur
    0,75L - Italië - Rosso di Montalcino
    Rosso di Montalcino 2022 Uccelliera
    • Smaakprofiel
      Stevig, zacht & romig
    • Druivenras
      Sangiovese
    Normale prijs 27,50 Speciale prijs 24,95
    U bespaart

Mijn advies

Sangiovese is er in Montalcino genoeg. Maar sangiovese zoals Andrea het maakt, bestaat nergens anders. Dat proef je.

 

Met vriendelijke groet,

De wijnliefhebbers van Colaris

Colaris groepsfotos remy jesse guusColaris groepsfotos remy jesse guus

Inschrijfformulier

Teken vandaag nog in op deze geweldige wijn van Tollot-Beaut.

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.3 uit 5 op basis van 514 reviews