“The Uccelliera 2019 Brunello di Montalcino offers ripe fruit, a note of cooked blackberry and pomegranate juice. Along with oak spice and dried bay leaf, there is a spot of creaminess on the mid-palate that recalls cheese rind or aged chèvre with a crust of black pepper and thyme. That note blows off, however, and the wine returns to dried cherry with a medicinal or herbal twist. There's a lot going on. The wine needs more time in bottle to address the fine, chalky tannins. It is elegant now but poised to improve. Production is 36,000 bottles plus larger formats.”

Bij Uccelliera maakt Andrea Cortonesi sublieme sangiovese van uitgesproken karakter en stijl
Uccelliera is het meest uitgesproken van al onze nieuwe Brunello en Rosso di Montalcino. Het zijn karaktervolle wijnen (zowel in smaak als rijkdom in warmere jaren), die absoluut vuurwerk opleveren in een elegant oogstjaar als 2019. Eigenaar Andrea Cortonesi spendeert nauwelijks geld aan marketing, dus dat komt de prijs ten goede - en nu kunt u ze óók nog krijgen voor En Primeur-prijzen.
"One of the true artisan winemakers"
- Robert Parker's The Wine Advocate
Uccelliera: de man achter het domein
Andrea kocht in 1986 een stuk land in Castelnuovo dell’Abata, de omgeving waar hij is opgegroeid. Hij heeft geen wijnmaker in de arm genomen, werkt niet met wijnconsultants: hij is eigenaar, wijnmaker, plukker, snoeier én visionair. Andrea is naar eigen zeggen “een man van het land”. Hij noemt het wijn maken dan ook geen baan, maar een manier van leven: de wijnen moeten volgens hem een uitdrukking zijn van de cultuur, het leven en de mensen van de streek. Die overgave is te proeven aan zijn wijnen. Robert Parker’s Wine Advocate noemde hem “one of the true artisan winemakers”.
De kracht van Andrea
Andrea heeft prachtig gelegen wijngaarden, ieder goed voor een eigen indruk van sangiovese. Hij heeft de techniek van het wijnmaken uitstekend in de vingers, van wijngaardwerk tot houtrijping. Wij nodigen u van harte uit daarover verder te lezen op onze website. Waar het ons hier om gaat, is de eigen stijl van de wijnen van Uccelliera. De wijnen spreken echt: ze hebben een krachtige neus met een eigenzinnig bouquet en wekken een warme indruk, maar zijn vervolgens verrassend levendig op het palet. In de woorden van Eric Guido (Vinous): “This is a total pleasure to taste.”
Uccelliera: de wijngaarden
Uccelliera ligt verstopt in de zuidoostelijke hoek van Montalcino, waar het warme klimaat de druiven een intens, rijp karakter geeft. De wijngaarden verschillen onderling sterk: koeler, warmer, van 160m hoogte en met kalkachtige kleibodems, tot 440m hoog en met zandsteen en schist. Die verschillende wijngaarden geven ieder een eigen indruk van sangiovese: soms wat floraler, soms wat meer mineraal, wat rijper of wat frisser. Daarin schuilt de gelaagdheid van de wijnen van Andrea.
Uccelliera: de wijnkelders
Het houtgebruik bij Uccelliera is subtiel en gedoseerd. Andrea streeft een pure stijl na en is niet vastgeroest in traditionele patronen. Hij is niet bang om Slavonisch eiken met Frans eiken – zowel nieuw als oud - te mengen. Zoals ook het blenden van druiven uit verschillende wijngaarden, wint de wijn daardoor aan complexiteit en kracht, maar blijft elegant, verfijnd en tot in de kern herkenbaar sangiovese.
Saillant detail: Andrea is van mening dat de wijn een weerspiegeling moet zijn van het leven in de streek. In Middeleeuwse documenten zou gesproken worden over een plaats genaamd Uccelliera, waar het wijnhuis nu staat. Uccelliera betekent ‘volière’ in het Italiaans - vandaar de twee vogels op het etiket - en de plaats waarover gesproken werd was ook volière, voor roofvogels die werden gebruikt voor de jacht. Andrea maakt overigens sinds 2008 ook wijn voor zijn beste vriend, in een ander deel van Montalcino, die hij uitbrengt onder de naam Voliero.
Uccelliera Brunello di Montalcino 2019
De sangioveses van Andrea kenmerken zich door een diep robijnrode kleur en krachtige neus met rijp fruit (pruimen, kersenjam) en specerijen. Wat ons opviel bij het proeven was daarnaast een zeer aangename vegetale geur van gedroogde munt en tomatenblad, haast medicinaal, en iets bloemigs (violet, lavendel). De wijn is rijk van structuur en met goede tannineuze dikte, maar te sappig en fruitig om zwaar te worden. Het is absoluut een teken van goed wijn-maken, dat de wijn een zekere frisheid heeft behouden. Naast de warme indruk van het fruit leveren die fijne zuren lengte en spanning, maar ook echte levendigheid op. In de woorden van Eric Guido (Vinous): “This is a total pleasure to taste.”
"This is a total pleasure of taste.”
- Eric Guido (Vinous), 95/100 punten
Uccelliera Rosso di Montalcino 2022
Deze Rosso is (ondanks uitgesproken van aard) niet zwaar, maar juist aangenaam fruitig en soepel. Na de handmatige pluk vindt de eerste gisting plaats in stalen tanks. Waar de Brunello nog verder rijpt op Franse en Slovenische eikenhouten vaten voor 24 maanden, is de houttoets van deze Rosso wat lichter, door 8 maanden houtrijping. Voor minstens 3 maanden ligt de wijn vervolgens op fles, voor ze de kelders van Uccelliera verlaten.
Deze Rosso heeft een perfecte balans in zuren, tannines en fruit en is licht houtgerijpt voor extra body en complexiteit. Zowel in de neus als op het palet, met die kenmerkende aromatische neus vol kersenfruit, pruimen en kruiden - maar altijd vlot en sappig.
Inschrijfformulier
Teken vandaag nog in op deze geweldige wijn van Tollot-Beaut.