Deze actie is helaas verlopen. Schrijf u nu in op onze icoonwijn-mailinglijst om op de hoogte te blijven van het actuele aanbod intekenwijnen of bekijk onderaan deze pagina ons totale aanbod.
Meld u kosteloos aan voor de icoonwijn-mailinglijst

Indien u interesse heeft in deze wereldklasse wijnen, kunt u zich hieronder aanmelden voor de speciale 'icoonwijnen' mailinglijst van Colaris en sturen wij u vrijblijvend enkele keren per week een aanbod van deze uitzonderlijke wijnen.  U kunt zich desgewenst op ieder moment weer uitschrijven. Lees hier alles over het intekenen op icoonwijnen.

Door uw e-mailadres achter te laten geeft u Colaris toestemming om u e-mailberichten te sturen. Uw gegevens worden worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze Privacy Verklaring om te zien hoe wij met uw gegevens omgaan. 

Teken vandaag nog in op de wijn van Vega Sicilia. Naar het intekenformulier.

Wenst u een persoonlijk advies, neem vrijblijvend contact met ons op.

Iets ten oosten van de hoofdstad van Ribera del Duero, Valladolid, zag Vega Sicilia in 1986 het licht. Pas tijdens de wereldtentoonstelling van Barcelona in 1929 vielen de wijnen van Vega Sicilia voor het eerst in de prijzen. Vanaf dat moment werd er geschiedenis geschreven…

Dat is mede te danken aan de familie Alvarez, die het wijnhuis in 1982 (tevens de oprichting van de D.O. Ribera del Duero) overnam. Zij zagen het domein als een investering - en investeren deden ze. Ze kochten in relatief korte tijd een aantal beroemde en veelbelovende wijngaarden met de allerbeste terroirs en aan hun bezit toe. Het hele bedrijf werd gemoderniseerd en het allerbeste hout werd aangeschaft voor de rijping van hun wijnen. Bovendien hebben ze een eigen tonnellerie. Los van het beste hout, branden en bouwen ze ook hun eigen vaten. De kwaliteit van de bodem, het unieke meso- en microklimaat, het grote aandeel oude stokken, een heel laag rendement én het perfecte huwelijk tussen houtrijping en wijn zijn de succesfactoren voor deze ongeëvenaarde cultwijnen waar verzamelaars voor in de rij staan. 

De Único 2013

Único 2013 bestaat hoofdzakelijk uit de allerbeste tempranillodruiven (97%), het overige kleine deel is cabernet sauvignon. Eén van de onderscheidende kwaliteiten van Único is één van de langste rijpingsprocessen ter wereld. Maar liefst tien jaar rijpt de wijn op Franse barriques en enorme houten vaten van 22.000 liter. Deze rijping is essentieel voor het karakter van Único: de houten vaten en de tijd geven de wijn finesse, structuur en definitie. Ondanks dat 2013 zijn uitdagingen kende met veel regen, is oogstjaar 2013 voor Vega Sicilia wederom subliem.

James Suckling bekroonde de 2013 met
98/100 punten en Robert Parker’s Wine Advocate noteerde: 'It's a big surprise for the vintage and one of the finest Únicos in the last few years.’  (97/100 punten).

Vega Sicilia Único 2013

P01075 vega sicilia unico ribera del duero edit

De wijn is diep robijnrood, maar draagt een okerbruine kraag door de lange rijping en het houtgebruik. Zwoel zwart fruit trekt u het glas in, maar wordt aangevuld met rijpe kersen, bessen en violet. Rokerige aroma’s ontwikkelen zich in het glas, waarbij ook afwisselend ceder, kreupelhout, tabak en gebrande noten voorbij komen. Een kruidige toets van peper en grafiet maakt een scherp randje, dat opgaat in de hartige en vlezige geur van leer. De tannineuze structuur valt op, niet vanwege de verwachte halsstarrigheid van de Ribera, maar vanwege het gepolijste, zijdezachte karakter. Aangename zuren bieden tegenwicht voor de aromatische complexiteit en fruitige rijkdom; het maakt een lange, genuanceerde finale. De wijn is indrukwekkend, gedefinieerd en uitgesproken door zijn elegantie en gelaagdheid. Als u bereid bent de tijd te nemen voor de wijn, krijgt u een uitzonderlijke inkijk in de kracht van Vega Sicilia en de Ribera del Duero.

Lees hier de lovende reviews van bekende wijncritici:

James Suckling
98/100 punten
This has a polished and complex nose of poached plums, dark cherries, tea leaves, graphite, milk chocolate and a touch of caramel. It’s medium-to full-bodied with firm yet creamy tannins. Caressing, seductive and ripe, but with underlying freshness. 97% tempranillo and 3% cabernet sauvignon. Tasted from magnum. The normal bottle will be released 2023 and the magnum in 2025. ?

Robert Parker’s Wine Advocate
97/100 punten
I had already tasted the 2013 Único from magnum in a vertical tasting of all the magnums ever produced and was quite impressed by it (and the still unreleased 2014 that should be available in 2024). 2013 saw a rainy harvest, and the wine is subtle, elegant and fresh, complex, silky and with precision. The wine matured in 225-liter barrels in an initial phase and then in 22,000-liter oak vats until it was bottled in June 2019. This year, the final blend was 97% Tinto Fino and 3% Cabernet Sauvignon with a little less alcohol, 14%, and a pH of 3.78 and 5.2 grams of acidity, fresh and balanced, more elegant and subtler. Único often transcends the character of the vintage and doesn't follow the norm in the region, and the 2013 is a good example of that. It was a very rainy and complicated vintage; they harvested quite quickly to avoid botrytis, and while other people waited for concentration, they did not, and their approach clearly paid back. It's aromatic and floral, less dense than the 2012, subtler, more expressive and more elegant. It's clean and fresh, tasty, with very fine tannins. It's a big surprise for the vintage and one of the finest Únicos in the last few years. 76,476 bottles, 3,658 magnums and some larger formats produced, the shortest crop since 2009.

Tim Atkin MW
97/100 punten
This vintage of Unico may not make very old bones, but it's a delight to drink now and will continue to evolve for at least another decade. Reflecting the cooler, wetter growing season in 2013, it's a graceful, perfumed, balsamic Tinto Fino with earth and tobacco leaf aromas, sweet, almost gamey fruit and a leafy undertone from 3% Cabernet Sauvignon.

Wine Spectator
96/100 punten

Rich and savory at first, with hints of leather, mesquite smoke and fresh earth that transition to underscore the range of black plum, dried mint, spice box and graphite flavors. Firm, chalky tannins are wrapped in a finely woven profile, showing a sense of finesse and overall balance through to the lasting finish.

Intekenprijs per fles: 399,00 (hierna € 425,00)

Verpakt in originele houten kisten van 3 flessen

Maximaal 1 kistje per klant, ook beschikbaar per fles

Mijn advies

Onlangs proefden wij recentelijke Único 1996, 2005 en 2013 naast elkaar. Único 1996 heeft zich inmiddels prachtig ontwikkeld. Zo’n wijn bezit een zeldzame gelaagdheid en complexiteit, tegelijk gepolijst en elegant, maar met nog dusdanig veel structuur over en daarbij nog zo overduidelijk jeugdig. 2005 was perfect op dronk, maar liet nog niet het achterste van de tong zien en heeft nog zóveel potentie. Único 2013 is tevens een wijn van uitzonderlijke complexiteit. Door de lange rijping versmelten de verschillende smaken en aroma’s tot een geschakeerd glas wijn, waarin het oneindig spel van zoeken naar de nuances een magische drinkervaring biedt. In één woord: briljant. Maar ook deze wijn komt pas volledig tot zijn recht bij nóg meer ontwikkeling, eventueel in uw eigen kelder.

Mocht u in de gelegenheid zijn raad ik u aan om een kistje van 3 stuks te bemachtigen, voor diegene die nog twijfelen: de Único 2013 is ook per fles verkrijgbaar.

Met vriendelijke groet,

De wijnliefhebbers van Colaris

Inschrijfformulier

Teken vandaag nog in op deze geweldige Vega Sicilia Único 2013.

Service & contact

AccountpaginaAccountpagina

Uw account

Via uw account kunt u bestellingen volgen, uw eerdere bestellingen inzien en uw voorkeuren wijzigen. Ook is het mogelijk om wijnen uit uw kelder in te zien en af te roepen.

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragen

Persoonlijk wijnadvies

Heeft u een vraag over ons mooie aanbod intekenwijnen? Ons team van wijnadviseurs maakt graag tijd voor u vrij. Zij helpen u om de juiste keuze te maken, geheel toegesneden op uw persoonlijke voorkeuren en hebben een grote wijn-expertise en jarenlange ervaring.

Neem vrijblijvend contact op via wijn@colaris.nl of bel 0495 53 24 62 voor meer informatie.

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragen

Persoonlijk wijnadvies

Onze wijnadviseurs staan voor u klaar. Ook voor specifieke aanvragen zoals bijvoorbeeld de opbouw van een kelder met uitsluitend biologische wijnen, een kelder die volledig focust op de parels uit één specifieke wijnregio of daarentegen de samenstelling van een gebalanceerde collectie van alles wat de nieuwe en oude wijnwereld te bieden heeft. Ontdek wat Colaris ook voor u kan betekenen en neem vrijblijvend contact met ons op via wijn@colaris.nl of bel 0495 53 24 62

 

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.6 uit 5 op basis van 647 reviews