Viña Arboleda is Eduardo Chadwick’s privé-domein, oorspronkelijk opgezet om wijnen te leveren voor de familie. Daarom zijn het allemaal ‘single vineyard’ wijnen want terroir is een sleutelbegrip voor Chadwick. Maar de wijnen werden te goed om alleen voor de familie te houden en langzaam maar zeker kwamen de wijnen op de markt.Terroir en elegantie, verfijndheid en minerale expressie staan voorop.
Aan de koele kust ligt de Sauvignon Blanc, Chardonnay en Pinot Noir wijngaard in Chilhué; in het midden van de vallei waar het Mediterraan is, ligt de Cabernet Sauvignon, Carmerère en Syrah single vineyard.
Dit is een single vineyard Carmenère uit de klassieke Aconcagua vallei die consistent hoog scoort bij de leidende critici ter wereld: James Suckling: drie-en-negentig punten, Tim Atkin MW: twee-en-negentig punten, Parker: een-en-negentig punten.
Proefnotitie
Carmenère is een oud Bordeaux druivenras dat onderdeel van de blend was van alle Grands Crus Classés (inclusief Lafite en Latour) totdat de druifluis vanaf 1870 de Franse wijngaarden verwoestte. Gelukkig was het al in 1850 samen met andere rode druivenrassen uit Frankrijk als Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot en Pinot Noir in Chili geïntroduceerd. Omdat het in Bordeaux na 1900 niet meer werd aangeplant, raakte het ras in de vergetelheid en nam men in Chili in de loop der tijd aan dat het ging om een kloon van Merlot. Eind 20e eeuw stelde men echter vast dat het om Carmenère ging. Toen hebben de Chilenen dit klassieke ras uit Bordeaux omarmd en inmiddels is Carmenère het nationale druivenras van Chili. De Arboleda Carmenère is afkomstig van het warmste deel van de single vineyard in Las Vertientes dat Hijuelas heet. Hijuelas heeft een bodem met grote rolkeien met een hoog percentage klei dat ook in droge jaren zoals 2020 zorgt voor voldoende water voor de wortels. Elke middag dringt een verfrissende zeebries door vanaf de koele Humboldt Stroom. En in de kelder rijpt de wijn 14 maanden op Franse barriques waarvan 25% nieuw.
Impressies van zoethout, zwarte bosbes, truffel, humus, peper en toast. Smaak van fluweelrijpe bosbessen en pruimen, kruidige ceder en mokka met zijdezachte tannine en een mooie structuur. Lange afdronk. Drink bij alle wild, en eigenlijk alles van de grill.
2022 | Chili, Aconcagua Valley
Arboleda Chardonnay 2022 Aconcagua Costa
Dit is een single vineyard Chardonnay uit de Aconcagua Costa die consistent hoog scoort bij de leidende critici ter wereld, waaronder James Suckling: twee-en-negentig punten; Parker: twee-en-negentig punten, en Tim Atkin MWs: drie-en-negentig punten.
Proefnotitie
Deze Chardonnay is afkomstig van de Quillota wijngaarden aan de kust van Aconcagua bij Chilhuë. Het wordt bepaald door een koel maritiem klimaat dat beïnvloed wordt door de ijskoude watermassa’s die door de Humboldt Stroom vanuit Antarctica naar de kust van Aconcagua worden gebracht. Het resulteert in een continue koele bries die de invloed van de felle zon compenseert. Hier aan de kust domineren de vulkanische bodems met zo hier en daar delen met schiste. De unieke combinatie van klimaat en bodem zorgt voor een lang seizoen en langzame rijping van de Chardonnay. Na de oogst, persing, alcoholische gisting op barriques en gedeeltelijke malo (ongeveer 40%), rijpt de wijn 10 maanden in Franse barriques waarvan 10 procent nieuw.
Dit is het antwoord van Chili op witte Bourgogne; herkenbare Chardonnay-neus met tonen van appel, peer en ananas, abrikoos, toast en ceder. Genereus in de mond maar mineraal verfijnd met volop frisheid en wederom impressies van perziken, abrikozenjam, prachtige maar ingetogen cedertoets, geruggensteund door een prima citrusaciditeit. Bourgondische elegantie van de Chileense Costa.
Bij uiteenlopende vis zoals tarbot en zeetong, zeebaars en dorade, maar ook heerlijk bij risotto’s, schaal- en schelpdieren en fazant.
2021 | Chili, Aconcagua Valley
Arboleda Cabernet Sauvignon 2021 Aconcagua Valley
Dit is een single vineyard Cabernet Sauvignon uit de klassieke Aconcagua vallei die consistent hoog scoort bij de leidende critici ter wereld: James Suckling: drie-en-negentig punten, Tim Atkin MW: een-en-negentig punten, Decorchados: drie-en-negentig punten.
Proefnotitie
Eduardo Chadwick zette de topwijnen van Chili begin van deze eeuw eigenhandig op de kaart door zijn topwijnen in blindproeverijen te vergelijken met de top van de wereld, inclusief Lafite en Sassicaia. Bijna altijd wonnen zijn wijnen. Viña Arboleda is het privé-domein van de familie Chadwick. Deze wijnen zijn oorspronkelijk gemaakt voor de familie zelf maar uiteindelijk een begrip geworden: top-fruit van de single vineyard in Las Vertientes met uniek terroir met rolkeien en Mediterraan klimaat. Elke middag dringt een verfrissende zeebries door vanaf de koele Humboldt Stroom. En in de kelder rijpt de wijn 14 maanden op Franse barriques waarvan 25% nieuw.
Sappig zwart bosfruit, pijptabak, earl grey, zoetgerookte ceder: het parfum zet de toon voor een sappige smaakstart, peperig en minty met een zondvloed aan zwarte bes en bosbes, witte peper en zoethout. Atletisch gespierd en geconcentreerd met noterige tannine in de lange afdronk. Een Cabernet Sauvignon die manifest verbetert in het glas en zeker in de decanteerkaraf.
2023 | Chili, Aconcagua Valley
Arboleda Sauvignon Blanc 2023 Aconcagua Costa
Dit is een single vineyard Sauvignon Blanc uit de Aconcagua Costa die consistent hoog scoort bij de leidende critici ter wereld, waaronder Parker: een-en-negentig punten, en Decorchados: drie-en-negentig punten.
Proefnotitie
In den beginne werden de wijngaarden in Chili vooral op de vruchtbare, droge en zonnige valleivloer aangeplant. Waar het fruit moeiteloos rijpte en de fruitintensiteit groot was. Waar daarnaast de opbrengsten relatief hoog waren en er machinaal kon worden geoogst. In de jaren negentig echter ontstond er een bewustzijn dat de wijnen aan de Chileense kust een minerale frishied konden bieden die uniek was in de wereld. Nog steeds veel fruitintensiteit maar nu gekoppeld aan fraîcheur en doordrinkbaarheid.
Het was in deze periode dat Eduardo Chadwick het familiedomein Arboleda begon (1999). Hij wilde alléén wijnen van singel vineyards, met echte terroir expressie. Aan de kust werd naast Chardonnay en Pinot Noir vooral Sauvignon Blanc aangeplant. Hier weet Sauvignon Blanc een heel geparfumeerde stijl te ontwikkelen met veel passiefruit, ananas, kruisbes en grapefruit met een sappige citrusaciditeit in de mond.
Fijnpolig parfum, citrsuzesty, met aroma’s van grapefruit, passiefruit, limoen en vlierbloesem. En ook in de mond is het een tsunami van kruisbes en passiefruit, Granny Smith en limoen, sappig en verfrissend, zonder ook maar één storend of overdreven element. Met een lange, minerale, krijtige afdronk.
Dit is de ultieme combinatie van cool climate en vakmanschap in de kelder. Bij geitenkaas, salades en sushi.
2021 | Chili, Aconcagua Valley
Arboleda Syrah 2021 Aconcagua Valley
Dit is een single vineyard Syrah uit de klassieke Aconcagua vallei die consistent hoog scoort bij de leidende critici ter wereld, waaronder James Suckling: drie-en-negentig punten.
Proefnotitie
Syrah past zich van nature aan de uiteenlopende condities in de Aconcagua vallei. Het kan tegen de overvloedige zonneschijn (vanwege zijn dikke schil), maar is ook bestand tegen de koele bries van de Pacific en de mist die zich vooral in 2021 manifesteerde in januari. Het zorgde voor een prachtige zuurgraad in de Syrah gekoppeld aan rijp (maar niet overrijp) fruit met een uitstekende structuur. Eduardo Chadwick heeft altijd hoge verwachtingen gehad van Syrah in Aconcagua en de druif heeft die verwachtingen elk jaar waargemaakt. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat in de topwijnen van het huis vaak een percentage Syrah verwerkt wordt. De Syrah wordt met de hand geoogst in de koele uren van de vroege morgens en krijgt na een lange inweking een rijping van 12 maanden op 25 procent nieuw Frans eiken barriques.
Dit is gebottelde fruiterotiek; bosaardbei, framboos, granaatappel en een fijne fumétoets sieren de neus. Maar het fruit is en blijft koning, ook in de smaak. Vol maar zacht mondgevoel, impressies van kirsch, zwarte en rode bosbessen, braam, pure chocola en een mooi versmolten tanninelading. Losbandig lekker.
Bij alle gekruide gerechten maar ook niet te versmaden bij lam.
2022 | Chili, Aconcagua Valley
Arboleda Pinot Noir 2022 Aconcagua Costa
Dit is een single vineyard Pinot Noir uit de Aconcagua Costa die consistent hoog scoort bij de leidende critici ter wereld, waaronder James Suckling: twee-en-negentig punten; Parker: twee-en-negentig punten, en Decorchados: drie-en-negentig punten.
Proefnotitie
Deze Pinot Noir is afkomstig van de Quillota wijngaarden aan de kust van Aconcagua bij Chilhuë. Het wordt bepaald door een koel maritiem klimaat dat beïnvloed wordt door de ijskoude watermassa’s die door de Humboldt Stroom vanuit Antarctica naar de kust van Aconcagua worden gebracht. Het resulteert in een continue koele bries die de invloed van de felle zon compenseert. Hier aan de kust domineren de vulkanische bodems met zo hier en daar delen met schiste. De unieke combinatie van klimaat en bodem zorgt voor een lang seizoen en langzame rijping van de pinot Noir. Na de oogst en een inweking van twee weken rijpt de Pinot Noir 11 maanden in zowel foeders als Franse barriques waarvan 15 procent nieuw.
Heerlijk herkenbaar parfum van Pinot Noir met bosaardbei, gedroogd rood fruit, kersen en dropjes. In de mond eerst noterig met impressies van thee, maar dan opnieuw rode bes en kers, pruim en wat kruidnagel, in de mond aangevuld met een fluwelige textuur en sappige fraîcheur.
Drink bij tonijn, gevogelte en maaltijdsalades