Wijngaard Australië

De wijnbouw in Australië is in de afgelopen decennia explosief gegroeid. Doordat de kwaliteit van de wijnen enorm verbeterd is zijn de wijnen inmiddels over de hele wereld een succes en zal deze stijgende lijn ook zeker nog doorzetten.

De wijnbouw in Australië vindt voornamelijk plaats in het zuidelijke deel van het land en met name de zuid oostkust. Doordat het continent te maken heeft met een zeer warm klimaat is het alleen mogelijk om aan de zuidkust wijn te verbouwen door de koele invloeden van de oceaan.

De Australische wijnmakers hebben allemaal beschikking over perfect gerijpt fruit. Ook zijn ze op het technische gebied van wijnbouw op een zeer hoog pijl, dat ze zelfs over de hele wereld deze kennis hebben gedeeld. De wijnen in Australië zullen vrijwel nooit slecht zijn.

De Australische druivenrassen

De druif waar Australische wijnen bekend om staan is de shiraz. Hoewel de shiraz genetisch identiek is aan de syrah, is het moeilijk om overeenkomsten met syrahwijnen van de Rhône te ontdekken. Australische shiraz heeft een geheel eigen karakter, met de nadruk op rijp fruit.

De cabernet sauvignon wordt ook veel verbouwd in Australië, deze wijnen beschikken veelal over enorme kracht en diepgang. De pinot noir wordt verrassende genoeg ook in Australië verbouwd, deze duif groeit alleen in de streken waar het minder warm is.

Chardonnay is verreweg de meest aangeplante witte druif. Deze wijn wordt gekenmerkt door rijke, tropische, en vanille aroma’s. Van de semillion en riesling druiven worden edelzoete wijnen gemaakt.

De Australische wijngebieden

Barossa Valley wordt gezien als de thuisbasis van de Australische wijn. Met zijn ruim 15000 ha aan wijngrond is het de grootste kwaliteitswijngebied van Australië. Het hete klimaat maakt druppelirrigatie van de wijngaarden noodzakelijk. De shiraz en chardonnay zijn hier voornamelijk aangeplant.

De wijngaarden van Conawarra liggen ten zuidoosten van Adelaide en staat bekend om zijn Terra Rossa grond. Dit is een leemlaag met een vel rode kleur en een onderlaag van kalksteen. De Riesling en de cabernet sauvignon worden hier voornamelijk aangeplant.

Hunter Valley ligt 150 kilometer van Sidney en is de oudste wijnregio van Australië. Dit onherbergzame, verlaten gebied is opgedeeld in twee delen; Lower Hunter Valley en Upper Hunter Valley. In de Hunter Valley is de chardonnay de belangrijkste druif met een volle vlezige smaak. Ook de semillons zijn hier veel aangeplant en hebben de potentie om zelfs tot zo’n tien jaar te rijpen.

Yarra Valley staat bekend om de beste pinot noir van het land. Dit gebied ligt ten noordoosten van Melbourne en de wijngaarden liggen op hellingen tot wel 400 meter hoog. De Wijnen uit dit gebied worden gekenmerkt door een volle fruitsmaak en een goede structuur. Swan Valley ten noorden van Perth heeft een erg warm klimaat met extreme droogte. Door de verkoelende zeewind is het toch mogelijk om hier wijnstokken aan te planten. Dit gebied staat dan ook bekend om zijn droge witte- en dessertwijnen .

Geselecteerde Australische wijnen

Bent u benieuwd naar de smaak van een Australische wijn? We hebben een aantal wijnen uit Australië voor u geselecteerd die u kunt bestellen voor een aantrekkelijke prijs.
Druiventros Australië Barossa Valley Australië
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473