Azelia Barolo Bricco Fiasco 2019
Jancis Robinson: "Complex, with quite a bit of concentration on the nose and, with aeration, opening up to perfumed cherry fruit. Juicy and with plenty of lifted acidity and plenty of slightly drying tannins, at least for the moment."
Verder lezen
- SmaakprofielComplex, krachtig & vol
- DruivenrasNebbiolo
- Land & RegioItalië, Piemonte
- 100% proefgarantie
- Gratis bezorgd vanaf €75
- Levering binnen 5 werkdagen
- Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
- Vanaf €75 gratis bezorgd
- Levering binnen 5 werkdagen
- Verzekerd verzonden
- 100% proefgarantie
"These vines represent a unique heritage for our family."
Bricco Fiasco Cru Barolo toont perfect de stralende persoonlijkheid van de wijngaard gelegen in Castiglione. De wijn is robijnrood met een intens boeket van bloemen en veelrood rijp fruit. De smaak is rijk, warm, intens, met veel rood rijp fruit en in de afdronk heerlijke zachte rijpe tannines.
De belangrijkste kenmerken voor deze Barolo zijn elegantie en harmonie. Sedert 1978 wordt de wijn ook als Cru gevinifieerd. De wijngaard is totaal 1,5 ha groot en ligt op een hoogte van rond 250 meter. De grond is zeer kalkrijk.De druiven worden handmatig geplukt. Na de pluk worden zij zacht geperst en ondergaan zij hun vergistingsproces in stalen vaten. Dit geschiedt onder een gecontroleerde temperatuur van 31°C voor een periode van 22 dagen. De most wordt gedurende dit proces regelmatig rondgepompt. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor een periode van 24 maanden in kleine eiken vaten.
Deze Barolo begint in 2025 op dronk te komen. Vervolgens kunt u nog volop genieten van deze schitteren Cru Barolo tot 2045. Wel decanteren en drinktemperatuur op maximaal 18ºC.
Barolo wijn/ spijs combinatie: perfect bij een mooie lamsbout.
Luigi Scavino says, "These vines represent a unique heritage for our family."
Jancis Robinson: "Complex, with quite a bit of concentration on the nose and, with aeration, opening up to perfumed cherry fruit. Juicy and with plenty of lifted acidity and plenty of slightly drying tannins, at least for the moment."
James Suckling
94/100 punten
Aromas of orange blossom, cherries, hibiscus, and rose stem follow through to a medium body, with firm and silky tannins and a fresh and bright finish. Lovely citrusy acidity to this. Drink after 2026.
Robert Parker's Wine Advocate
95/100 punten
Bricco Fiasco is a proprietary name for a vineyard in Castiglione Falletto with 85 year old vines. Luigi Scavino says, "These vines represent a unique heritage for our family." The 2019 Barolo Bricco Fiasco (with 5,800 bottles released) is a little shy initially, with heavier berry fruit aromas that eventually relax to show campfire ash, pencil shaving and pressed rose. Put this bottle aside for a few more years.
I tasted six Barolos from Luigi Scavino's Azelia: five from 2019 and a Riserva from 2013. The Riserva is a special wine that sees an outstanding five years of aging in oak casks and another five years in bottle before its commercial release. The vines range from 95 to 120 years old.
Jancis Robinson
17/20 punten
Castiglione Falletto. Mid ruby with orange tinges. Complex, with quite a bit of concentration on the nose and, with aeration, opening up to perfumed cherry fruit. Juicy and with plenty of lifted acidity and plenty of slightly drying tannins, at least for the moment. The whole is elegant, though, and has great balance, while all single parts still need to integrate. (WS)