Azelia Barolo Margheria 2019
Beloond met maar liefst 95+ (/100 punten) door Robert Parker's Wine Advocate!
James Suckling (94/100 punten): "Very pure fruit with citrus, raspberry and green strawberry aromas and flavors. Medium body, fine and fresh tannins and crisp finish."
- SmaakprofielComplex, krachtig & vol
- DruivenrasNebbiolo
- Land & RegioItalië, Piemonte
- 100% proefgarantie
- Gratis bezorgd vanaf €75
- Levering binnen 5 werkdagen
- Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
- Vanaf €75 gratis bezorgd
- Levering binnen 5 werkdagen
- Verzekerd verzonden
- 100% proefgarantie
Azelia heeft 16 hectare aan wijngaarden in de dorpen Castiglione Falletto en Serralunga d'Alba, twee van de belangrijkste gebieden voor de productie van Barolo. De wijngaarden liggen op een hoogte van 250-360 meter boven zeeniveau en zijn aangeplant met Nebbiolo, de enige druivensoort die is toegestaan voor de productie van Barolo.
De wijnstokken van Azelia zijn gemiddeld 60 jaar oud. Ze worden met zorg behandeld en geoogst op het optimale moment. De druiven worden vervolgens zacht geperst en vergisten in eikenhouten vaten. Gerijpt gedurende 28 maanden op foeders, fruit is afkomstig uit het subgebied Serralunga, beroemd vanwege de aardse en geparfumeerde wijnen.
De wijnen van Azelia zijn krachtig en complex. Ze hebben een intense aroma van rood fruit, kruiden en mineralen. De tannines zijn goed geïntegreerd en de afdronk is lang en elegant.
Deze schitterende Barolo begint langzaam op dronk te komen vanaf 2025. Hierna heeft u nog tot 2045 om van deze fantastische Barolo te genieten. Wel decanteren en maximaal drinken op 18ºC.
James Suckling (94/100 punten): "Very pure fruit with citrus, raspberry and green strawberry aromas and flavors. Medium body, fine and fresh tannins and crisp finish."
James Suckling
94/100 punten
Very pure fruit with citrus, raspberry and green strawberry aromas and flavors. Medium body, fine and fresh tannins and crisp finish. Crunchy. Drinkable but better in two or three years.
Robert Parker's Wine Advocate
95+/100 punten
Azelia makes three wines with fruit from Serralunga d'Alba, including San Rocco, Cerretta and this wine. There is also a Riserva from Bricco Voghera. The 2019 Barolo Margheria comes from a southwest facing slope opposite the Perno Vineyard. The site has very poor soils with white clay, and the vines (aged 65 years old on average) are forced to push their roots very deep as a result. This wine has a tight and very firm personality with dark fruit, rusty nail, dusty mineral and tight structure. Those rusty mineral aromas give it away as Serralunga d'Alba. This is an age-worthy wine, with 5,900 bottles released.
I tasted six Barolos from Luigi Scavino's Azelia: five from 2019 and a Riserva from 2013. The Riserva is a special wine that sees an outstanding five years of aging in oak casks and another five years in bottle before its commercial release. The vines range from 95 to 120 years old.
Jancis Robinson
17++/20 punten
Serralunga d’Alba. Mid ruby. Quite closed on the nose, with mere hints of savoury spice. Tightly packed cherry fruit on the palate, with fine, firm tannins. Built like a brick house. (WS)