Azienda Luca Ferraris
Als je Piemonte zegt, denk je aan Barolo en Barbaresco. Maar… er is méér. Onlangs ontdekten we de fenomenale wijnen van Luca Ferraris. Absolute topklasse! Met niet alleen de wijnen gemaakt met het druivenras ruché, de zeldzame parel in de kroon.
Onbekende druivenras
Het begon allemaal met overgrootvader Ferraris die naar Amerika emigreerde om zijn geluk te beproeven. Zijn vrouw, die met de kinderen achterbleef in Castagnole, kocht van het geld dat hij haar stuurde een landhuis met kelder en de eerste wijngaarden. De naam Ferraris komen we pas internationaal tegen als Luca het roer overneemt in 2001. Luca gaat voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, met lage opbrengsten. Ook ziet hij iets in dat onbekende druivenras ruché dat door bijna alle andere wijnboeren in de regio is opgegeven. Chiara (Luca’s vrouw) steunt hem in zijn streven naar hoge kwaliteit. Samen investeren ze in 2009 en bouwen een gloednieuwe, hypermoderne wijnkelder. De strategie werpt zijn vruchten af en elk jaar kopen ze extra wijngaarden aan. Het bezit groeide van 1 tot nu 30 hectare!
Pastorale oorsprong
Het hoogtepunt is de aankoop van de wijngaard Vigna del Parroco met zijn hele oude stokken ruché, een project van priester Don Giacomo. Hij gelooft in de druif en de wijn en zijn drive werkt inspirerend in de parochie. Sinds Giacomo beleeft ruché zijn comeback. En dankzij Ferraris is ruché, die voor miswijn en als tafeldruif werd gebruikt, nu ineens doorgedrongen tot de top-75 ‘most exciting wines of 2017’!
Ondertussen heeft Italië het unieke van ruché ook onderkend. En Castagnole di Monferrato is de kleinste DOCG van Italië!