Volle en zachte dessertwijn. Decadent zoet maar met behoud van mooie frisse tonen.
Lovende recenties! Zie beoordelingen.

Land Frankrijk
Regio Languedoc-Rousillon
Oogstjaar 2012
€ 17,50 € 21,00 per fles

Wijndetails

Druiven 90% Grenache
Alcoholpercentage 16.0 %
Flessluiting Natuurkurk
Verpakking 12 per doos

Wijn en spijs

Deze wijn past o.a. bij blauwschimmelkazen, chocolade en zoete desserts.

Proefnotitie

Chapoutier is een van de grootmachten en topproducenten uit Noord-Rhône. Ze bezitten ook wijngaarden in Roussillon, tegen de Spaanse grens, waar ze deze prachtige Banyuls maken. De bodem bestaat voornamelijk uit leisteen. De wijngaarden liggen op zeer steile hellingen vlak bij de zee. Banyuls is een Vin Doux naturel. Dit houdt in dat de gisting van de wijn wordt gestopt door toevoeging van alcohol. Het is een intense wijn, mede door het beperkte maximum rendement van 30 hl / ha. De wijn bestaat voor 90% uit grenache en heeft een alcoholpercentage van 16%. De geur is zeer indrukwekkend met naast vers zwart fruit ook gestoofd fruit, cacao aroma’s en een vleugje vanille. De smaak is vol en zacht, decadent zoet en heeft tevens mooie frisse tonen.

Banyuls Rouge Chapoutier 50 cl.

Beoordelingen

Wine Advocate
robertparker.com
Score: 92

In addition to the dry reds, Chapoutier also produces a rock solid Banyuls. The 2012 is no exception and offers loads of mulled red and black fruits, sweet licorice and spice in its voluptuous, sweet and rounded profile. It can be enjoyed anytime over the coming decade or more. Any project Michel Chapoutier is involved with seems to excel, and his Roussillon Bila Haut domaine is no exception. With vineyards around the villages of Latour de France and Lesquerde, this estate releases five reds; the entry level Les Vignes de Bila Haut, which comes from a number of vineyards (and is a screaming value); the L’Esquerde, mostly Syrah from the higher elevation, granite soils around the village of Lesquerde; the Occultum Lapidem, which is made from Syrah, Grenache and Carignan from around the village of Latour de France; and his two single vineyard releases, the VIT from Latour de France and the RI from Lesquerde. These last two get close to the pinnacle of Syrah, and will stand toe to toe with the greatest Syrahs from the northern Rhone and California. Unfortunately, they’re only produced in minuscule quantities, but don’t miss a chance to grab some if you can. While the 2011s are stronger than the 2012s, I was able to taste the 2012s twice, once last year, in October during my trip through the northern Rhone, and then again from bottle in January at the domaine in the Roussillon. They showed even better from bottle, and these ratings may be conservative as I think these wines will continue to improve. We started out with the Marius wines, which are value-priced and deliver solid character.

David Schildknecht

92-93/100 punten
Chapoutier’s 2012 Banyuls – tasted from tank and due to have been bottled early last summer – projects mint chocolate-covered, jam-glazed, nutmeg-dusted black raspberry and strawberry garlanded in lily and heliotrope in a caressing performance whose sweetness never becomes dominant in itself, but instead perfectly supports the wine’s personality. Mint and mocha accompanied by persistent floral perfume inform a soothing, long finish with both confiture and juicy fresh concentration of berries beautifully dovetailing. If you didn’t already know that 2012 is a great vintage for Banyuls, this wine would certainly tip you off. I’d plan on following this for a decade or more.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste wijnnieuws en aanbiedingen door u vrijblijvend in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

 
Ook interessant
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473