2018 | Italië | Barolo
Barolo DOCG Castiglione Falletto 2018 Azelia di Luigi Scavino
Meticuleus wijngaardbeleid voor een rijpe en klassieke Barolo van Azelia di Luigi.
Verder Lezen- SmaakprofielKrachtig & Complex
- DruivenrasNebbiolo
- Land & RegioItalië, Barolo
47,25
Op voorraad.
- 100% proefgarantie
- Gratis bezorgd vanaf €125,-
- Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
- Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
Proefnotitie
Specificaties
Proefnotitie
"Fruitig, zacht en traditioneel"
De glooiende Piemontese heuvels vormen een schitterend mozaïek van groene wijngaarden en middeleeuwse dorpjes, aangemerkt als UNESCO-werelderfgoed. Enkele van de mooiste tegels in dat legwerk liggen in de Langhe, rond de dorpen Castiglione Falletto en Serralunga d'Alba - officieel onderdeel van Barolo. Daar ligt Azienda Agricola Azelia, een klein familiewijnhuis, waar inmiddels de vijfde generatie wijnmakers aan het roer staat. In 1920 vinifieerde Lorenzo Scavino zijn eerste wijnen van de familiewijngaard in het hart van Barolo; tegenwoordig staat Luigi Scavino aan het hoofd van Azelia. De inmiddels 16 hectare aan wijngaarden worden gezien als essentie van de wijnen.
Wijn wordt gemaakt in de wijngaard, niet in de kelders, aldus de filosofie. Belangrijke elementen daarvoor zijn een groene oogst en oude stokken, die zorgen voor laag rendement en geconcentreerd fruit van hoge kwaliteit. De nebbiolo-druivenstokken voor deze Barolo staan aangeplant op het zuiden, op witte kalk- en kleibodems in 7 verschillende single vinyards van in totaal 5,5 hectare verspreid over beide dorpen. De druiven worden handmatig gepluk en in kleine kratten van 18 à 19kg verplaatst naar het wijnhuis, om te voorkomen dat de druiven scheuren en vroegtijdig beginnen te fermenteren. Daarna vindt er opnieuw een handmatige selectie plaats, om alleen te beste druiven te selecteren.
In de kelders is de aanpak even nauwgezet: aandacht voor detail handhaaft de kwaliteit. De druiven ondergaan een natuurlijke, trage maceratie tussen de 55 en 60 dagen. Het houtgebruik is klassiek, maar minimaal: deze Barolo wordt gerijpt voor 24 maanden op Slavonisch, Frans en Oostenrijkse houten foeders van 25 to 50 hectoliter. De wijn wordt tenslotte ongefilterd en ongeklaard gebotteld, wat de structuur en het bewaarpotentieel van de wijn ten goede komt.
De wijnen uit Castiglione Falletto hebben een complex karakter: enerzijds krachtig en aards, anderzijds geparfumeerd en elegant. Azienda Agricola Azelia beschrijft de wijnstijl zelf graag als "als zuiver, typisch en traditioneel". De warme (na)zomer van 2018 heeft gezorgd voor een uitgesproken rijp fruitkarakter en zachte tannineuze structuur. De wijn maakt een zoetige indruk in de neus, door het aroma van kersen, bessen en zoethout. Op het palet blijkt de wijn echter anders van aard: frisser en zacht, een vol mondgevoel met grote intensiteit.
Wijn wordt gemaakt in de wijngaard, niet in de kelders, aldus de filosofie. Belangrijke elementen daarvoor zijn een groene oogst en oude stokken, die zorgen voor laag rendement en geconcentreerd fruit van hoge kwaliteit. De nebbiolo-druivenstokken voor deze Barolo staan aangeplant op het zuiden, op witte kalk- en kleibodems in 7 verschillende single vinyards van in totaal 5,5 hectare verspreid over beide dorpen. De druiven worden handmatig gepluk en in kleine kratten van 18 à 19kg verplaatst naar het wijnhuis, om te voorkomen dat de druiven scheuren en vroegtijdig beginnen te fermenteren. Daarna vindt er opnieuw een handmatige selectie plaats, om alleen te beste druiven te selecteren.
In de kelders is de aanpak even nauwgezet: aandacht voor detail handhaaft de kwaliteit. De druiven ondergaan een natuurlijke, trage maceratie tussen de 55 en 60 dagen. Het houtgebruik is klassiek, maar minimaal: deze Barolo wordt gerijpt voor 24 maanden op Slavonisch, Frans en Oostenrijkse houten foeders van 25 to 50 hectoliter. De wijn wordt tenslotte ongefilterd en ongeklaard gebotteld, wat de structuur en het bewaarpotentieel van de wijn ten goede komt.
De wijnen uit Castiglione Falletto hebben een complex karakter: enerzijds krachtig en aards, anderzijds geparfumeerd en elegant. Azienda Agricola Azelia beschrijft de wijnstijl zelf graag als "als zuiver, typisch en traditioneel". De warme (na)zomer van 2018 heeft gezorgd voor een uitgesproken rijp fruitkarakter en zachte tannineuze structuur. De wijn maakt een zoetige indruk in de neus, door het aroma van kersen, bessen en zoethout. Op het palet blijkt de wijn echter anders van aard: frisser en zacht, een vol mondgevoel met grote intensiteit.
-
Biefstuk
-
Kalfsmedaillon
-
Paddenstoelen
Specificaties
