2018 | Italië | Barolo
Barolo DOCG Cru Ascheri 2018 Ellena Giuseppe
Oude familiemethoden in de Ascheri-wijngaard vertalen zich in een krachtige Barolo van de broers Ellena.
Verder lezen- SmaakprofielComplex, krachtig & vol
- DruivenrasNebbiolo
- Land & RegioItalië, Barolo
39,50
/ prijs per fles
Op voorraad.
- 100% proefgarantie
- Gratis bezorgd vanaf €75
- Levering binnen 5 werkdagen
- Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
- Vanaf €75 gratis bezorgd
- Levering binnen 5 werkdagen
- Verzekerd verzonden
- 100% proefgarantie
Proefnotitie
Specificaties
Awards
Proefnotitie
"Already showing some progress but a couple of years more in bottle won't do it any harm"
Azienda Agricola Giuseppe Ellena is een familiewijnhuis gelegen in de heuvels van La Morra, een gemeente binnen de appellatie Barolo. Van de 15 hectare landgoed van het wijnhuis is éénderde beplant met wijnstokken - het overige deel bestaat uit notenboomgaarden en bosgebied. Een eeuw geleden, in 1922, besloten de broers Francesco en Giovanni Ellena van wijn hun hoofdwerk te maken. Hoewel er voorheen al wijn werd gemaakt als onderdeel van een grotere coöperatie, maar met de verbouwing van kelder en cuverie is er een terugkeer geweest naar de productie van kwaliteitswijn van eigen druiven. Deze druiven komen van minstens 50 jaar oude stokken de Ascheri-wijngaard. Die wijngaard, nèt groter dan één hectare, is gericht op het zuid(west)en heeft een bodem van klei en kalk. In die wijngaard blijkt de waarde van ervaring met wijn in de familie en worden de beproefde methoden van voorgaande generaties gebruikt. De wijnstokken worden bijvoorbeeld kort gehouden en de fruitopbrengsten worden door middel van meerdere snoeimomenten in het seizoen gedrukt. Het resultaat is geconcentreerder en kwalitatief beter fruit.
Een handmatige pluk betekent een selectie van de beste druiven in de wijngaard. Na selectie worden de druiven voorzichtig geperst en vergist in betonnen cuves. Om de extractie van kleur, structuur en aroma uit de druivenschillen te stimuleren, wordt de most regelmatig omgewenteld. Daarna vindt de rijping van 30 maanden plaats in Frans eikenhouten vaten van zowel klein als groot formaat; barriques en foeders. Een jaar rijping op fles doet de aroma's en smaken versmelten en zorgt voor verzachting van de tannineuze structuur.
In de neus rode kersen en bessen dat door het warme wijnjaar van gerijpte, jammige aard is. Het is een intense en expressieve wijn met wilde bloemen als viooltjes en rozen, donker en rood bosfruit. Op het palet maakt de wijn een krachtigere indruk. Lang aanhoudend, kruidig en aards en aanhoudende afdronk met ontwikkelde tannine.
Een handmatige pluk betekent een selectie van de beste druiven in de wijngaard. Na selectie worden de druiven voorzichtig geperst en vergist in betonnen cuves. Om de extractie van kleur, structuur en aroma uit de druivenschillen te stimuleren, wordt de most regelmatig omgewenteld. Daarna vindt de rijping van 30 maanden plaats in Frans eikenhouten vaten van zowel klein als groot formaat; barriques en foeders. Een jaar rijping op fles doet de aroma's en smaken versmelten en zorgt voor verzachting van de tannineuze structuur.
In de neus rode kersen en bessen dat door het warme wijnjaar van gerijpte, jammige aard is. Het is een intense en expressieve wijn met wilde bloemen als viooltjes en rozen, donker en rood bosfruit. Op het palet maakt de wijn een krachtigere indruk. Lang aanhoudend, kruidig en aards en aanhoudende afdronk met ontwikkelde tannine.
- Stoofvlees
- Risotto met Truffel
Specificaties
Wijnsoort | Rode Wijn |
---|---|
Land | Italië |
Druivenras | Nebbiolo |
Regio | Barolo |
Smaakprofiel | Complex, krachtig & vol |
Jaargang | 2018 |
Flesinhoud | 0.75 |
Alcoholgehalte | 14.5 % |
Classificatie | DOCG Barolo |
Op dronk vanaf | 2023 |
Op dronk tot | 2035 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Natuurkurk |
EAN-nummer | 8051772681210 |
Art.nr. | BAR-1010-R01502-18 |
Awards | |
Awards
Jancis Robinson
16+/20 punten
A rich, peppery nose becoming more aromatic with aeration. Full-bodied and ripe on the palate with plenty of ripe fruit and heaps of grainy tannins. Already showing some progress but a couple of years more in bottle won't do it any harm.