"Top Cru Barolo van het door ons geliefde Fratelli Revello"
Fratelli Revello is een familiebedrijf dat al sinds 1880 wijn produceert in de regio Barolo in Italië. Het domein is gevestigd in Annunziata, een dorpje in de buurt van Alba.
De Barolo-wijnen van Fratelli Revello worden gemaakt van 100% Nebbiolo-druiven. Nebbiolo is een inheemse druivensoort uit Piemonte die wijnen met veel tannines en complexiteit geeft. De nebbiolo-druivenstokken staan aangeplant op zuidoost- en zuidwestelijke heuvels nabij Annunziata, ten oosten van La Morra.
De druiven ondergaan fermentatie in hypermoderne 'rotofermenters' voor 6 à 8 dagen, de alcoholische fermentatie voor 10 tot 15 dagen, gevolgd door de malolactische omzetting. De wijn wordt tenslotte 24 maanden op Franse barrique opgevoed, waarvan 20% nieuw hout en 80% eerder gebruikt.
Deze wijn kenmerkt zich door een zachte floraliteit en rijk fruit, van zowel rode als donkere aard: aardbeien, bosvruchten en pruimen. Een aroma van leer en cederhout, kruidnagel en een toets van balsamico en munt geven een kruidige diepgang aan de wijn. De aangename zuren en zachte tannine zijn elegant verweven met de wijn.
James Suckling: " Notes of dried cherries with dark licorice, cocoa, dried violets and wet earth. Medium-bodied with chalky tannins. "
James Suckling
91 punten
Notes of dried cherries with dark licorice, cocoa, dried violets and wet earth. Medium-bodied with chalky tannins. Polished and velvety with a slightly austere finish. Try after 2026.
Jeb Dunnuck 91 punten
From two parcels, at 250 meters elevation, with vines planted in 1960, the 2019 Barolo Gattera is showing off a bit more vibrancy in its perfume of candied roses, star anise, and wild strawberry. Energetic and medium-bodied, it has a noble structure, with notes of orange peel, apricot, and dried herbs. I love this wine for its balance of grace and power as well as its lovely nuance. Drink 2024-2039.
Antonio Galloni, Vinous
90 punten
The 2019 Barolo Gattera is attractive, but surprisingly also a bit forward. Sweet dried red cherry, mint, crushed flowers, spice and incense lend quite a bit of aromatic complexity. I find the flavors a bit developed through. For that reason, I would prefer to drink this on the younger side.