Drinkt u liever wijn in de wetenschap dat er in de wijngaarden en wijnkelders is gewerkt naar een biologische of biodynamische standaard? Daar hebben wij alle begrip voor, dus hebben wij een selectie voor u gemaakt van ons bio-aanbod. Bent u benieuwd naar wat die benaderingen precies inhouden? Lees dan hier over de verschillende manieren van wijnmaken.
Vorig jaar hadden wij het genoegen om het kroonjuweel Matacán van wijnmaker José Rodríguez de Vera aan te kunnen bieden. Van deze gewilde icoonwijn maakt hij jaarlijks maar één vat: dat zijn zo’n 300 flessen. De Vera reserveert het allerbeste van zijn oogst voor deze wijn en alléén wanneer hij zelf vindt dat er überhaupt een vat goed genoeg is om het tot Matacán te schoppen brengt hij zijn paradepaard in kleine oplage op de markt. Oogstjaar 2018 is een unicum. Met maar liefst 2 Matacáns, één Chardonnay en één Garnacha. Wij kunnen ons geluk niet op!
Dat Katharina Tinnacher geweldige wijnen kan maken in de Oostenrijkse Steiermark, was ons allang duidelijk. In de samenwerking met de talentvolle jonge wijnmaker Cristoph Neumeister blijkt sprake van kruisbestuiving: de eigen hang naar delicate terroirwijnen enerzijds en het frivole van een moderne natuurwijn anderzijds. Het resultaat is een pure, fijne Sauvignon Blanc.
Deze biologische witte Lirac uit 2023 biedt een weelderige smaak van abrikozen, rijpe perzik en vanille, met een sappige, brede en complexe structuur en mooie zuren.
Een biodynamische witte topwijn uit Collioure; de Chrysopee blanc 2022 combineert verfijnde rijkdom met minerale frisheid. Een authentieke weerspiegeling van het unieke terroir, gemaakt door M. Chapoutier.
Met deze ongewone mix van viognier, marsanne, roussanne en vermentino vormt Bianco di Fabbrica een ideale verbinding tussen zuidelijk Toscane en noordelijke Côtes du Rhône.
Deze biodynamische Riesling uit de unieke lieu-dit 'Buehl' komt van blauwe leisteenbodems biedt een uitesproken neus met tropische fruit, mineraliteit op het palet, fijne zuren en een rond mondgevoel.
Al jaren is de Aldeya Garnacha één van onze best verkochte rode wijnen. Reden te meer om ook de Chardonnay van diezelfde makelij te introduceren. Chardonnay uit Spanje is namelijk zéér bijzonder: rijp, rijk en toch bezit deze wijn ook veel spannende fraîcheur doordat de wijngaarden op 650 meter hoogte zijn aangeplant én de oogst ’s nachts plaatsvindt. Voor de liefhebbers van piekfijne Chardonnay een absolute must.
Deze biologische Riesling uit de unieke 'Lieu-Dit Fels' wijngaard op blauwe leisteenbodems biedt een verfijnd palet van citrus- en florale tonen, ondersteund door een levendige mineraliteit en een elegante structuur.
Een biologische witte Côtes du Rhône met een verfijnde balans tussen frisheid, mineraliteit en aromatische complexiteit. Hominis Fides Blanc 2022 weerspiegelt het uitzonderlijke terroir van Saint Cosme.
Deze biodynamische Riesling uit de unieke lieu-dit 'Berg', op blauwe leisteenbodems met quartz, biedt een verfijnd palet van citrus en kruiden, ondersteund door een levendige mineraliteit, fijne zuren en een elegante structuur.
Een complexe en verfijnde witte Côtes du Rhône van Saint Cosme, met diepe mineraliteit, elegante fruittonen en een indrukwekkende structuur. Een zeldzame expressie van terroir en vakmanschap.
Een expressieve blend van Sauvignon Blanc en Vermentino uit de Pays d'Oc, biologisch verbouwd en perfect in balans tussen frisheid en aromatische intensiteit.
De Weisser Burgunder Parzelle Schottergrube Reserve 2023 biedt een harmonieuze balans tussen romige textuur en levendige zuurgraad, met delicate aroma's van honing, brioche en witte bloemen, en een lange, minerale afdronk.
Ermitage De l’Orée is een van de Hermitage-wijnen van M. Chapoutier, afkomstig uit de gelijknamige heuvel in het hart van de noordelijke Rhône. Deze wijn wordt gemaakt van oude Marsanne-stokken, waarvan sommige meer dan 70 jaar oud zijn. Een wijn met kracht, finesse en uitzonderlijk rijpingspotentieel.
Een uitzonderlijke biodynamische witte wijn uit de Hermitage, Rhône, gemaakt van marsanne-druiven, bekend om zijn complexiteit en elegantie. De wijngaard waar het uit komt, L 'Ermite geheten, ligt op de kam van de Hermitage-heuvel en is één van de meest gerenommeerde wijngaarden van de Rhône.
Een rijke en complexe biodynamische witte wijn uit de Hermitage, Rhône, gemaakt van zéér oude wijnstokken met marsanne-druiven. Ze staan in Le Méal, een van de iconische wijngaarden op de heuvel. Het behoort tot de allerbeste wijnen van de hele regio.
De groeiende roep om duurzaamheid en biologische producten ontgaat ook de wijnwereld niet. Wijnboeren moeten aan een eisenpakket voldoen, om in aanmerking komen voor het keurmerk ‘biologisch’. Er moet in de wijngaarden volledig worden gewerkt zonder chemische bestrijdingsmiddelen, geen kunstmest en met zo min mogelijk onnatuurlijke middelen. Het materiaal dat in de wijngaarden wordt gebruikt is dus organisch. Het staat in biologische wijnbouw centraal dat er milieuvriendelijk wordt geproduceerd en daarom wordt er vaak toevlucht gezocht tot het gebruik van ‘natuurlijke vijanden’ voor de bestrijding van plagen en ziekten. Om in aanmerking te komen voor het Europese keurmerk voor biologische wijn, moeten wijnboeren laten zien de standaard minstens drie jaar te kunnen handhaven. Het nadeel is dus een grote kostenpost voor rekening van de wijnboer, voordat het wijnhuis gecertificeerd biologisch is.