De Telegraaf 29 juni La Rivale ‘de ideale terrasbubbel’

Wijnschrijver Pieter Nijdam beschrijft in de bijlage Vrij in De Telegraaf d.d. 29-06-2019 de mousserende rosé  La Rivale van Domaine le Grand Cros. Hij noemt de wijn ‘… een verrassing: rosé, schuimend en ook nog eens uit de Provence.’ ‘…de ideale terrasbubbel’ . Gemaakt volgens de Charmatmethode zoals prosecco ‘De meeste prosecco wordt ook zo gemaakt maar daar stopt elke vergeljjking met deze Zuid-Franse tegenhanger die zoveel fijner is.’

En dit zegt Onno Kleyn over een wijn die niet voor de poes is

Onno Kleyn drinkt een sauvignon blanc met een zweem pis de chat.
Net zoals giftigheid ‘niet bestaat’ in die zin dat alles afhangt van de dosis, is ook stinken een relatief begrip. Koning Mithridates van Pontus ­oefende dagelijks met verdund gif om gifmengers de wind uit de zeilen te nemen, wij ademen met graagte vleugjes in van geuren die we bij een sterkere concentratie walgelijk zouden vinden. Parfum zou niet zo lekker zijn zonder wat stink. En wijn van de sauvignon-blancdruif wil nogal eens naar kattenpis ruiken. Niet van overal, niet van elke producent, maar soms. Of dat lekker wordt gevonden, hangt van de ­intensiteit af, van je gewenning en van de context. ‘Dit is wijn, dus het is in orde’ is een factor. (Parmezaanse kaas ruikt naar braaksel. Zitten de meesten van ons ook niet mee, toch?)

Patricia en Bruno Denis knijpen druiven uit langs de oevers van de Cher om er Sauvignon Touraine van te maken. Dat doen ze vaardig. Lekker traag laten vergisten door de most te koelen tijdens het proces ­– dat zorgt ervoor dat alle frisheid bewaard blijft. Resultaat: puur zomerwit, juichend droog, geurend naar ­limoen, passievrucht, zure appels en, jawel, ‘pis de chat’. Heerlijk.

Sauvignon Touraine Renaudie
Domaine de la Renaudie, Touraine Sauvignon Blanc 2018
€ 9,50 colaris.nl
Prijs/kwaliteit: 8,5

Volkskrant Magazine
Onno Kleyn 20 april 2019

Winebusiness.nl lovend over Minervois La Croix de Saint Jean

Charlotte van Zummeren beschrijft de Minervois La Croix de Saint JeanOp woensdag 20 februari 2019 schreef wijnschrijfster Charlotte van Zummeren een mooi artikel over de Minervois-wijnen van Domaine La Croix de Saint Jean.

Ze roemt de prijs/kwaliteitverhouding gefabriceerd door wijnmaker Michel Fabre die uitgegroeid is tot een autoriteit.

De samenvatting van haar betoog: Dit zijn drie hele mooie wijnen. De icoonwijn Lo Paire kan nog makkelijk jaren liggen, maar is nu ook al fantastisch. Lo Manaitge is, hoewel nog steeds stevig, wat soepeler. De cuvée Michel is een wijn die je blijft inschenken. Prachthuis!

Lees hier het volledige artikel

Vino Nobile Azienda Dei verkozen tot Wijn van het jaar

Guus Bender met de oorkondeHet Proefschrift Wijnconcours bestaat 30 jaar. Wederom is een veelheid aan wijnen beoordeeld in deze voor Nederland grootse en gerespecteerde wijncompetitie.

Verheugd zijn we dat ze onze Vino Nobile de Montepulciano van Azienda Agricola Dei uit, zoals ze zelf zeggen ‘de allerbeste wijnen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn’, verkozen hebben tot Wijn van het Jaar in de prijscategorie € 15,00 tot € 20,00.

Hiernaast ziet u onze vinoloog Guus Benders die de oorkonde in ontvangst heeft genomen.

> klik hier om naar de Vino Nobile op onze website te gaan.

Oorkonde Proefschrift Wijnconcours 2018

Oorkonde Proefschrift Wijnconcours 2018 – Wijn van het Jaar
Vino Nobile de Montepulciano 2015 Azienda Agricola Dei

Brouilly Laforest winnaar Perswijn Wijnconcours voorjaar & zomer

In het Perswijn Wijnconcours Voorjaar & Zomer werden wijnen genomineerd die moeten voldoen aan een ‘fris en dorstlessend karakter die eveneens wat koeler te serveren zijn’.

Perswijn Winnaar
De wijn die beantwoort aan al deze criteria en is uitgeroepen tot winnaar in de categorie rood tussen € 10 en € 15, is een Beaujolais geworden en wel de Brouilly 2017 Domaine Laforest.

Perswijn beoordeling: eerste plaats voorjaar & zomer wijncocnours