APOSTELHOEVE: WELKOM IN DE OUDSTE WIJNGAARD VAN NEDERLAND
De klinkendste naam als het om Nederlandse wijn gaat is uiteraard de Apostelhoeve. Hier op de zuidhellingen van het Jekerdal was het dat fruitteler Hugo Hulst in 1970 800 wijnstokken plantte, wetend dat in de 16e eeuw de hele Louwberg nog vol stond met wijngaarden, die nadien allemaal verdwenen. Op de Apostelhoeve, één van Limburgs mooiste plekjes bovenop de Louwberg, troont Nederlands oudste en een van de grootste wijndomeinen van Nederland. Lees meer over dit wijnhuis...
Over de Apostelhoeve:
Oorsprong
De Nederlandse wijntraditie vindt zijn oorsprong in de Romeinse tijd, na de middeleeuwen maakte de Nederlandse wijntraditie plaats voor andere vormen van agrarische bedrijvigheid. In 1970 keerden de eerste wijnstokken terug op de zuidhellingen van het Jekerdal, op de Apostelhoeve. Hugo Hulst plantte toen, bij wijze van experiment, een wijngaard aan.
Op de Apostelhoeve, bovenop de Louwberg, troont Limburgs oudste en een van de grootste wijndomeinen van Nederland.De Apostelhoeve bestaat op dit moment uit 14 hectare, waar 5 verschillende druivensoorten zijn aangeplant: Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling, Pinot Gris en sinds 2020 ook Viognier.
Het 'witte' goud
De bodem van de Louwberg bestaat uit löss, mergel en kiezel; dit zijn zeer belangrijke componenten in de internationaal bekroonde wijnen van de familie Hulst. Op de Apostelhoeve wordt uitsluitend met klassieke druivenrassen gewerkt. Het is dan ook geen wonder dat het ‘witte goud’ dat de familie hier van de wijngaarden haalt, op de wijnkaart van de betere restaurants staat.
Zoon Mathieu is de gedreven wijnmaker, zijn vrouw Julka van grote waarde in het bedrijf en met de toetreding van Mathieu’s zonen Robin en Gilbert, de derde generatie, is continuïteit gewaarborgd. De Apostelhoeve staat na 50 jaar aan de absolute top van Nederlandse wijndomeinen. De wijnen worden geroemd in de nationale én internationale pers.