Beste wijnjaren per gebied

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in je winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikels toevoegen aan je huidige bestelling?

Geplaatst door: Colaris
op 04-02-2022
Beste wijnjaren per gebied
Beste wijnjaren per gebied

Wij krijgen regelmatig vragen over welke wijnjaren het beste zijn om op te leggen. Die vraag laat zich niet eenvoudig beantwoorden, want het is afhankelijk van vele factoren. Maar wij kunnen wel een goede indicatie geven van welke regio’s in welk oogstjaar geschikt zijn om te bewaren. Tot 30 jaar geleden waren er ofwel goede, ofwel slechte wijnjaren voor bewaarwijnen, want 95% van deze wijnen kwam uit één streek: mijn geliefde Bordeaux. Gelukkig is er nu veel meer keuze in de wereld van wijn: topwijnen kunnen bijvoorbeeld uit Toscane, Piemonte, Veneto, Rhône, Stellenbosch, Douro, Rioja, Australië, Chili en Argentinië komen.

Als een wijnjaar over het algemeen wordt beschreven als heel goed of minder goed, zijn er uiteraard binnen landen, gebieden en zelfs deelgebieden nog verschillen te benoemen die van invloed zijn op de kwaliteit en het bewaarpotentieel van een wijn. Het feit dat een wijnhuis zuidelijk in een bepaald gebied gesitueerd is, of gezegend is met net weer een andere expositie van de wijngaarden, kan het verschil maken waardoor het huis -in tegenstelling tot andere huizen in het gebied- ook in een klimatologisch minder jaar alsnog een hele mooie wijn kan maken.

Tip: een grootformaat zoals een magnum of dubbel magnum rijpt langzamer en is dus nog langer te bewaren. En natuurlijk extra feestelijk om te ontkurken!

Over het algemeen zijn dit de goede gebieden per oogstjaar:

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.5 uit 5 op basis van 508 reviews

2021

Het wijnjaar 2021 wordt over het algemeen beschouwd als een goed jaar in Bordeaux en Toscane, met gunstige weersomstandigheden die hebben bijgedragen aan kwalitatief hoogstaande rode wijnen. In Bourgogne waren de opbrengsten wisselend, maar de wijnen tonen potentieel voor elegantie en complexiteit. Rhône zag over het algemeen een solide oogst, terwijl Piemonte gemengde resultaten rapporteerde, met sommige gebieden die kwalitatief goede rode wijnen produceerden en anderen die meer uitdagingen ondervonden. Voor witte wijnen was 2021 in sommige regio's ook gunstig, maar de focus ligt over het algemeen meer op rode wijnen van dit oogstjaar.

2020

Nog niet definitief te zeggen omdat veel bewaarwijnen nog op vat zitten. Bordeaux is positief, maar de wijn moet nog rijpen. Voor rode Bourgogne zijn de geluiden ook (zeer) goed. Nog even afwachten.

Over het algemeen wordt 2020 beschouwd als een uitstekend jaar met gunstige groeiomstandigheden in veel belangrijke wijnregio's, zoals Bordeaux, Bourgogne, Toscane en Napa Valley. De wijnen vertonen vaak een uitstekende rijpheid en concentratie, vooral voor rode variëteiten.

2019

Prachtig bewaarjaar voor wit: Bourgogne (chardonnay) en Mosel Riesling. Voor rood: Noord-Rhône, Loire (Chinon) en Bordeaux linkeroever.

2019 wordt gekenmerkt door warme en droge omstandigheden in veel wijnregio's, wat resulteerde in geconcentreerde en rijpe wijnen, vooral voor rode variëteiten. Regio's zoals Bordeaux, Rhône en Piemonte rapporteerden over het algemeen uitstekende oogsten.

2018

Perfect in Rhône, Argentinië, Chili, Bordeaux, Bourgogne en Toscane.

Een ander warm jaar, 2018 bracht rijpe en krachtige wijnen voort in veel wijnregio's, hoewel sommige gebieden te maken hadden met droogte en hittepieken. Bordeaux, Bourgogne en Toscane waren enkele van de regio's die opvielen met hun kwaliteitswijnen.

2017

Een uitstekend jaar in Rhône en Chili. Een goed jaar in Toscane en Veneto en voor Vintage port.

2017 werd gekenmerkt door uitdagingen zoals vorst en droogte in sommige gebieden, maar regio's zoals Bordeaux, Bourgogne en Napa Valley slaagden erin om kwalitatief goede wijnen te produceren, zij het in kleinere hoeveelheden.

2016

Groots wijnjaar in Toscane (Brunello 2016 is één van de beste jaargangen in 30 jaar), Bordeaux, Piemonte, Veneto, Rhône, Argentinië en Chili.

Over het algemeen beschouwd als een uitstekend jaar, 2016 bracht gebalanceerde en elegante wijnen voort, vooral in Bordeaux, Bourgogne en Toscane. De wijnen vertoonden vaak goede zuurgraad en rijp fruit.

2015

Groots wijnjaar in Toscane, Veneto, Rhône, Chili alsmede Bordeaux en Mendoza, Bolgheri en Sauternes

2015 was over het algemeen warm en droog, wat resulteerde in rijpe en geconcentreerde wijnen met krachtige tannines. Regio's zoals Bordeaux, Rhône en Piemonte waren opmerkelijk voor hun kwaliteit.

2014

Is duidelijk minder bedeeld, maar Chili is top. Zuid-Afrika goed. Ook Pomerol en Sauternes zijn geslaagd dat jaar.

2014 wordt gekenmerkt door gemengde omstandigheden, met sommige gebieden die te maken hadden met regen en ongunstige weersomstandigheden. Niettemin hebben regio's zoals Bourgogne en Toscane toch enkele mooie wijnen geproduceerd, zij het met variabele kwaliteit.

Heeft u interesse in specifieke oogstjaren voor opleg, geboorte of jubileum? Neem contact op met onze wijnadviseurs Remy en Jesse; zij helpen u graag de beste keuze te maken.

U kunt hen bereiken via:
✉️ wijn@colaris.nl
0495 - 53 24 62

Tip: Klik hier voor de actuele inschrijvingen op onze selectie icoonwijnen.

Veel voorkomende vragen

Hoe beïnvloedt klimaatverandering de evaluatie van 'beste' wijnjaren, vooral in traditionele wijnproducerende regio's?

Klimaatverandering kan leiden tot variaties in weerpatronen, wat de kwaliteit en karakteristieken van wijnjaren beïnvloedt, waardoor sommige jaren beter worden voor bepaalde regio's terwijl anderen minder ideaal zijn.

Zijn er opkomende wijnregio's die niet in het artikel worden genoemd en die opmerkelijke jaargangen produceren die de moeite waard zijn om aandacht aan te besteden?

Er zijn zeker opkomende wijnregio's buiten de traditionele gebieden die opvallen door hun kwaliteit en innovatie, zoals bepaalde gebieden in Oost-Europa, Nieuw-Zeeland, en Canada, waar unieke klimatologische omstandigheden nieuwe kansen bieden.

Hoe beïnvloeden de processen of technieken bij het maken van wijn het verouderingspotentieel van wijnen uit de jaren die als beste worden vermeld?

Wijnmaaktechnieken, zoals de keuze van het oogsttijdstip, fermentatieprocessen, en rijpingsmethoden, hebben een significante invloed op hoe een wijn ouder wordt en kunnen de kwaliteit van de als "best" beschouwde jaren aanzienlijk verbeteren of verminderen.