CA'RUGATE: HERINNERINGEN UIT HET VERLEDEN EN NIEUWE TRAJECTEN
Veneto, in Noordoost-Italië, is de grootste wijnproducent van het land met een jaarlijkse 10 miljoen hectoliter. Daar zit uitstekende wijn bij, maar vooral erg veel simpele. Wil je hier iets goeds vandaan halen, dan is een strenge selectie noodzakelijk. Lees meer over dit wijnhuis...
Over Ca' Rugate
Honderd jaar en vier generaties
Honderd jaar en vier generaties, een hele eeuw van de geschiedenis van Soave Classico, dat is Ca’ Rugate. De start was in het begin van de 20e eeuw, met Amedeo. Daarna kwam zijn zoon Fulvio en diens zoon Amedeo, in een ononderbroken lijn van opvolging die bijna uniek is in Italië.
Vandaag de dag is Ca’ Rugate over de hele wereld bekend dankzij de kwaliteit van de wijnen, die ontstaan uit het werk en de zorg in de meer dan 90 hectare tussen Soave, Valpolicella en Lessini Durello.
De wijnstijl
De wijnstijl van Ca’ Rugate kan getypeerd worden als verfijnd en elegant, met een opvallende fraîcheur in de rode wijnen.
Michele Tessari
Oenoloog Michele Tessari vertegenwoordigt de 4de generatie op Ca’ Rugate en leidt het domein met een duidelijke visie. Kort na zijn aantreden heeft hij het domein, dat oorspronkelijk uitsluitend Soave Classico uitbracht, uitgebreid met DOC Valpolicella-wijngaarden.
Ca’ Rugate maakt gebruik van inheemse druivenrassen die op traditionele wijze bewerkt worden. Ca’ Rugate is sinds 2017 biologisch gecertificeerd. De vinificatie vindt plaats in een ultramoderne wijnkelder die Michele in 20o2 liet bouwen.
Michele in gesprek met de wijnliefhebbers van Colaris:
Michele in gesprek met de wijnliefhebbers van Colaris:
‘Mijn eigen ervaring met de wereld van wijn was in mijn vroege jeugd. Ik heb hem nooit meer losgelaten, tot op de huidige dag. Mijn eerste oogst was in 1988.
Ik woon en werk in het stadje Monteforte d’Alpone, de gemeente met de hoogste dichtheid aan wijngaarden in heel Italië, en daar ben ik trots op. Het belangrijkst voor een wijnmaker is zijn land te kennen, de verschillende percelen, hun ligging en hoogte en uiteraard de bodem.
Wat betreft het werk in de kelder denk ik dat het essentieel is zo weinig mogelijk in de processen in te grijpen om zo het potentieel van de druiven volledig tot uiting te laten komen.
De wijnen van Ca’ Rugate worden allemaal als elegant beschouwd en dat is dankzij het feit dat al onze wijngaarden nogal hoog in de heuvels liggen. Dat zorgt voor finesse. En het maakt onze wijnen uniek binnen ons gebied.’
Ca’ Rugate oogst ieder jaar uitstekende recensies in de Gambero Rosso én bij de toonaangevende internationale wijncritici.