Champagne vs Limoux, de geschiedenis in ‘t kort

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele wijnen in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze wijnen toevoegen aan uw huidige bestelling?

Geplaatst door:
op 26-12-2021
Delen
Champagne vs Limoux, de geschiedenis in ‘t kort
Champagne vs Limoux, de geschiedenis in ‘t kort

Mousserende wijn kennen we allemaal, maar waar is het begonnen? De reis door de geschiedenis van mousserende wijn start niet in Champagne, maar in Limoux. In het jaar 1540 om precies te zijn. Het wijnmaken zelf was destijds nog erg primitief en er werden alleen witte en rode wijnen gemaakt.

Om de proef op de som te nemen en om het nieuwe jaar 2022 te verwelkomen, hebben wij drie mousserende wijnen van grote klasse voor u geselecteerd. Stuk voor stuk van uitstekende kwaliteit én voor een bijzonder goede prijs, zoals u dat van Colaris gewend bent.

  1. Champagne Serge Mathieu Prestige Brut
    Een blend van 2/3 pinot noir en 1/3 chardonnay. Perswijn december 2018: Geselecteerd als lekkerste wijn in de categorie "Uitstekende kwaliteit en heel betaalbaar"
    0,75L - Frankrijk - Champagne
    Normale prijs 35,00 Speciale prijs 32,50
    flessen
  1. Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Domaine de la Creuze Noire

    Een prachtige Crémant de Bourgogne van Domaine de la Creuze Noire! Laat menig Blanc de Blancs champagne achter zich! 

    0,75L - Frankrijk - Bourgogne
    Normale prijs 15,75 Speciale prijs 14,95
    flessen
Onze klanten zeggen Uitstekend 4.8 uit 5 op basis van 60 reviews

Benedictijner Monniken in Limoux

In Limoux (Zuid-Frankrijk) ontdekten de benedictijner monniken dat door de lage temperatuur in de winter de gisting van hun wijn stopte. Ze dachten dat de wijn uitgegist was en men ging daarop over tot bottelen.

Toen de wijn echter eenmaal op fles zat, begon, tot grote verbazing van de monniken, de gisting opnieuw op gang te komen! Het koolzuur wat daarbij vrijkwam kon uiteraard niet uit de fles ontsnappen en zorgde voor ‘bubbels’ in de wijn: per toeval had men de mousserende wijn uitgevonden. Documenten van het jaar 1544 laten zien dat de monniken dit type wijn “blanquette’’ noemden. In het Occitaans betekent dit ‘de kleine witte’.

LimouxLimoux

Dom Pérignon

Bijna een eeuw later, in 1639 om precies te zijn, kwam de “vader van Champagne”, Dom Pérignon, met de volgende ontwikkeling. Door na het bottelen suiker aan een wijn toe te voegen, ontstond er ook een extra gisting op de fles. Bij dit procédé heeft de wijnmaker veel meer controle over het proces en daarmee over de kwaliteit van het eindproduct. Deze methode won daardoor ook buiten de Champagnestreek snel aan populariteit.

Champagne is uitgegroeid tot dé regio voor mousserende wijnen: de beste en beroemdste mousserende wijnen ter wereld komen immers uit dit gebied. In de vorige eeuw is het gebied precies in kaart gebracht en op de UNESCO werelderfgoedlijst geplaatst.

Dom perignonDom perignon

Crémant

Door het succes van Champagne zijn andere vooraanstaande gebieden zoals Bourgogne, Elzas en Loire serieus werk gaan maken van mousserende wijnen gemaakt volgens de méthode traditionnelle die ook in de Champagne wordt toegepast. Dit resulteerde in een eigen naam: Crémant, gevolgd door het gebied waar de wijn gemaakt is. Bijvoorbeeld: Crémant de Bourgogne.

CremantCremant
Naar boven