SUBLIEM WIT
Ruim 30 jaar geleden leverde Francis Courselle ons al de heerlijke wijnen van Château Thieuley. Sinds zijn aantreden bouwde hij het bedrijf op van 4 hectare tot een internationaal gerenommeerde wijnbezitting met 80 hectare. In de periode dat men witte druivenrassen rooide ten gunste van de toentertijd populairdere rode, plantte Francis juist meer witte variëteiten aan. Die dwarsheid betaalde zich uit: door de jaren heen is Château Thieuley beroemd geworden om zijn sublieme witte wijnen. Lees meer over dit wijnhuis...
Over Château Thieuley
Succesverhaal
Het succesverhaal van Château Thieuley begint in 1950, als André Courselle een klein aan lagerwal geraakt château in het
plaatsje Créon, in het hart van de Entre-Deux-Mers, koopt met
4 hectare wijngaard erbij. In 1972 neemt zijn zoon Francis Courselle, net hoogleraar oenologie geworden, het over en breidt de 4 hectare geleidelijk uit naar 80 hectare, verdeeld over drie domeinen: Château Thieuley, Clos Sainte-Anne en Château Saint Genes. Daarbij plant Francis - volledig tegen de stroom van rode Bordeaux in - vooral witte rassen aan. De rest is “history” zoals ze dat zeggen.
Universitaire opleiding oenologie
Als professor aan de Universiteit van Bordeaux leidde Francis niet alleen menig wijnmaker in Bordeaux op, maar ook zijn eigen dochters: Marie en Sylvie. Zij erfden van Francis niet alleen de wijngaarden, maar zeker ook zijn enorme passie voor wijnmaken. De twee charmante dames studeerden beiden af in de oenologie.
Ze hebben hun opleiding verder verrijkt door bij verschillende wijnmakerijen over de hele wereld te werken: Australië, Californië, Italië, Spanje en in heel Frankrijk in de Languedoc, Bourgondië en Chateauneuf du Pape.
Inmiddels runnen ze al jaren met veel toewijding het domein.
Bij Château Thieuley hebben ze de taken onderling verdeeld. Marie is verantwoordelijk voor het technische aspect van de wijnbereiding, terwijl Sylvie zich bezighoudt met de commerciële kant. Samen zet dit duo zich in om de traditie van kwaliteit op Château Thieuley voort te zetten.
Kwaliteit start in de wijngaard
‘Kwaliteit start in de wijngaard’ is het credo van Marie Courselle. De wijngaarden worden uiterst zorgvuldig bewerkt volgens het grand cru-model teneinde druiven van topkwaliteit te verkrijgen. Oogsten doen ze midden in de nacht omdat de hoge temperaturen overdag een vijand zijn van verfijnde aroma’s.
In de kelders wordt constant geëxperimenteerd met vooruitstrevende installaties, maar de know-how van traditionele wijnbereiding blijft voor Château Thieuley gelukkig nog altijd principieel de allerbelangrijkste voorwaarde voor onberispelijke kwaliteit. Duidelijk dat hier twee dames aan het roer staan die het beste
van de wijngaard willen combineren met de laatste stand van de
techniek in de kelder. Geheel in de stijl en filosofie van Francis Courselle. Zo vader, zo dochters.
Het hoge aandeel sémillon (50%) geeft de wijn een mooie diepgang en structuur, die met alleen sauvignon blanc niet te bereiken is.
De wijn bevat verder 35% sauvignon blanc en 15% sauvignon gris - ook een druif die een vrij volle en krachtige wijn oplevert. Rijping vindt plaats op roestvrij staal, gedurende drie maanden op de lie. Door de jaren heen is Château Thieuley vooral beroemd geworden om zijn sublieme witte wijnen. Maar de rode wijnen mogen er zeker ook zijn!
Video van het wijnhuis
Het inschrijfformulier
{{widget type="Amasty\Customform\Block\Init" form_id="3