De familie Rey is onlosmakelijk verbonden met hun land
De familie Rey, gevestigd in het gehucht Ardonneau in de appellation Blaye-Côtes de Bordeaux, zat al in 1763 in de wijnbouw.
Aanvankelijk geschiedde de verkoop via de négoce. Begin jaren 70 besloten Simon en Huguette Rey, overtuigd van de kwaliteit van hun wijn, deze voortaan zelf op de markt te brengen onder de naam ‘Graves d’Ardonneau’. Lees meer over dit wijnhuis...
Over Domaine des Graves d'Ardonneau
Traditie hoog in het vaandel
Zoon Christian werkt sinds 1982 op het domein van zijn ouders dat momenteel 60 hectare wijngaarden op de rechteroever van de Gironde heeft. Christian’s kinderen Laurent (wijnmaker) en Fanny (verkoop) zijn inmiddels ook werkzaam op het domein. De familie Rey is onlosmakelijk verbonden met hun land en traditie staat hoog in het vaandel. In combinatie met een modern uitgerust kelder (2017), leveren ze jaar op jaar bijzonder mooie wijnen die de moeite meer dan waard zijn om te ontdekken.
“Ik was 22 jaar toen ik echt mee mocht doen bij de wijnoogst. Dat was in 2008. En ik was meteen verkocht!”, zegt Fanny. “Mijn ouders waren blij maar verbaasd, want ik had nooit veel op gehad met de wijnkelder. Ik had gezien hoeveel tijd mijn ouders eraan kwijt waren; maar na drie maanden in Duitsland als stagiaire, was ik helemaal ´om’. Sindsdien heb ik de oogsttijd altijd als de heerlijkste periode van het jaar beschouwd. Het is de start van weer een nieuw hoofdstuk in de wijn, van de lange rijping in de kelders.”
“Als familiebedrijf doen we alles zelf, van de snoei tot het bottelen. Alleen door alles in eigen hand te houden, kunnen we zeker weten dat het correct gebeurt.”
35 hectare wijngaarden
In het totaal bezit het domein 35 hectare wijngaarden. Ongeveer 7 hectare is beplant met sauvignon blanc en 22 hectare met merlot. Verder staan er wat colombard, cabernet sauvignon en cabernet franc. Alle percelen zijn zuid en zuidoost georiënteerd en het overgrote deel bevindt zich op hoogten tussen de 65 en 99 meter. Hierdoor wordt het domein beschermd tegen vorst en mist in de herfst. De sauvignon staat aangeplant aan de voet van de helling op zanderige leembodems. De blauwe druivenrassen staan juist wat hoger op de helling. Hier bevat de bodem klei en kalksteen.
De kelder is eigentijds uitgerust. Voor de opvoeding van de wijnen worden behalve roestvrijstalen tanks ook nieuwe eikenhouten vaten gebruikt.
Geheel eigen stijl
“Ik durf te zeggen dat we als domaine een eigen, herkenbare wijnstijl hebben. Dat is vooral te danken aan mijn broer Laurent, de wijnmaker, die exact voor ogen heeft wat hij met elke wijn wil bereiken. Dat betekent dat die wijn weliswaar elk jaar iets anders is maar toch consistent door de jaren heen. En natuurlijk zijn we altijd in gesprek met klanten als Colaris om de kwaliteit op een nóg hoger peil te brengen.”
3 generaties en 2 eeuwen geschiedenis
In 1763 begon de familie met de teelt van de wijnstok. Dit deden ze op een wijngaard van amper 2 hectare. Fokkerij en kuiperij waren nodig als extra bron van inkomsten, want van de wijnteelt konden ze niet leven.
1939. Germaine houdt het familielandgoed in leven terwijl ze wacht op de terugkeer van haar echtgenoot, Rémi Coquilleau, uit de oorlog. Hij zou vijf lange jaren gevangen zitten in een kamp in Tsjechoslowakije.
Bij zijn terugkomst is hun dochter Huguette al 9 jaar oud.
1960. Simon en Huguette Rey werken onvermoeibaar aan de uitbreiding van de wijngaard. Ze beginnen de wijngaard te herstructureren door Merlot-druiven aan te planten, terwijl het landgoed grotendeels werd beplant met Colombard-druiven. Tot het begin van de jaren 70 werd de wijnhandel van het landgoed uitsluitend uitgevoerd via wijnhandelaren uit Bordeaux.
1973. Het jaar 1973 zag de geboorte van de eerste fles met het label "Domaine des Graves d'Ardonneau", het resultaat van een selectie van de beste druiven van het landgoed.
Simon en Huguette hebben in hoge mate deelgenomen aan de uitbreiding van het landgoed dat tot 1980 ongeveer twintig hectare vertegenwoordigt.
1980. Hun zoon, Christian, brengt na zijn wijnstudie zijn kennis naar het landgoed en voegt zich bij zijn ouders in wat al een passie is. In 1982 trouwt hij met Pascale die zich aansluit bij zijn levensproject. Ze blijven het landgoed jaar na jaar uitbreiden en werken onvermoeibaar om de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren.
2006. Hun zoon, Laurent, komt na een studie oenologie aan de faculteit van Bordeaux zijn steen bijdragen. Zowel gepassioneerd als nauwgezet, geeft hij zijn wijnen hun identiteit en brengt hij ze zijn persoonlijke handtekening. Zijn vrouw Audrey, verleid, zal deelnemen aan dit familie-avontuur.
2008. Zijn zus, Fanny, koos na haar studie - internationale handel en operazang aan het conservatorium van Bordeaux - toch voor het gezinsavontuur. Ze brengt haar vrouwelijke touch aan de productie van wijnen.