VERLIEFD OP DE PROVENCE
Domaine du Grand Cros begint met het verhaal van een Canadees koppel dat in 1989 verliefd wordt op een klein stukje Provence. Jane and Hugh Faulkner kopen er een volledig vervallen landhuis en een eveneens in belabberde staat verkerende wijngaard van 24 hectare groot. Lees meer over dit wijnhuis...
Over Domaine du Grand Cros


Succesverhaal
Het is er adembenemend mooi; het wijngoed ligt tegen de uitlopers van het indrukwekkende Massif des Maures en wordt omringd door pijnbomen, middeleeuwse steenterrassen en een olijfboomgaard. Le Grand Cros is een succesvol ‘Ik vertrek’-verhaal waarin het Canadese paar Jane & Hugh Faulkner tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk in 1989 op slag verliefd wordt op een klein stukje Provence. Impulsief kopen ze er een vervallen landhuis met een in belabberde staat verkerende wijngaard van 24 ha. Zoals zoveel mensen die in een impuls een wijngaard kopen, verkijken ze zich op het avontuur en het kost het hen vele jaren meer dan gedacht om het huis te restaureren, de wijnkelder te moderniseren en de wijngaard weer in topconditie te brengen. Het is ook niet niets om 24 ha weer op orde te krijgen - maar het lukt ze!


Een tweede leven met hypermoderne wijnkelder
De Faulkners restaureren het landhuis en geven het domein een tweede leven. Anno 1999 neemt hun zoon Julian het roer over. In diens filosofie wordt techniek en wetenschap met traditioneel vakmanschap gecombineerd om echt voor kwaliteit te gaan. En als de wetenschap even niet het antwoord heeft op alle kwesties, is het Julian’s wijnmakers-instinct dat ingrijpt. Onder zijn bezielende leiding wordt de wijnkelder nóg een keer gemoderniseerd en daarmee helemaal “state of the art” gemaakt.
Daarmee combineert Le Grand Cros nu the best of two worlds: prachtig onderhouden oude stokken in de wijngaard gekoppeld aan een hypermoderne wijnkelder.
Wat het domein speciaal maakt, is de focus op hoge kwaliteit rosé, zowel in stille vorm als mousserend. Vanaf de wijngaard tot aan de botteling is alles er op gericht om te excelleren.


Dat betekent dat er van de methode “pressurage direct” gebruik wordt gemaakt (waarbij de druiven meteen worden geperst, meestal in hele trossen om zo min mogelijk zuurstof toe te laten), voornamelijk van de druivenrassen syrah en grenache.