VADER EN ZOON
La Croix de St. Jean is een typisch voorbeeld van hoe de nieuwe generatie het roer omgooit en voor kwaliteit in plaats van kwantiteit gaat. Dat is ook de reden dat Colaris dit domein pas relatief recent heeft ontdekt. Voorheen was het geen domein waar Colaris interesse in zou hebben. Toen echter zoon Michel Fabre het roer overnam van zijn vader, vers afgestudeerd na zijn studie oenologie in Bourgogne, wilde hij wel terug naar “zijn” Minervois, maar dan op zijn manier. Dat bleek ook de Colaris-manier te zijn. Lees meer over dit wijnhuis...
Over Domaine La Croix de Saint Jean


Minervois autoriteit
Inmiddels is Michel een autoriteit in de streek. Bij zijn nieuwe aanpak
worden de druiven van individuele percelen gescheiden gehouden
teneinde de nuances die bestaan in het terroir van die percelen tot
uitdrukking te brengen.
De separaat gevinifieerde wijnen worden afzonderlijk in houten vaten
gerijpt. Sommige worden vervolgens gemengd, maar andere worden
juist “intact” gelaten. Het talent en de creativiteit van Michel hebben
er inmiddels voor gezorgd dat La Croix de Saint Jean met kop en
schouders boven de rest van de Minervois uitsteekt. Maar denk niet
dat hij in alles een modernist is. Achter de moderne (maar stijlvolle)
etiketten van de wijnen schuilt een diep respect voor traditie.
De aangeplante druivenrassen zijn carignan, syrah en grenache.
De stokken hebben een leeftijd tot 50 jaar.


Internationale erkenning
Het domein kreeg al rap na Michel’s komst internationaal de nodige
erkenning: zo gaf Robert Parker’s Wine Advocate de topwijn “Lo Paire” maar liefst 92/100 punten! En ook Perswijn was lovend:
“Michel Fabre is een goed voorbeeld van een nieuwe generatie in de Minervois die heeft begrepen dat het roer om moet, en wel naar kwaliteitswijnen op basis van (veel) lagere rendementen. De recente jaargangen 2019 en 2020 zijn de mooiste die Michel Fabre ooit heeft gemaakt. Wat een rijpheid, wat een rondeur, wat een elegante kruidigheid! De perfecte wijn voor bij de barbecue, bij pasta met kruidige saus of gewoon als borrelwijn licht gekoeld op 16 tot 18 graden."
Wijnschrijfster Charlotte van Zummeren schreef in 2019 een enthousiast artikel over de Minervois-wijnen van het Domaine. Ze roemde de prijs/kwaliteitverhouding van de "drie heel mooie wijnen … Lo Paire kan nog makkelijk jaren liggen, maar is nu ook al fantastisch. Lo Manaitge is, hoewel nog steeds stevig, wat soepeler. De cuvée Michel is een wijn die je blijft inschenken. Prachthuis!’"




Het inschrijfformulier
{{widget type="Amasty\Customform\Block\Init" form_id="3