Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, rode wijnen kan u zeker gekoeld drinken. Sommige stijlen smaken zelfs licht gekoeld beter. Een goede voorbereiding is belangrijk. Mocht u echter weinig tijd hebben, houd dan een ijsblokje op een lepeltje in het glas en haal het er na 2 à 3 minuten weer uit voordat het gaat smelten.
Het ijsblokje is waarschijnlijk niet de beste manier om te genieten van die prachtige Pauillac uit 2005 die u liefdevol heeft laten rijpen, maar iets gekoelde lichtere rode wijnen met goed primair fruit, een lichte body en een laag tanninegehalte kunnen in de zomermaanden absoluut een geweldig alternatief zijn voor witte en rosé wijnen.
Rode wijnen die heel geschikt zijn om gekoeld te drinken:
- Beaujolais en Gamay uit andere gebieden
- Valpolicella Classico of wijnen gemaakt met corvina-druiven
- Lichtere Pinot Noir stijlen
- Loire van cabernet franc
- De Italianen Frappato, Dolcetto en goed gemaakte Lambrusco
Er zijn er natuurlijk veel meer en de stijl van wijnmaken is ook belangrijk bij het overwegen van de beste temperatuur voor rode wijn. Je wilt bijvoorbeeld niet te veel hout en tannine.
Tips bij de keuze van de perfecte zomerse rode wijn:
- Hoe ‘goedkoper’ of eenvoudiger een rode wijn, hoe meer voordeel deze heeft wanneer hij gekoeld wordt geserveerd;
- Pas op het wijnen met veel tannine en nieuw hout. Focus liever op frissere stijlen met goed primair (‘vers geplukt’) fruit;
- Een lichtrode kleur kan wijzen op een lichtere extractie in de kelder waardoor de wijn bijzonder geschikt is om gekoeld te drinken;
- Sappige, fruitige smaken werken beter dan stevige, dus kies liever een jonge wijn dan een oude, gerijpte wijn.
Wijn met een bescheiden alcoholgehalte is van nature lichter van stijl en dus heerlijk om gekoeld te drinken; - Foodpairing: in de zomermaanden eten we veelal lichtere gerechten. Net als een verkwikkende witte of rosé wijn, doet een fruitige en sappige licht gekoelde rode wijn hier perfect dienst.
Maar hoe koud is koud?
- Serveer goede zomerse rode wijnen tussen 10°C en 16°C;
- Wees niet bang om uw wijn 30 minuten in de koelkast te zetten voordat u deze serveert bij zomerse temperaturen;
- Serveer liever iets te koud dan te warm: de wijn warmt namelijk op de tafel vanzelf weer op!
Hoe krijg ik een te warme wijn snel op temperatuur?
- Plaats de fles in een ijsemmer gevuld met ijs en wat water gedurende 10 à 15 minuten. Neem regelmatig een slokje om te zien of de wijn niet té koud wordt. Ook interessant om de verschillen te proeven bij elke temperatuur!
- Een cool sleeve, zoals die van Le Creuset of Vacu Vin Rapid Ice, is heel doeltreffend. Voorwaarde daarbij is wel dat u er standaard een in de vriezer heeft liggen. Met een cool sleeve koelt u een fles in slechts 5 à 7 minuten. Ideaal voor wanneer u bijvoorbeeld onverwachts bezoek krijgt.
- Als een wijn bij ongeveer 20°C is bewaard (niet ideaal; een constante temperatuur van 13 à 14°C is aanbevolen: lees hier ons uitgebreide artikel over wijnopslag), zet hem dan 25 à 30 minuten in de koelkast; stel de timer in van uw oven of telefoon, zodat u hem niet vergeet.
- Als u haast heeft kunt u de wijn ook 8 à 10 minuten in de vriezer leggen, máár langer afkoelen in de koelkast of het gebruik van een cool sleeve of ijswater hebben de voorkeur.
- Gebruik een plastic of metalen wijnkoeler om de temperatuur laag te houden als de wijn eenmaal uit de koelkast of vriezer is. U kunt daartoe ook een ijsemmer gevuld met koud water en ijsblokjes gebruiken.