Nieuw-Zeeland, een geweldig mooi land dat tevens prachtige wijnen voort brengt. In deze ontdekkingsreis geven wij het woord aan Australië & Nieuw-Zeeland wijnspecialist John Schell. Hij vertelt waarom deze twee landen zijn hart hebben veroverd en geeft u een aantal wijntips. Daarnaast vertellen wij hoe de ontwikkeling van Nieuw-Zeelandse wijnen is verlopen en waarom het de moeite waard is u eens te verdiepen in deze unieke smaak.
Beste wijnliefhebber,
Iets minder dan een jaar geleden had ik het genoegen om een compleet nieuw assortiment uit Australië en Nieuw-Zeeland aan u te mogen presenteren. Het enthousiasme waarmee u de wijnen heeft ontvangen geeft alle aanleiding voor een voortzetting van onze ontdekkingsreis.
Daarbij doen we opnieuw de wijnhuizen aan waarmee u vorig jaar kennis heeft gemaakt. We stellen de meest recente jaargangen voor van wijnen waaraan velen van u inmiddels gehecht zijn. Maar we introduceren ook een aantal nieuwe domeinen en verbreden zo onze collectie. We willen u steeds beter laten ervaren hoe ongekend rijk en gevarieerd het aanbod is van twee van de meest opwindende wijnlanden van deze tijd.
Ik wens u veel lees- en proefplezier!
Met hartelijke groet,
John Schell
Australië & Nieuw-Zeeland specialist én liefhebber
Benieuwd naar meer aanbevelingen van John Schell? Klik dan hier!
1. Jong wijnland
Nieuw-Zeeland mag je met recht een jong wijnland noemen. Het krijgt serieus vorm in de vroege jaren zeventig van de vorige eeuw, als de eerste wijngaarden worden aangeplant in de regio Marlborough.
2. Komeetachtige ontwikkeling
Vanaf dat moment gaat het hard. Eerst weet Marlborough Sauvignon Blanc uit te groeien tot een vaste waarde in de wereld van de wijn, korte tijd later gevolgd door Nieuw-Zeelandse Pinot Noir. Sinds kort wordt ook Chardonnay uit Nieuw-Zeeland wereldwijd geprezen. En ze zijn daar nog maar net begonnen!
3. Klein maar fijn
Nieuw-Zeeland mag dan beschikken over een benijdenswaardige reputatie, qua omvang is het een klein wijnland. De totale aanplant bedraagt iets meer dan 40.000 hectare en het aandeel in de wereldwijde wijnproductie komt uit op slechts 1%. Maar liefst 87% van alle wijn wordt geëxporteerd. Nieuw-Zeeland telde in 2021 731 wijnhuizen. Bijna 90% daarvan produceert jaarlijks minder dan 2.000 hectoliter wijn.
4. Sauvignon blanc en Marlborough
Maar liefst 60% van de totale aanplant in Nieuw-Zeeland betreft sauvignon blanc en aangezien die met name in Marlborough hoge ogen gooit hoeft het niet te verbazen dat die regio bijna 70% van alle wijngaarden in Nieuw-Zeeland herbergt. Overigens presenteert Marlborough Sauvignon Blanc zich vandaag de dag in een veelheid van stijlen die bijdraagt aan de pluriformiteit van Nieuw-Zeeland als wijnland.
5. Diversiteit
Bij die andere ster aan het Nieuw-Zeelandse firmament, pinot noir, is sprake van een krachtige regionale differentiatie. Ook bij chardonnay tekenen zich duidelijke verschillen tussen regio's af maar het zijn individuele domeinen als Kumeu River die laten zien hoe onbegrensd de potentie is. In wit zijn er verder nog beperkte hoeveelheden pinot gris, riesling en andere rassen en alhoewel daarvan hier en daar bijzondere wijnen worden gemaakt is het nog te vroeg om te spreken van duidelijk herkenbare stijlen. In rood anders dan pinot noir is de spoeling zo mogelijk nog dunner en dat is gezien het koele, maritieme klimaat dat in de meeste wijnregio's heerst ook niet zo vreemd. Er zijn individuele wijnen van hoog niveau op basis van merlot of cabernet sauvignon terwijl in de Gimblett Gravels subregio in Hawke's Bay met name syrah een eigen identiteit heeft ontwikkeld.
6. Erkende wijnregio's
Nieuw-Zeeland kent 11 officieel erkende wijnregio's en een veelvoud aan subregio's verspreid over het Noordereiland en het Zuidereiland. Zie de onderstaande kaart. De afstand tussen de meest noordelijke (Northland) en meest zuidelijke regio (Central Otago) is maar liefst 1.100 kilometer. Er zijn overeenkomsten in klimaat (als regel koel maritiem) en bodem (vaak alluviaal van aard), maar er zijn ook significante verschillen. Wijnen die gelden als exemplarisch voor een bepaalde regio duiden we in deze gids aan als 'Regional Classic'.
7. Beperkte beschikbaarheid
De internationale vraag naar wijnen uit Nieuw-Zeeland overtreft het aanbod. Dat heeft alles te maken met het feit dat alle wijnen behalve Marlborough Sauvignon Blanc in bescheiden hoeveelheden worden gemaakt. En zelfs voor die Sauvignon Blanc geldt dat er in een qua omvang bescheiden jaar als 2021 meteen sprake is van een tekort.
8. Internationale klasse
Het beste uit Nieuw-Zeeland is van internationale klasse. De hoge waarderingen in de internationale wijnpers getuigen daarvan, net als het enthousiasme waarmee de wijnen worden geschonken in de topgastronomie. In vergelijking met de concurrentie uit andere landen is het topsegment uit Nieuw-Zeeland nog zeer betaalbaar.
9. Rijpingspotentieel
In principe kunt u alle wijnen uit ons Nieuw-Zeelandse assortiment nu drinken. De intensiteit van het fruit en de frisse zuren maken dat ook op jonge leeftijd tot een aangename ervaring. Voor veel wijnen geldt tegelijkertijd dat u rijkelijk wordt beloond als u ze nog een even laat liggen. De schroefdop is daarbij een zegen, want als u eindelijk een fles openmaakt is de wijn gegarandeerd loepzuiver.
10. Ruwe diamant
Voor de ware liefhebber is het inmiddels vanzelfsprekend om ook aan Nieuw-Zeeland te denkenals het om sauvignon blanc, chardonnay of pinot noir gaat, maar het blijft bijzonder om je te realiseren hoe weinig tijd het de Nieuw-Zeelanders heeft gekost om dat voor elkaar te krijgen. Wie weet wat er nog allemaal in het verschiet ligt als het land zich in hetzelfde razende tempo blijft ontwikkelen.