Oogstjaren in Bordeaux: 2009-2017

Geplaatst door:
op 29-11-2023
Oogstjaren in Bordeaux: 2009-2017
Oogstjaren in Bordeaux: 2009-2017

Als Bordeauxliefhebbers – en doorwinterde Bordeauxspecialisten - proeven wij ieder wijnjaar ‘En Primeur’ in de kelders van de châteaux en nadien geregeld op onze proeftafel. Gaandeweg komen de nuances van ieder wijnjaar vanzelf aan het licht.

Tussen 2009 en 2017 heeft Bordeaux een opmerkelijke variatie aan oogstjaren gekend. Elk jaar heeft zijn eigen unieke klimatologische uitdagingen en triomfen gekend, resulterend in wijnen met een breed scala aan smaken en karakteristieken. Lees hieronder wat de charmes zijn van de wijnjaren sinds 2009.

2009: Rijkdom en Rijpheid

Het jaar 2009 wordt gevierd om zijn buitengewone rijpheid en elegantie, van de Cru Bourgois tot de absolute top. Een warm voorjaar en hete zomer zorgden voor vlekkeloze rijpings, resulterend in wijnen met een opvallende concentratie en rijkdom. Robert Parker noemde het destijds “Unquestionably the greatest Bordeaux vintage I have ever tasted.” en “1982, but greater."  Het grote wijnjaar is nu op dronk en kan eindelijk met recht geopend worden.

2010: Kracht en Concentratie 

Dit wijnjaar vormt een tandem met 2009. De wijnen uit dit jaar zijn echter wat voller van kracht en concentratie, met stevige tannines en uitstekende rijpheid. De jaargang werd gekenmerkt door een drogere en koelere zomer, met een prachtige nazomer - goed voor langzame rijping. James Suckling schreef: "Debating one’s preference for 2009 or 2010 is a great problem to have for anyone who loves great Bordeaux. Regardless of what you prefer, you can’t lose either way.”  Zoals ook de 2009, is 2010 vanaf nu klaar om gedronken te worden.

Colaris shoot 2204070486 apr. 07 2022 bewerktColaris shoot 2204070486 apr. 07 2022 bewerkt

2011: Frisheid en Toegankelijkheid

Het jaar 2011 bracht uitdagingen in de vorm van droogte tot aan de zomer en een bijzonder kleine oogst, maar leverde toch wijnen op met fijne zuren en een toegankelijker karakter. Na twee rijpe en stevige Bordeauxjaren is dit een wijnjaar dat juist wat delicater van aard is: meer rood dan zwart fruit, iets lichter in alcohol en met tannines, die door de jaren heen optimaal zijn versmolten met de wijn. De wijn is nu goed op dronk. De wijn was vroeg op dronk en kan nu met plezier worden geopend.  

2012: Variatie en Prijsvriendelijk 

Het jaar was haast een tegenpool van 2011: nat en vochtig vanaf de lente en heet en droog in de zomer. Toch werd er ook in dit wisselvallige wijnjaar veel goede wijn gemaakt: Suckling noemde 2012 “a sleeper vintage for delicious and balanced Bordeaux”.  De wijnen hebben een ingetogen karakter en zijn fijn van structuur en zeer vriendelijk geprijsd. Antonio Galloni (Vinous) schreef: “I am once again reminded of how many fairly priced Cabernet Sauvignon and Merlot-based wines can still be found in Bordeaux.”  De jaargang toont nu alle kenmerken van goed gerijpte Bordeaux.

2013: Fris en Levendig 

Een koud en nat groeiseizoen gaf wijnen lichter fruit, heldere zuren en minimaal alcohol. De klimatologische uitdagingen zorgden ervoor dat goede wijnmakers zich konden onderscheiden. Zoals Decanter het omschreef: “the real success story in 2013 is with the winemaking – there were plenty of producers who worked exceptionally well with the vintage, taking their foot off the pedal and allowing the vibrancy of the fruit to shine through wherever possible”. Nu de wijnen uit 2013 bovendien perfect op dronk zijn, tonen ze het volledige spectrum van gerijpte Bordeaux. 

2014: Elegantie en Toegankelijkheid 

Door een prachtig oogstseizoen na het vochtige voorjaar en de koelere zomer, toonden de wijnen uit 2014 uiteindelijk een elegant karakter. Nu de wijnen gerijpt zijn, toont het pas zijn ware finesse. Jeb Dunnuck schreef al: “These are the kind of wines that often start out slow and then gain in bottle.” Door klimaatverandering zullen dit soort ‘lichte’ Bordeauxjaren steeds minder voorkomen – en door de achterblijvende prijs, biedt het de kans geweldige Bordeaux te drinken voor weinig geld. De wijnen van 2014 zijn nu op dronk.

2015: Rijkdom en kracht 

Een zonnig, warm en droog jaar resulteerde in wijnen van uitstekende kwaliteit, met rijp en donker fruit en stevige tannines. Na het geweldige groeiseizoen schreef James Suckling: “the 2015 vintage has lived up to its great potential in every sense of the word”. En daarin staat hij niet alleen: wijncritici reigen lovende kritieken aaneen. Om in de bondige woorden van Jane Anson te spreken: “Excellent quality across Bordeaux…” De wijnen van 2015 kunnen lang rijpen. Ze komen rond 2023 langzaam op dronk, maar zouden idealiter pas vanaf 2025 geopend worden.

2016: Harmonie en Complexiteit 

Het jubeljaar 2016: gunstige groeiomstandigheden brachten harmonieuze wijnen voort met zijdezachte tannines en complexiteit. De wijnen in vrijwel heel Bordeaux zijn donker gekleurd en geconcentreerd, maar met voldoende zuren om de wijn lengte te geven. Het is dé vintage voor de toekomst. Antonio Galloni (Vinous) verwoordde het als volgt: “Two thousand sixteen is a vintage that will be thought provoking on many levels for years, and probably decades, to come.”  De wijnen uit 2016 kunnen lang in de kelders bewaard worden; vanaf 2026 komen ze pas echt tot hun recht.

2017: Verrassend en Levendig 

Een uitdagend jaar met vorst en droogte leidde tot levendige wijnen met een subtiele en ingetogen aroma en smaak. Dit verrassende wijnjaar wordt vaak onderschat en biedt goede kwaliteit in verhouding tot de aanzienlijk lagere prijzen. Jancis Robinson voegt toe: “pleasant drinking relatively early”. Dat kunnen wij volmondig beamen: ondanks de relatief jonge leeftijd komen de wijnen nu al goed op dronk.

De oogstjaren in Bordeaux van 2009 tot 2017 vormen een ware caleidoscoop van smaken, gedreven door de grillen van de natuur en het meesterschap van de wijnmakers. Elk jaar vertelt zijn eigen verhaal in een fles, een eerbetoon aan de diversiteit en het vakmanschap van de prestigieuze wijnregio. 

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.6 uit 5 op basis van 672 reviews