Oogstrapport Bordeaux 2023: “A vintage for which Bordeaux is famous and glorious”
De meeste rode wijnen zijn ondertussen door hun 'malo' (malolactische gisting/fermentatie) heen, en dus kunnen we voorzichtig de eerste indrukken gaan verwerken van de oogst 2023. Laten we eerst vaststellen dat het een ongelooflijk ‘up and down’ vintage was. Chronologisch begon het allemaal onopvallend in de winter die mildere temperaturen gaf dan normaal met aanzienlijke regenval, hetgeen altijd goed nieuws is (we weten dat Bordeaux vroeger of later een watertekort zal ervaren).
Dat wijnmakers te spreken zijn over het wijnjaar 2023 in Bordeaux, stemt ons óók gelukkig. Het betekent namelijk dat er weer een jaar is om als wijnliefhebber naar uit te kijken, om van te genieten en om weg te leggen.
Voor onze longread Bordeaux 2023 vatte Master of Wine Cees van Casteren Bordeaux 2023 samen in het oogstrapport. Lees zijn bevindingen via onderstaande button.
oogstrapport Bordeaux 2023
Van lichte vorst tot tropische condities
Op 4 en 5 april was er lichte vorst die geen schade berokkende. Vervolgens ontwikkelde zich tropische condities in Bordeaux: zeer warme condities met een zeer hoge vochtigheidsgraad. De wijnboeren hebben veel moeten spuiten om de enorme druk van meeldauw tegen te gaan, maar de bloei was vroeg en vond gelukkig onder uitstekende omstandigheden plaats.
In de tweede helft van de lente en begin zomer was de groei in Bordeaux explosief; dat had vooral met die warme en vochtige omstandigheden te maken tussen midden mei en juli.
Veraison (rijping) begon eind juli, begin augustus onder nog steeds tropische condities. Er waren twee heatwaves, zowel in augustus als in september, maar die waren eigenlijk zeer welkom.
De finale maand van de rijping gaf warme en over het algemeen zeer droge omstandigheden met zo nu en dan – en heel lokaal – een agressieve storm. De oogst vond onder ideale condities plaats, echter meeldauw had in een aantal wijngaarden toen al zijn tol geëist.
Het jaar samengevat
Kortom: producenten in Bordeaux moesten vanaf de vroege lente boven op het management van hun wijngaarden zitten om te spuiten tegen de continue meeldauw-aanvallen. Alleen producenten die consequent het gezonde fruit hebben geselecteerd (zowel tijdens de oogst als bij de receptie op het chateau) hebben topkwaliteit fruit binnengehaald en tenslotte hebben de producenten ook nog wat geluk moeten hebben, dat de lokale regenstormen vlak voor de oogst niet hun wijngaarden troffen.
Alles bij elkaar is het duidelijk dat 2023 een heterogeen jaar is met een aantal producenten die veel volume heeft verloren, een aantal met minder dan doorsnee kwaliteit en een aantal dat echt een zeer goede kwaliteit heeft gemaakt. Philippe Castéja zei: “The problems with mildiou, and in some places hail, did not necessarily affect the
quality, if you were careful with the sorting, the quality would have been excellent this year.”
Zorgvuldige selectie
Sauvignon blanc, sémillon, cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec en petit verdot zijn allemaal redelijk ongeschonden uit de strijd gekomen (misschien 10% minder opbrengsten), maar merlot heeft het zwaar te verduren gehad. Ook aan de linkeroever is de merlot oogst klein, variërend van 40 tot 80 procent kleiner dan vorig jaar.
Castéja was over de kwaliteit van het fruit dat de gisttanks in ging zelfs zeer te spreken. Hij vergeleek de kwaliteit met die van 2016 en 2009. Voor mij staat vast dat 2023 een cabernet sauvignon gedomineerd jaar zal worden, kleiner dan normaal maar vooralsnog bij de producenten die er bovenop zaten in de wijngaard en zorgvuldig geselecteerd hebben, van zeer goede kwaliteit.
Cees van Casteren Master of Wine