CHAMPAGNEDOMEIN
Een fantastisch Champagnedomein dat kwalitatief menig groot merk verslaat, dat is het huis Serge Mathieu. De eigen wijngaarden beslaan in totaal 12 hectare en bevinden zich binnen de gemeente Avirey-Lingey, in dat onbekendere deel van de Champagne, de Côte des Bar. De druivenstokken, 80 procent pinot noir en 20 chardonnay, hebben een gemiddelde leeftijd van 28 jaar. De bodems zijn vergelijkbaar met die van Chablis en Sancerre en dus voornamelijk opgebouwd uit kalksteen en mergel. Lees meer over dit wijnhuis...
Over Serge Mathieu
De Aube regio
De Aube-regio vormt het meest zuidelijke deel van de Champagne-wijngaarden. Ten westen en ten zuiden van de stad Troyes liggen zo'n 6.800 hectare (16.800 acres) wijnstokken die ongeveer een vijfde van de totale Champagne-appellatie vormen. Rond de stad Bar-sur-Seine, zo'n 40 kilometer ten zuidoosten van Troyes, vinden we het gebied dat bekend staat als de Côte des Bars. Wijnstokken liggen aan beide oevers van de rivier de Seine, vastklampend aan de best blootgestelde hellingen. Het landschap is harmonieus, met afwisselend wijngaarden en bossen die over glooiende heuvels stromen. Het dorp Avirey-Lingey is een van de kleinste wijnbouwgemeenten in de omgeving. Dit is de thuisbasis van Champagne Serge Mathieu, een familiewijnmakerij. Ze verzorgen de regio door een ecologische en eerlijke benadering van de wijnproductie, gericht op het produceren van karaktervolle en verfijnde wijnen die de omringende elementen weerspiegelen.
De 'light touch'
Eigenaars Isabelle Mathieu en Michel Jacob geloven in de ‘light touch’.
Michel Jacob's heeft een eenvoudige basisfilosofie: "Men bezit nooit land, men is als een pachter wiens plicht het is om het vruchtbaar en in goede staat door te geven, in staat om fijne druiven te produceren die het potentieel hebben om tot goede wijn te worden verwerkt. Ons terroir is prachtig en we moeten het goed respecteren en onderhouden, de aarde laten ademen en haar toestand verbeteren."
Dus hebben ze de volgende werkwijze: zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen in de wijngaard, minimale filtering, lange rijping en slechts een heel kleine dosage (het toevoegen van suiker). Deze manier van champagne-maken - een lange rijping en minimale dosage - geeft de Champagnes van Serge Mathieu een geheel eigen stijl die rondeur combineert met minerale expressie. Het eindresultaat is een combinatie van pure finesse met body, complexiteit en een prachtige expressie van vooral pinot noir.
Behalve dat deze stijl zich leent voor het aperitief, zijn de champagnes van Serge Mathieu vanwege hun body en pinot-noir-karakter ook geschikt als maaltijdwijn. Sterker nog, ze combineren met de meest uiteenlopende gerechten van vis, schelp- en schaaldieren tot aan curry, Indische rijsttafels en wildgerechten. Heel verrassend!
Klimaat
De Côte des Bars vormt een overgang tussen de vlakte van Champagne en het Bourgondische massief. Het wordt beïnvloed door twee belangrijke klimaatzones: Atlantische invloeden vanuit het westen, die regen met zich meebrengen, en continentale invloeden met extremere temperaturen. Afgezien van ongewenste late voorjaarsvorst, levert deze combinatie de nodige vocht- en warmtecombinatie op voor het rijpen van druiven. Het feit dat de Aube-wijngaarden aan het zuidelijke uiteinde van de Champagne liggen, verbetert de rijpheid van de druiven. De bodems werden gevormd tijdens de Kimmeridgean-fase van het secundaire tijdperk. Ze bestaan hoofdzakelijk uit kalkhoudende mergel, van het type dat ook onder de wijngaarden van Chablis en Sancerre te vinden is. Op de hellingen die de wijngaarden vormen, zijn de bodems bijzonder rijk aan steenachtige kalksteenelementen die de bodem helpen om vrij te draineren. Al deze factoren helpen Pinot Noir om zeer goed te rijpen.
Deze variëteit is goed voor 89% van de wijnstokken die in de regio zijn aangeplant en heeft natuurlijk een sterke invloed op het karakter van de wijnen. Toch heeft de Côte des Bars gediversifieerde terroirs. Specifieke bodemtypes, lokale klimaatomstandigheden, helling en oriëntatie zijn zeer gevarieerd, waardoor afzonderlijke mesoklimaten ontstaan. Elke wijnbouwer moet volledig op zijn eigen terroir letten om er het beste van te maken. Voor Michel Jacob is dit een absolute prioriteit, aangezien hij het landgoed heeft verdeeld in percelen die allemaal een individuele behandeling krijgen.