In september vorig jaar hebben we u voor het eerst de wijnen van Dan Standish mogen aanbieden. Standish wordt door Robert Parker betiteld als 'The reigning King of Barossa Shiraz' en dat mag een compliment van formaat heten.
Barossa: kroonjuweel van de Australische wijncultuur
Barossa is een van de kroonjuwelen van de Australische wijncultuur. Wereldberoemd vanwege z'n imposante wijngaardarsenaal en dan hebben we het niet over de omvang. Alles bij elkaar gaat het om iets meer dan 11.000 hectare, nog geen 15% van de aanplant in de Rhône. Nee, we doelen op de leeftijd. Er zijn niet veel plekken op aarde waar je op zo'n kleine oppervlakte zo'n grote verzameling wijnstokken aantreft van meer dan 100 jaar oud. Cabernet sauvignon, grenache, mourvèdre en bovenal shiraz, aangeplant in de tweede helft van de negentiende eeuw. Ze vormen een unieke en bijzonder kostbare bron voor de prachtige en machtige wijnen uit de streek.
Barossa kent een rijke geschiedenis en een bijzonder hechte gemeenschap en herbergt een aantal van de meest befaamde namen uit de Australische wijnwereld zoals Penfolds, Glaetzer, Rockford, Kaesler, Torbreck en Peter Lehmann. De topwijnen van al die domeinen zijn even schaars als kostbaar. En binnen die imposante context wordt Dan Standish door Robert Parker (en vele anderen!) gezien als de beste van allemaal.
Dan Standish: wijnen van wereldklasse, even schaars als uniek
Dan Standish is de jongste telg van een familie die al zes generaties lang innig verbonden is met de wijnbouw in Barossa. Niemand in de regio is zo rigoureus in het wijngaardbeheer en geen van zijn vermaarde collega's is net als Standish bereid om 70% van zijn toch al schaarse productie te declasseren zodat enkel het allerbeste overblijft voor zijn eigen label.
Standish maakt vier wijnen, afkomstig van vier van de meest gerenommeerde wijngaarden in Barossa. Ze weerspiegelen nauwkeurig de verschillen in het lokale terroir maar hebben hun ronduit charismatische karakter met elkaar gemeen. Ze bezitten de kracht en rijkdom die hoort bij de streek, maar kennen tegelijkertijd een graad van elegantie en verfijning die werkelijk ongeëvenaard is. De vier cuvées van Standish worden van hetzelfde niveau geacht als de Penfolds Grange en Henschke's Hill of Grace, wijnen van absolute wereldklasse. Ze zijn ook net zo schaars en gewild en onderscheiden zich daarbij door hun bijzonder redelijke prijsniveau: voor 1 fles Grange koopt u 6 flessen Standish.
De jaarlijkse productie van Standish omvat - afhankelijk van het jaar - niet meer dan 12.000 tot 28.000 flessen. Vergelijk dat met de jaarlijkse productie van de Penfolds Grange (tussen de 84.000 en 96.000 flessen) en u realiseert zich hoe schaars de wijnen zijn.
Het oogstjaar 2019: geringe opbrengst, grandioos niveau
We zijn bijzonder verheugd dat we u de vier wijnen van Standish uit het oogstjaar 2019 kunnen aanbieden: kwalitatief van bijzonder hoog niveau maar met een opbrengst die, als gevolg van een droge winter en een lente met vorst en harde wind, de helft kleiner was dan gebruikelijk. De wijnen hebben daardoor een ongekende concentratie en focus waarbij de verschillen in terroir tussen de vier cuvées helder tot uitdrukking komen. Ze ontvingen alle vier extreem hoge waarderingen van James Suckling: 94, 97, 98 en 99 punten.
The Schubert Theorem 2018: 100 punten en Australian Wine of the Year
Om het feest compleet te maken bieden we u daarnaast de gelegenheid om in te tekenen op een heel erg schaars Standish-pakket met daarin naast de vier cuvées uit 2019, één fles Schubert Theorem 2018, door James Suckling beloond met een perfecte score van 100/100 punten en gekroond tot Australian Wine of the Year.
De wijnen nader belicht
We stellen de wijnen hierna kort aan u voor. Daarbij vermelden we de reviews van James Suckling en Erin Larkin. Erin is een van de redacteuren van James Halliday's Wine Companion en wordt door het wijnmakersgilde uitermate gerespecteerd. Aan het eind van deze blog vindt u een link naar een video waarin Erin de wijnen van Standish uitgebreid bespreekt. Absoluut de moeite waard!
The Standish 2019
De klassieker in het repertoire van Standish, afkomstig van de Laycock Family Vineyard in Greenock. De essentie van Barossa: rijk, puur, compact en gelaagd, een monumentale wijn die u liefst nog een jaar of 10 te rusten legt in uw kelder. Heeft u geen zin om te wachten, ontkurk de wijn dan 24 uur voor het serveren.
Traditionally my favourite wine in the release, not for its immediacy or charm (like the Relic) or its elegance and nuance (like the Lamella), the Standish brings the savoury brute, it brings the spice, and it brings the staunch. It’s got the spicy yin to the fruity yang, wrapped in a fortune cookie of tannin. The wine flexes and contracts and it paces its way across the palate, enduring through the finish, giving us an insight into the folds of flavour and concentration that it will reveal in time. Super impressive. (Erin Larkin 97/100)
Such concentrated blueberry and cherry aromas, as well as violets and fresh-earth aromas. This delivers an immediate sense of richness with chocolate in the mix, too. Very pure. The palate has a very resolved feel with deep, essence-like fruit flavors that hold a rich, plum and blackberry line that drives long and very even. This is really something. (James Suckling, 98/100)
The Relic 2019
In aanzet de meest verleidelijke van de vier wijnen door de toevoeging van 1% Viognier, geoogst van de Hongell Family Vineyard in Krondorf. De sensuele souplesse die zo kenmerkend is voor deze wijn gaat nu nog schuil achter gespierd fruit en stevige tannine. Nog een paar jaar wachten is het devies of 's ochtends in de karaf en 's avonds drinken als dat eerste geen optie is.
The shiraz is muscly and taut beneath the slip of viognier that sits atop. This is brawny and svelte at once – summer apricot, red licorice, blackberry, star anise and spice. The tannins are polished by the viognier, but retain a gravelly, brutish pitch. This is all curves and streamline, the shape of the wine commands time to let it unravel and straighten out. A class act, a wine for the ages. The Relic has a bounce and a chew about it – it’s a little flick as it leaves the building, enough to yearn to get it back in – come back! We want more! (Erin Larkin, 97/100)
Aromas of blackberry and dark chocolate with toasted spices, cherry, raspberry coulis and vanilla. Like a liquid black forest cake. Rippling with intensity and concentration, the palate has very soft and satiny tannins that sit smoothly into the finish. Sultry. (James Suckling, 94/100)
Lamella 2019
De meest elegante van het kwartet, afkomstig van de Hutton Vale Farm in Eden Valley. De buren van Henscke en hetzelfde terroir als de Hill of Grace. Weerspiegelt in kracht en intensiteit de jaargang 2019 maar presenteert dat met een gratie die uniek is voor dit terroir.
It’s got that whiff of bacon fat and blackberry on the nose, pinning it firmly in the Eden. The shape of this wine is undulating and consistent over the palate – it allows you to read the fruit and spice on the horizontal… expanding and contracting like breath. Supremely elegant in the context of the 2019 vintage, and the most open of the four wines in this release. An astounding wine of power and restraint – the pick of the bunch – if we must. Pretty epic stuff. (Erin Larkin 98/100)
Very fragrant and richly fruited nose with red plum, licorice, blueberry and forest wood, as well as a lightly peppery edge. The palate holds a plush and very intense edge of concentrated red plums, blueberries and mulberries, plenty of spice and a hint of chocolate at the fresh, long and focused finish. (James Suckling, 97/100)
The Schubert Theorem 2019
De favoriete cuvée van Dan Standish zelf, ontsproten aan de Roennfeldt Road Vineyard in Marananga. Beauty and the Beast. In één en dezelfde wijn welteverstaan.It is velvety svelte and plush with a midnight core of fruit and tannin. Like a blackhole in space the fruit, spice and tannin swirl in and out of each other’s grooves, this is not placid or still, this is ever-moving, intense and black. There is no point at which the seams that connect the fruit, acid and tannin are able to be unpicked or loosened. Already now it is seamless. It is clear that this wine will chill out in time, its compressed layers will start to expand and fill out. The length of flavour ensures its long life. Epic. Big. Long. Super impressive again. Savoury edge – minerally and exciting. Erin Larkin, 97/100
Just incredible shiraz, this has the x-factor of purity and inherent complexity. So layered and so detailed. The aromas and flavors of intense blackberry, rich plum, blueberry and cherry fold over and over each other, together with plenty of spice and a flicker of dark stones. The palate is so saturated and so deeply set with dark fruit cascading long and lively on the finish. Stunning shiraz once again. (James Suckling, 99/100)
The Schubert Theorem 2018
De perfectie: 100 punten James Suckling en Australian Wine of the Year. Extreem schaars.
"Mica-laced soil from the Schubert Vineyard in Roenfeldt Road, Marananga and fermented as 50% whole clusters. The site has six parts and all are made as a single parcel and then the wine is assembled. There’s distinctive complexity of fruit here with all shades of red, blue and purple through to black. There are also ripe dark peaches and nectarines as well. There’s a spicy edge, too, with some almost flinty, graphite notes. The palate has such intensity and power and really long, deep black fruit builds through the finish. Impeccable depth of tannin here. Rich blood plum flavors, intersected with blackberry. So saturated in flavor, so long and full of energy. The vinous intensity on the finish is spectacular. This is something really special. Try from 2024." (James Suckling, 100/100)