2019 | Italië | Toscane, Bolgheri

Bolgheri Superiore 2019 Podere Grattamacco

  • Bolgheri Superiore 2019 Podere Grattamacco
  • Bolgheri Superiore 2019 Podere Grattamacco
Opslaan

Wat een overtuigende wijn is dit, met aroma's van een complete Italiaanse kruidentuin (rozemarijn, tijm, salie). De wijn is inktachtig van kleur en krachtig qua structuur. Koffie, zwarte olijven en bessen vechten om de aandacht. Met een verfijnde, cabernet sauvignon-gedreven stijl biedt deze Superiore ongekende frisheid. Bovendien heeft deze wijn een prijs kwaliteitsverhouding die alle grote namen uit Bolgheri ver achter zich laat.

Verder lezen
  • Druivenras
    Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese
  • Land & Regio
    Italië, Toscane, Bolgheri
Normale prijs: 95,00 Speciale prijs: 89,50
U bespaart
/ prijs per fles
Opslaan
Op voorraad.
  • 100% proefgarantie
  • Gratis bezorgd vanaf €75
  • Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
  • Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
Proefnotitie
Specificaties
Awards

'Biologisch hart, pionier van Super Tuscans'

Op één van de twee heuvels die Bolgheri rijk is prijkt Podere Grattamacco, met een prachtig panoramisch uitzicht over de Toscaanse kust. Dit landgoed zag het licht in 1977 en sinds het allereerste oogstjaar 1982 kan dit iconische wijnhuis zich meten met de supersterren onder de Super Tuscans: Ornellaia, Sassicaia en Masseto In 2002 nam de geboren Siciliaan en voormalig industrieel Claudio Tipa het domein over. Sinds hij de scepter zwaait, wordt Grattamacco door experts gezien als één van de meest toonaangevende en best georganiseerde wijnhuizen van Italië. Het landgoed bevindt zich temidden van 1200 hectare bos en strekt zich uit over 80 hectare, waarvan ruim 29 hectare beplant is met wijnranken en 14 met olijfbomen. In de wijngaarden en kelder wordt uiterst zorgvuldig gewerkt. De hele wijnbouw is bovendien biologisch en er wordt handmatig geoogst. Grattamacco is overigens één van de weinige domeinen in de regio die, naast de klassieke Bordeauxrassen, ook sangiovese heeft aangeplant, wat zorgt voor een unieke stijl Super Tuscan. In de wijnkelder denkt men aan de kleinste details. De most fermenteert apart per druivenras in open houten vaten met behulp van inheemse gistsoorten. Daarna wordt de wijn opgevoed op grote Franse barriques, gevolgd door een lange rijping op fles in de kelders van het domein.
Blend65% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 15% Sangiovese
WijnsoortRode Wijn
LandItalië
DruivenrasCabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese
RegioBolgheri, Toscane
Jaargang2019
Flesinhoud0.75
Alcoholgehalte14.5 %
AllergenenSulfieten
Art.nr.E104390
Awards
  • Bolgheri Superiore 2019 Podere Grattamacco
  • Bolgheri Superiore 2019 Podere Grattamacco

Decanter
96/100 punten
 
Wines of the year 
Grattamacco is a blend of 65% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot and 15% Sangiovese, which certainly contributes to the fresher style of this wine. The whole picture is complete only when understanding that the vineyards used for this blend are among the highest of the appellation. According to winemaker Luca Marrone, in 2019 the ripening of the grapes was slow and the harvests took place on 4 October. Grattamacco shines for its signature leafy, Mediterranean forest aromas, with assertive kiwi peel, restrained cassis, bell pepper and chocolate flavours. The attack is velvety, youthful and firm, less easy-going compared to Alberello but more tight-knit and extremely elegant - the Sangiovese grapes seem to emphasise the red freshness of the fruit. The length is amazing.

Monica Larner (Robert Parker’s The Wine Advocate)
97/100 punten

The 2019 Bolgheri Superiore Grattamacco (a blend of 65% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot and 15% Sangiovese) is a real beauty and shows very nicely today based on advancing vine age alone. Cabernet Sauvignon and Syrah vines show great results after seven years, whereas Merlot and Sangiovese vines need a few more years before they start to show that extra degree of complexity, the winemaking team tells me. This is a complete and beautifully balanced wine that shows soft extraction and especially sweet tannins. It fermented in truncated conical oak vats and finished in barrique for 18 months.