Een podium voor
BordeaUX bLANC 2022
Witte Bordeaux behoort tot de meest onderschatte wijnen ter wereld. Droge witte Bordeaux vertegenwoordigt minder dan 10% van de totale productie. Dat was 60 jaar geleden wel anders toen de verdeling grofweg fiftyfifty was. Langzaam raakte witte Bordeaux uit de gratie. Witte variëteiten werden gerooid en herplant met blauwe druivenrassen. De renaissance die in de jaren 90 plaats vond is vooral te danken aan wijlen Denis Dubourdieu van de Université de Bordeaux. Zijn research leidde tot betere inzichten bij de keuze van het ideale terroir voor witte druivenrassen en sterk verbeterde vinificatiemethoden (o.a. gecontroleerde gistingstemperatuur). Steeds meer châteaus begonnen witte cuvées te (her)introduceren. Met succes! Er is ook werkelijk weer aanzienlijk meer aandacht voor wit. Zo behandelt het INAO (het Franse instituut dat verantwoordelijk is voor de appellations d’origine) momenteel een aanvraag voor een eigen appellation voor witte Médoc: AOC Médoc Blanc.
Witte Bordeaux verdient absoluut uw aandacht
Droge witte Bordeaux overtuigt de laatste jaren echt meer en meer. De wijnen zijn rijker, gelaagder en bieden veel meer diepgang dan ook maar ooit tevoren.
Sémillon en sauvignon blanc zijn veruit de belangrijkste druiven voor wit: samen zijn ze goed voor 88% van de totale aanplant. Muscadelle heeft een aandeel van 5% en colombard, merlot blanc, sauvignon gris en ugni blanc zijn samen goed voor 7%. Het blenden van verschillende druivenrassen zorgt voor complexiteit in de wijn. Er worden in Bordeaux overigens niet alleen droge witte wijnen - waaronder we ook de mousserende rariteit Crémant de Bordeaux rekenen – gemaakt, maar ook zoete dessertwijnen. Denk bij die laatste aan Sauternes en Barsac waar trouwens sémillon met een aandeel van 80% van de totale aanplant de sterspeler is.
“Waar moet u zijn voor witte Bordeaux?"
Wij richten ons in deze gids op droge witte wijn uit de regio's Entre-Deux-Mers en Pessac-Léognan. Pessac-Léognan is het noordelijkste districtsdeel van de Graves waar de bodem het meest kiezelhoudend is. Pessac-Léognan kreeg in 1987 zijn eigen herkomstbenaming en levert behalve wereldse rode wijnen ook uitmuntende witte wijnen.
Entre-Deux-Mers en Pessac-Léognan staan voor een compleet andere stijl wijn. De wijnen uit de Entre-Deux-Mers hebben een zekere lichtvoetigheid. Het meestvoorkomende druivenras is hier sauvignon blanc; goed voor wijnen die snel op dronk zijn. De verkwikkende wijnen zijn aangenaam fris, hebben mooie zuren en een uitgesproken fruitig karakter.
In Pessac-Léognan worden daarentegen witte wijnen gemaakt die meer voor uw kelder bedoeld zijn. Ze worden opgevoed op hout en hebben hierdoor veel bewaarpotentieel. Door te blenden (sauvignon blanc, sémillon, muscadelle) verkrijgt men wijnen met extra complexiteit en diepgang.
De beste witte Bordeaux wijnen kunnen zeker 20 tot 25 jaar weggelegd worden. Uw geduld zal zeker beloond worden! Zoals bij rode wijn, evolueren ook het bouquet en de smaaktonen van witte wijn met de tijd: de wijn ontwikkelt daarbij een aangename kruidige, zwoele en verleidelijke dimensie.