Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in je winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikels toevoegen aan je huidige bestelling?

Een podium voor

BordeaUX bLANC 2023

Droge witte Bordeaux overtuigt de laatste jaren echt meer en meer. De wijnen zijn rijker, gelaagder en bieden veel meer diepgang dan ook maar ooit tevoren.
Sémillon en sauvignon blanc zijn veruit de belangrijkste druiven voor wit. Er worden in Bordeaux overigens niet alleen droge witte wijnen gemaakt, maar ook zoete dessertwijnen. Ontdek witte Bordeaux bij Colaris.

    • Château de Fieuzal Blanc 2022 Pessac-Léognan
    en-primeur
    0,75L - Frankrijk - Bordeaux, Pessac- Léognan
    Château de Fieuzal Blanc 2022 Pessac-Léognan

    •   Consulting oenolgue is Thomas Duclot (sinds 2019)
    •   Moderne technieken & traditie gaan hand in hand
    •   'This estate is achieving things no one would have thought possible a decade ago'  (Wine Advocate)

    62,50

Witte Bordeaux verdient absoluut uw aandacht

Witte Bordeaux behoort tot de meest onderschatte wijnen ter wereld. Droge witte Bordeaux vertegenwoordigt minder dan 10% van de totale productie. Dat was 60 jaar geleden wel anders toen de verdeling grofweg fiftyfifty was. Langzaam raakte witte Bordeaux uit de gratie. Witte variëteiten werden gerooid en herplant met blauwe druivenrassen. De renaissance die in de jaren 90 plaats vond is vooral te danken aan wijlen Denis Dubourdieu van de Université de Bordeaux. Zijn research leidde tot betere inzichten bij de keuze van het ideale terroir voor witte druivenrassen en sterk verbeterde vinificatiemethoden (o.a. gecontroleerde gistingstemperatuur). Steeds meer châteaus begonnen witte cuvées te (her)introduceren. Met succes! Er is ook werkelijk weer aanzienlijk meer aandacht voor wit. Zo behandelt het INAO (het Franse instituut dat verantwoordelijk is voor de appellations d’origine) momenteel een aanvraag voor een eigen appellation voor witte Médoc: AOC Médoc Blanc.

Droge witte Bordeaux overtuigt de laatste jaren echt meer en meer. De wijnen zijn rijker, gelaagder en bieden veel meer diepgang dan ook maar ooit tevoren.
Sémillon en sauvignon blanc zijn veruit de belangrijkste druiven voor wit: samen zijn ze goed voor 88% van de totale aanplant. Muscadelle heeft een aandeel van 5% en colombard, merlot blanc, sauvignon gris en ugni blanc zijn samen goed voor 7%. Het blenden van verschillende druivenrassen zorgt voor complexiteit in de wijn. Er worden in Bordeaux overigens niet alleen droge witte wijnen - waaronder we ook de mousserende rariteit Crémant de Bordeaux rekenen – gemaakt, maar ook zoete dessertwijnen. Denk bij die laatste aan Sauternes en Barsac waar trouwens sémillon met een aandeel van 80% van de totale aanplant de sterspeler is.

Set 03 Day03 Domaine deChevalier sRGB vSet 03 Day03 Domaine deChevalier sRGB v

“Waar moet u zijn voor witte Bordeaux?" 

Wij richten ons in deze gids op droge witte wijn uit de regio's Entre-Deux-Mers  en Pessac-Léognan. Pessac-Léognan is het noordelijkste districtsdeel van de Graves waar de bodem het meest kiezelhoudend is. Pessac-Léognan kreeg in 1987 zijn eigen herkomstbenaming en levert behalve wereldse rode wijnen ook uitmuntende witte wijnen.

Entre-Deux-Mers en Pessac-Léognan staan voor een compleet andere stijl wijn. De wijnen uit de Entre-Deux-Mers hebben een zekere lichtvoetigheid. Het meestvoorkomende  druivenras is hier sauvignon blanc; goed voor wijnen die snel op dronk zijn. De verkwikkende wijnen zijn aangenaam fris, hebben mooie zuren en een uitgesproken fruitig karakter. 
In Pessac-Léognan worden daarentegen witte wijnen gemaakt die meer voor uw kelder bedoeld zijn. Ze worden opgevoed op hout en hebben hierdoor veel bewaarpotentieel. Door te blenden (sauvignon blanc, sémillon, muscadelle) verkrijgt men wijnen met extra complexiteit en diepgang. 

De beste witte Bordeaux wijnen kunnen zeker 20 tot 25 jaar weggelegd worden. Uw geduld zal zeker beloond worden! Zoals bij rode wijn, evolueren ook het bouquet en de smaaktonen van witte wijn met de tijd: de wijn ontwikkelt daarbij een aangename kruidige, zwoele en verleidelijke dimensie. 

Terug naar boven