Chitry bevindt zich nabij Chablis. Deze wijn heeft dan ook wel wat weg van een Chablis.
Geschatte winkelwaarde De Wijngids 2020: € 20,00 (!)


Pieter Nijdam in De Telegraaf: 'Hun witte Chitry overstijgt in kwaliteit menig Chablis van naam en dat voor een fractie van de prijs'

Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Oogstjaar 2018
€ 11,95 € 13,95 per fles

Wijndetails

Wijnsoort Wit
Druiven Chardonnay
Op dronk van 2019 tot 2022
Flesinhoud 0.75 Liter
Alcoholpercentage 13.0 %
Flessluiting Natuurkurk
Verpakking 12 per doos

Wijn en spijs

Deze wijn past o.a. bij maaltijdsalades, schaal- en schelpdieren en zachte kazen.

Proefnotitie

100% Chardonnay uit Chitry (Bourgogne) van de uitstekende jaargang 2018 die ons aan een zeer goede en frisse Chablis doet denken. Oogstrelend helder, zeer mineraal en een geur van Provençaalse perzik en peer die in de smaak overgaat naar meloen, citrus en citroen. Uitermate sappig, ingetogen van stijl, eigenlijk heel klassiek, vergelijkbaar met Chablis. Sappige dorstlesser.

Bourgogne Chardonnay 2018 Chitry Fam. Giraudon-met medaliies

Beoordelingen

De Telegraaf

Pieter Nijdam in De Telegraaf over Chitry

DGH | De Grote Hamermsa

8,5
Chitry, ietsje ten westen van Chablis in de vallei van de Yonne. In het wit uit de streek is duidelijk de verwantschap met de grote broer te bespeuren. Helemaal verwonderlijk is dat niet, want ook de wijngaarden van Chitry zijn kalkrijk. Ooit was er hier sprake van zee, en de grond bestaat grotendeels uit prehistorische oesterschelpresten. In het glas openbaren die zich in een heerlijke, schone, frisse, krokante, ziltige, noordelijke Bourgogne blanc. Heel anders dan de vaak iets exotischer aandoende witte wijnen die aan de andere kant van de Morvan worden geoogst.

De Wijngids 2020 Masters of Wine

Sommige appellations zijn zelfs voor mij aan de obscure kant. Neem Bourgogne Chitry – wie kent hem niet? Terwijl Chablis 4.000 hectare telt, is Chitry maar 42 hectare groot (en dat voor wit en rood samen). Sterker nog, de helft van alle pinot noir gaat naar de coöp in Bailly die het mengt met pinots uit andere contreien waardoor het generieke Bourgogne Rouge wordt. De charmante Aurélie Giraudon runt het gelijknamige domaine in het gehucht Chitry-le-Fort, bij insiders vooral bekend om zijn eigenaardige kerk. Het domein ligt op een kwartiertje rijden tussen de twee dorpen, nét buiten de Chablis-appellation. Chitry versus Chablis is zoals je zult begrijpen ‘David tegen Goliath’ en het leuke is dat volgens Frank deze wijn-met-de-slinger het van de gigant wint. Met zijn verleidelijke geur van Provençaalse perzik, peer en toast die in de smaak overgaat naar galiameloen, citroen en zweem van hout. Très Chablis (behalve de prijs dan).

Nicolaas Klei

Nicolaas Klei in ZIN magazine

Lieflijke chardonnay. Zelfs in zo’n overbekende streek als Bourgogne zijn wijnen te bespeuren waar nog bijna niemand van heeft gehoord. Iedere toerist kent Chablis maar slechts enkele volhardende ontdekkingsreizigers weten de weg naar de omliggende streken te vinden. Zoals Chitry met z’n bijzondere wit. Ook druif chardonnay – geurt als de fijnste chablis – smaakt lieflijker. Proef, en je ziet dikke wattenwolken in blauwe luchten boven een zomers landschap vol korenschoven. Giraudon, bourgogne chitry, chardonnay 2018, € 12,50 (Colaris.nl)

Ook interessant

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste wijnnieuws en aanbiedingen door u vrijblijvend in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

 
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473