Domaine Sylvain Langoureau

Bourgogne 2018: een Groot jaar

De jaargang 2018 in Bourgogne is een groot jaar. Groot in kwaliteit én kwantiteit; een zeer uitzonderlijk scenario dat een wijnboer misschien maar een of twee keer in zijn leven mag meemaken.

Het was het warmste en zonnigste oogstjaar sinds 2003 (noot: ondertussen weten we dat 2019 nog weer warmer was). Het was ook een van de droogste jaren: er viel 55% minder neerslag dan gemiddeld. Het jaar begon echter extreem nat. Met uitzondering van februari leek het wel alsof het tot aan medio april elke dag regende. Achteraf gezien was die natte start van het jaar een uitstekende voorbereiding op de rest van het oogstjaar dat namelijk weer erg droog was: tijdens de koelere en natte lente namen de druiven immers veel water in zich op en ontwikkelden frisse zuren. Tegelijkertijd bouwde de bodem voldoende reserves op zodat de druiven later, tijdens de verzengende zomerhitte, niet indroogden.


Door de droogte en de hitte hadden de druiven bij de oogst een exceptioneel hoog suikergehalte waardoor 2018 stevige wijnen met een hoger alcoholpercentage dan normaal leverde. Maar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld 2003, is 2018 over het algemeen gezegend met een hoog zuurgehalte. Door de eerder genoemde natte periode aan het begin van het oogstjaar en door de relatief koele nachten in de maanden juli & augustus. 
Het alcohol- en zuurgehalte zijn perfect met elkaar in evenwicht en het resultaat is witte wijnen met een rainte fraîcheur en complexe rode wijnen met een fraai bewaarpotentieel.


Hieronder presenteren we u de 2018 wijnen van twee interessante Bourgogne-huizen: Domaine Sylvain Langoureau (saint-Aubin) en Domaine Tupinier-Bautista (Mercurey). 


Bourgogne-expert Allen Meadows (Burghound) over Sylvain Langoureau: '...I was very impressed with the quality I found and the style is admirably pure and transparent. If you don't know the wines I would strongly suggest you check out an example.'  Wij hebben voor u zes magnifieke wijnen van Sylvain geselecteerd: Saint-Aubin, Meursault, Puligny en Chassagne-Montrachet.

Eind juli 2019 noteerde The Wine Advocate over Tupinier-Bautista: 'The genial Manu Bautista's small winery in the hamlet of Touches is one of the Côte Chalonnaise's finest estates...after sampling a few 2018s from barrel, I can confirm they are immensely promising.' Welnu, hun voorspelling dat Bautista's 2018 zeer mooi zullen zijn, is wat ons betreft bewaarheid geworden! Vandaar dat we u hiervan vier topwijnen presenteren waaronder de fantastische Mercurey Premier Cru 'Clos du Roy' - wellicht de allerbeste wijngaard van Mercurey - die door Tim Atkin MW van Decanter met maar liefst 94/100 punten beloond werd!


Profiteer nu: de beschikbare Bourgogne-allocaties zijn beperkt, zelfs in een jaar als 2018 met een grote oogst. De jaargang 2019 (nog op vat) heeft de kleinste opbrengst van de afgelopen 20 jaar en zal daarmee waarschijnlijker nog moeilijker verkrijgbaar zijn...

Sylvain Langoureau  Kelder Tupinier Bautista  Manu Bautista en familie
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473