Brunello di Montalcino 2019 Mastrojanni
Brunello van traditionele leest: kleine vaten worden nadrukkelijk geschuwd bij Mastrojanni. Er wordt gezocht naar een verfijnde houttoets; het wisselen van soort hout en formaat zorgt voor een gelaagdheid en subtiliteit, die de kwaliteiten van de sangiovese-druiven en het terroir laten spreken.
Verder lezen- SmaakprofielComplex, krachtig & vol
- DruivenrasSangiovese
- Land & RegioItalië, Brunello di Montalcino
- 100% proefgarantie
- Gratis bezorgd vanaf €75
- Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
- Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
- Vanaf €75 gratis bezorgd
- Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
- Verzekerd verzonden
- 100% proefgarantie
"Class to spare in a three-dimensional wine"
De wijngaarden zijn al aangeplant in de jaren zeventig en Mastrojanni bracht de eerste botteling Brunello uit in vintage 1980: precies zo oud als de DOCG zelf. Met de bovengenoemde intrede van Andrea Marchetti maakte Mastrojanni - inmiddels eigendom van Illy, met Marchetti als CEO - echter een grote sprong voorwaarts.
Ondanks kritiek van sceptici werd er bij Mastrojanni vastgehouden aan traditionele overtuigingen en methoden - en het succes heeft zich bewezen. Mastrojanni is om die reden één van de meest gerespecteerde wijndomeinen in Montalcino. In de traditioneel ingerichte kelders worden eikenhouten vaten van uiteenlopende makelij en formaten gebruikt: vaten van Allier, Stockinger, Pascha en Gamba. De grote vaten die gebruikt worden lopen van 16 tot maar liefst 54 hectoliter inhoud! Kleine vaten worden nadrukkelijk geschuwd. Bij Mastrojanni wordt er gezocht naar een verfijnde houttoets; het wisselen van soort hout en formaat zorgt voor een gelaagdheid en subtiliteit, die de kwaliteiten van de sangiovese-druiven en het terroir laten spreken.
De Brunello 2019 werd 36 maanden opgevoed in grote vaten van Frans, Slavonisch en Oostenrijks eikenhout van 16hl, 33hl en 54hl. Dagelijks werd de wijn overgepompt, voor meer structuur. De wijn maakt nu een jeugdige en tegelijk klassieke indruk: rijp, pittig en gestructureerd. De robijnrode wijn draagt een fraaie bronzen kraag. Er is een groenkruidige toets, die neigt naar munt en tomatenblad. Rijp fruit, dat laveert tussen frambozen, kersen en pruimen. Compact en met grip door fijne tannine en met een rokerige indruk van de subtiele houttoets.
Robert Parker's Wine Advocate
95/100 punten
The Mastrojanni 2019 Brunello di Montalcino has a pretty bouquet with dark fruit and something exotic that recalls camphor ash, wood fire ash, garrigue and dried herb. It is rich and evenly concentrated with fine chalk on the tannins and good phenolic ripeness (with no green bitterness). A great food pairing is grilled game or the French magret de canard. This straight village bottling does a great job, and it's ultimately more accessible than many of its peers. Production is an ample 77,000 bottles.
Vinous
93/100 punten
Deep red berry fruits, sweet spice, cinnamon and cloves introduce the 2019 Brunello di Montalcino. This is silky to the core with depth of red fruit and spice, all guided by juicy acidity. Licorice and clove combine with tart raspberry as the 2019 finishes surprisingly fresh and only lightly structured.
Jancis Robinson
16/20 punten
Mature-looking ruby with orange tinges. Slightly reduced nose with hints of tobacco leaf. Lush, ripe fruit with gritty tannins and ready now. Quite ripe and lacking in real complexity.
Raffaele Vecchione (WinesCritic)
95/100 punten
Class to spare in a three-dimensional wine on the nose that shows floral, fruity and medicinal notes. The notes of karkadè blend well with nuances of orange blossom and mandarin. Raspberries, currants and red plums describe the secondary profile. Medium-full body, well-polymerized tannins of splendid grit and quality and a solid and compact finish that will need time to relax. Better from 2027.