2019 | Italië | Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino 'Vigna Loreto' 2019 Mastrojanni

  •  Brunello di Montalcino 'Vigna Loreto' 2019 Mastrojanni
  •  Brunello di Montalcino 'Vigna Loreto' 2019 Mastrojanni
  •  Brunello di Montalcino 'Vigna Loreto' 2019 Mastrojanni
en-primeur

In het gamma van Mastrojanni is Vigna Loreto een kopstuk. Monica Larner (Robert Parker's Wine Advocate) schreef: "This is a fantastic set of new wines from Mastrojanni, and I am especially enamored by the 2019 Brunello di Montalcino Vigna Loreto".

Verder lezen
  • Smaakprofiel
    Complex, krachtig & vol
  • Druivenras
    Sangiovese
  • Land & Regio
    Italië, Brunello di Montalcino
Niet op voorraad
  • 100% proefgarantie
  • Gratis bezorgd vanaf €75
  • Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
  • Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
Proefnotitie
Specificaties
Awards

"Showing cracked white pepper and wet slate, this wine definitely brings you to a clear sense of place" - Monica Larner (Robert Parker's Wine Advocate)

Mastrojanni is een verhaal van gebundelde krachten. In 1975 kocht de Romeinse advocaat Gabriele Mastrojanni twee ongerepte landgoederen in Montalcino, om daar wijngaarden aan te plannen. Maurizio Castelli, voormalig oenoloog bij het vooraanstaande Castiglion del Bosco, ontmoette Andrea Marchetti en een goede samenwerking tussenbeide bloeide op. Hij bracht hem vervolgens in contact met de familie Mastrojanni, waar hij de vrijheid en verantwoordelijkheid kreeg over het wijnproject.

De wijngaarden zijn al aangeplant in de jaren zeventig en Mastrojanni bracht de eerste botteling Brunello uit in vintage 1980: precies zo oud als de DOCG zelf. Met de bovengenoemde intrede van Andrea Marchetti maakte Mastrojanni - inmiddels eigendom van Illy, met Marchetti als CEO - echter een grote sprong voorwaarts.

Ondanks kritiek van sceptici werd er bij Mastrojanni vastgehouden aan traditionele overtuigingen en methoden - en het succes heeft zich bewezen. Mastrojanni is om die reden één van de meest gerespecteerde wijndomeinen in Montalcino. In de traditioneel ingerichte kelders worden eikenhouten vaten van uiteenlopende makelij en formaten gebruikt: vaten van Allier, Stockinger, Pascha en Gamba. De grote vaten die gebruikt worden lopen van 16 tot maar liefst 54 hectoliter inhoud! Kleine vaten worden nadrukkelijk geschuwd. Bij Mastrojanni wordt er gezocht naar een verfijnde houttoets; het wisselen van soort hout en formaat zorgt voor een gelaagdheid en subtiliteit, die de kwaliteiten van de sangiovese-druiven en het terroir laten spreken.

Vigna Loreto draagt de naam draagt van het voormalige domein waar de hooggelegen wijngaard op ligt (Podere Loreto). Uit de wijngaard komen de druiven voor de Brunello, waarin het terroir het méést tot zijn recht komt. "Showing cracked white pepper and wet slate", zoals Monica Larner (Robert Parker's Wine Advocate) het beschrijft.

Dagelijks wordt de wijn overgepompt, voor extra smaak en kracht in de wijn. De wijn krijgt houtrijping voor 36 maanden in vaten van 16hl (van Stockinger), 25hl en 29 hl (beide van Pauscha).

Deze manier van wijnmaken zorgt ervoor dat de wijn goede tannineuze houvast geeft - aanwezig, maar niet zwaar. Daarbij heeft de wijn een intens fruitkarakter, van amarene kersen, frambozen en pruimen. De geur van eucalpytus en mediterrane kruiden zweeft door het glas, met een mineralige ondertoon van natgeregend steen. Een persisterende afdronk maakt Vigna Loreto af.
WijnsoortRode Wijn
En PrimeurJa
LandItalië
DruivenrasSangiovese
RegioBrunello di Montalcino
SmaakprofielComplex, krachtig & vol
Jaargang2019
Flesinhoud0.75
Alcoholgehalte14,5 %
AllergenenSulfieten
AfsluitingKurk
Art.nr.E107720
Awards
  •  Brunello di Montalcino 'Vigna Loreto' 2019 Mastrojanni
  •  Brunello di Montalcino 'Vigna Loreto' 2019 Mastrojanni
  •  Brunello di Montalcino 'Vigna Loreto' 2019 Mastrojanni

Robert Parker's Wine Advocate
97/100 punten
Showing cracked white pepper and wet slate, this wine definitely brings you to a clear sense of place. The 2019 Brunello di Montalcino Vigna Loreto is precise and delineated, but as the wine opens, you get interludes of ripe fruit, blackcurrant and oak spice. The wine is faceted with many layers and angles. Bright cherry sits on the palate with good length leading to fine, chalky tannins. You get an authentic taste of Montalcino in this wine. I prefer the Vigna Loreto this year to the more expensive Vigna Schiena d'Asino (from 2018). This is a 9,500-bottle release.

Vinous

96/100 punten
Blackberries, menthol, sage, stone dust and cloves define the youthfully restrained 2019 Brunello di Montalcino Vigna Loreto. This flows across the palate with ease, silky with depths of ripe raspberry and sour cherry as fine-grained tannins saturate toward the close. It finishes spicy and long, structured yet lively while stimulating the imagination with its future potential. Hints of cocoa, lavender and current leaf linger, seeming to last for well over a minute. Color me impressed. 

Jancis Robinson
16.5/20 punten
Maturing dark ruby with orange rim. Deep, brooding nose with exotic oak hints. Lush, ripe cherry fruit with a dose of sandy tannins. Seems to be developing a little faster than their 2019 Vigna Schiena d’Asino. Lots of grip and fruit on the finish.”

The Drinks Business
Sweet raspberries and creme de cassis give way to iron, cigar ash and Mediterranean herbs, shaping a textbook Castelnuovo dell’Abate nose. Similar flavours echo on the palate, with an underlying kick of bitter orange keeping everything in check and well-integrated tannins framing the long, iron-tinged finish.”

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in je winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikels toevoegen aan je huidige bestelling?