2024 | Frankrijk | Bordeaux, Saint-Julien

Château Branaire-Ducru 2024 Saint-Julien 4e Grand Cru Classé

en-primeur
Opslaan
  • "a fine-boned, delicate wine from Branaire" - Robert Parker's The Wine Advocate (90-92 punten)​
  • Nieuwe stijl van de afgelopen jaren: elegant en verleidelijk licht van stof
  • Eerste vintage uit de vernieuwde kelders
  • OWC6: per 6 flessen in originele château kisten
Verder lezen
  • Smaakprofiel
    Complex, krachtig & vol
  • Druivenras
    Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot
  • Land & Regio
    Frankrijk, Bordeaux, Saint-Julien
38,50
/ prijs per fles
Opslaan
En Primeur: wijn nu reserveren, wordt in 05-2027 verwacht.
  • 100% proefgarantie
  • Gratis bezorgd vanaf €75
  • Levering binnen 3 werkdagen
  • Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
Proefnotitie
Specificaties
Awards

"a fine-boned, delicate wine from Branaire" - Robert Parker's The Wine Advocate

De familie Maroteaux kocht het château in 1988 en dit jaar markeert twee nieuwe ontwikkelingen: eigenaar François Xavier-Maroteaux is de nieuwe president van de Union des Grand Crus (het overkoepelende orgaan van de grote châteaus van Bordeaux) én dit is de eerste vintage met nieuwe wijnfaciliteiten. De vernieuwde vatenkelder, met 63 kleine tanks om ieder perceel los te kunnen vinifiëren, heeft bijgedragen aan de kwaliteit van deze jaargang.

Over de afgelopen jaren valt goed te proeven, dat Branaire-Ducru zich een nieuwe stijl heeft aangemeten: de boerse overal verruild voor een elegant kostuum. Het zit als gegoten; mooi afgelijnd, precies, gedetailleerd en bijzonder smaakvol. Branaire-Ducru heeft iets weg van de flair van Margaux, maar is wat aromatischer en steviger door de druiven-samenstelling.

Hoofdzakelijk bestaat de wijn uit cabernet sauvignon (72%) en merlot (22%), aangevuld met cabernet franc (5%) en petit verdot (2%); dezelfde cépage als afgelopen jaar. Het fruit in de wijn wijst op rode kersen, rode bessen, pruimen en cassis. Daarnaast een genuanceerde bloemigheid en zachte kruidigheid (van de houtrijping), die overgaat in drop, ceder en puntenslijpsel - typisch cabernet sauvignon, dat dit jaar iets meer is gebruikt. De wijn maakt een heerlijke, lichte indruk, mede door de fraîcheur en mineraliteit in de wijn. Fijne tannines (licht van stof) geven de wijn een gepolijst gevoel en op de afdronk komt het rode fruit opnieuw naar voren. Levendig!

WijnsoortRode Wijn
En PrimeurJa
LandFrankrijk
DruivenrasCabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
RegioBordeaux, Saint-Julien
SmaakprofielComplex, krachtig & vol
Jaargang2024
Flesinhoud0.75
Alcoholgehalte14 %
Op dronk vanaf2030
Op dronk tot2048
AllergenenSulfieten
AfsluitingKurk
Art.nr.K207741

Falstaff
92/100 punten

Dark ruby, purple reflections, subtle brightening on the rim. Sweet red cherries, soft notes of liuorice, floral nuances, fine herbal spice, with undertones of mandarin zest. Juicy, red berry notes and lively, finesse-rich acidity, mineral and persistent, a versatile food wine.

Jane Anson
91/100 punten

Lovely bright plum colour, slim blue and black fruits, coffee bean and cedar oak notes, carefully constructed with balance, a little short on the finish compared to the excellent recent vintages at Branaire. 55% new oak. 41.5 hl/ha, this is the first vintage with the new cellars, François-Xavier Maroteaux owner and new president of the Union de Grands Crus de Bordeaux.

Robert Parker's The Wine Advocate
(90-92)/100 punten
The 2024 Branaire-Ducru offers up a pretty and precise bouquet of cassis, violets and pencil shavings. Medium-bodied, supple and suave, with polished tannins and tangy acids, it's a fine-boned, delicate wine from Branaire that was harvested between 20 September and 9 October. It's a blend of 72% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot and the rest Cabernet Franc and Petit Verdot that attained 12.8% alcohol, and it's being raised in a touch less new oak than usual.